Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.6 ADA] Połączenie portek i katalizatora

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
jankiel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.6 ADA] Połączenie portek i katalizatora

Post autor: jankiel » 29 maja 2016, 21:21

Witam. Mam taki mały problem z wydechem, otóż jak wszystkim wiadomo połączenie portek z katem działa tak że na portkach jest trójkątna obejma z trzema otworami a przy kacie jest kołnierz i trzeba te elementy połączyć śrubami. Niestety u mnie nie ma obu tych elementów a połączenie wykonano jakąś masą (nie wiem co za debil tak to wyrzeźbił no ale jakiś się znalazł). I tutaj pojawiają się moje pytania:
1. Czy jest jakiś sposób żeby połączyć to w miarę porządnie czy czeka mnie wymiana kata i portek.
2. Czy może to powodować brzęczenie podczas zwiększonego obciążenia silnika czy raczej jest to objaw zużytego kata. Od siebie dodam że osobiście obstawiałbym to drugie ponieważ zdarza się czasami że nie brzęczy i auto jest wtedy wyraźnie żwawsze. Jak zawsze z góry serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Awatar użytkownika
master84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: master84 » 30 cze 2016, 16:03

Cześć. Przerabiam właśnie ten temat w swojej audi tyle że ABK :-) Moim zdaniem najlepiej zrobisz jak powrócisz do stanu oryginalnego tj. pierścień skręcony dwiema kryzami. Poszukaj na złomach lub w sklepach z używanymi częściami. To pod warunkiem że ktoś nie odciął kawałków rur rozkielichowanych. Używane portki można już kupić za 50zł oryginalnie z kryzą. Tak czy inaczej nie obejdzie się bez szlifierki i spawary :-) Potrzebuję wymiary kryzy po stronie katalizatora przy ABK. Niestety muszę dorobić to gdzieś i wspawać. Pomożecie koledzy? Pozdrawiam i powodzenia :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl