[B4 1Z 1.9 TDI] Głośno działający silnik
-
- Forum Audi 80
[B4 1Z 1.9 TDI] Głośno działający silnik
Moja B4 glośno chodzi-klekocze tak metalicznie.Rozrząd jest dobrze ustawiony,wtryski dobre,kąt wtrysku dodry,spr na kompie.Kiedyś mialem uszczelnianą pompe bo ciekła.Samochód chodzi dobrze,ale jest głośny- a tak nie było.Pytanie co może być ze silnik klekocze? Co można sprawdzić?Co mechanmicy mogli podkręcić ? poprzestawiać,bo był cichy na diesla.Pomocy bo klekocze
[ Dodano: 2007-12-11, 05:05 ]
Zapomniałem dodać,że przed uszczelnieniem pompy była tak cicha ,że miód w gębie.W serwisie boscha gwarantują ze pompa jest tak ustawiona jak fabrycznie,bo mają jej wszystkie ustawienia.Tylko taki mechanior-papidrun ją wkładał i ....Nie mógł samochodu ustawić.Tak więc samochód już głosniej chodził gdy wyjechałem od niego.Ciekawi mnie co poprzestawiał?Dawke paliwa spr u boscha na KTS,kąt na vagu.Niby wszystko dobrze.Nie wiem jakie są obroty bo nie mam obrotościomierza.Jak naciskałem na pedał gazu -gazowałem to tak cicho mruczał,a teraz takie wruuuuuuu,głośne i w środku słyszę.Wiem,ze tak niechodziła i nie klekotała.Może są jakieś knyfy,coś mechanicznego do ustawienia lub elektroniczne sztuczki, jakieś zawory itp?Zrozumcie mnie koledzy,że jak było cicho to było super,a teraz mnie to drażni,taki mały raj utracony...Płakać nie będe,ale żal.Pomocy
[ Dodano: 2007-12-11, 05:05 ]
Zapomniałem dodać,że przed uszczelnieniem pompy była tak cicha ,że miód w gębie.W serwisie boscha gwarantują ze pompa jest tak ustawiona jak fabrycznie,bo mają jej wszystkie ustawienia.Tylko taki mechanior-papidrun ją wkładał i ....Nie mógł samochodu ustawić.Tak więc samochód już głosniej chodził gdy wyjechałem od niego.Ciekawi mnie co poprzestawiał?Dawke paliwa spr u boscha na KTS,kąt na vagu.Niby wszystko dobrze.Nie wiem jakie są obroty bo nie mam obrotościomierza.Jak naciskałem na pedał gazu -gazowałem to tak cicho mruczał,a teraz takie wruuuuuuu,głośne i w środku słyszę.Wiem,ze tak niechodziła i nie klekotała.Może są jakieś knyfy,coś mechanicznego do ustawienia lub elektroniczne sztuczki, jakieś zawory itp?Zrozumcie mnie koledzy,że jak było cicho to było super,a teraz mnie to drażni,taki mały raj utracony...Płakać nie będe,ale żal.Pomocy
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
:lol: :lol: :lol: Dokładnie ja tak samo ustawiłem pompę-metodą prób i błędów.Były różne objawy-lepszy kop,ale metaliczny dźwięk-w drugą stronę-płynniej i ciszej i oczywiście mniejsze spalanie.Już od dłuższego czasu wybieram się na ustawienie kątu wtrysku i nigdy nie ma czasu i kasy.Póki co,chodzi w miarę cicho i spalanie w normie.Pewnie jakiś czas tak zostanie. :mrgreen:Labiel pisze:Zły kąt wtrysku może powodować właśnie takie głośne chodzenie ale ty mówisz że kąt jest dobry :roll: W starych dieslach jak jeszcze zabawki do ustawiania kąta były u nasz czarną magią to podwórkowi mechanicy na słuch ustawiali kąt.
odpowiedz dla joan.casrex dobrze cie rozumiem bo ja sam pisalem taki temat pół roku temu własnie mam tak samo jak ty hehehe moja niunia chodzi metalicznie w sumie chodzila jak by cos dzwonilo taki dziwny dzwiek sprawdzalem wszystkoi co sie da sprawdzic tez mialem cos z pompą robione ale nie wiem co wiem tylko ze jak go kupilem to byla opisana markerem co znaczy ze byla wymieniana z tym problemem poradzilem sobie tak ze zalalem bardzo dobry olej , kupilem osłone pod silnik, wygłuszenie pod maske oraz osłone silnika TDI i teraz prawie juz nie slychac tego klekotu, a jezeli juz to wszystko masz to radze sprawdzić pompe magik od pomp mieszka w SOBÓTCE sprawdzi ci cala pompe na miejscu ale kosi gróbo mam nadzieje ze ci jakos pomogłem pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Takie metaliczne głośne chodzenie może mieć jeszcze jeden powód: na przykład uszkodzony jeden z tłoków. Sam coś takiego miałem. Silnik chodził całkowicie normalnie tylko głośno, coś mu właśnie tak dzowniło. Jak się później okazało jeden z tłoków był uszkodzony i zachwiana była równowaga, czy coś takiego i przez to tak głośno chodził. Ale to oczywiście marginalne wypadki.
-
- Forum Audi 80
Sam nie wiem gdzie szukać.Było tak taki mechanior-partacz(jeszcze otym wtedy nie wiedziałem)miał mi uszczelnić pompe,bo uszczelki puszczały.Dalem mu to zrobić bo podobno go chwalili,Ma certyfikat Boscha.I co jak się okazało jak miałustawić kąt to nie mógł się z nią skomunikować bo trzeba mieć org.vaga to 94.r.(z ster. silnka)jak ustawił chyba na oko to szła ale zachwile słabła(popier... z dawką też).Goscia zbrukałem i oddał pompe do śerwisu w bydgoszczy na Osowej Górze.Byłem u gości zarzekają się że jest dobrze ustawiona.Sprawdzali na stole i na KTS dawki, powietrze.Tamten mechanior jak dostał tą pompe to ją wstawił ale kąt nie ustawił dobrze.I tutaj samochód mu tak nie chodził- zaprosił goscia z serwisu Audi-volkswasgen i coś pozmieniali.Zawsze są jakieś sztuczki.Zgościem - mechaniorem-partaczem się ściołem samochód zabrałem,już głośniej chodził.Kasy nie dałem.Potem uu elekttr. samoch. sprawdziłem kąt,błedów nie było.Wtryski też dobre.Samochód chodzi głośniej, już siedząc w środku inaciskając gaz ,ten gaz jest głośny,a było taki odgłoś mięki i cichy.Słyszę motor w środku.Co te skur... pomieszali?Pomóżcie koledzy klubowicze.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80