[B4 1.9 1Z] Tłumik rozpadl sie - co dalej?
[B4 1.9 1Z] Tłumik rozpadl sie - co dalej?
Witam,
Moj tłumik rozpadl sie, odlecialo zewnetrne poszycie.
Chcialbym go wymienic ale nie wiem na co adecydowac se:
- nowy w ASO? nie wiem czy cos maja
- uzywany - nie wiadomo co sie kupi
- jakis zamiennik ? chodzi mi o to zeby wygladal i sprawowal sie jak oryginal, tez aby mozna go bylo polerowac.
co doradzicie? moze macie jakies inne opcje
Moj tłumik rozpadl sie, odlecialo zewnetrne poszycie.
Chcialbym go wymienic ale nie wiem na co adecydowac se:
- nowy w ASO? nie wiem czy cos maja
- uzywany - nie wiadomo co sie kupi
- jakis zamiennik ? chodzi mi o to zeby wygladal i sprawowal sie jak oryginal, tez aby mozna go bylo polerowac.
co doradzicie? moze macie jakies inne opcje
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Prędzej go rdza pożre. I nie wierz w bajki że b4 jest bez rdzy. Mogę ci podpowiedzieć kilka miejsc gdzie warto zajrzeć W b4 jest ten minus że rdza nie pojawia sie w widocznych miejscach a jak już ją zobaczysz jest już za późno <ok>PROsioł pisze:czas płynie nieubłaganie szybko
Niby tak ale zawsze lepiej dobierać najlepsze bo te tańsze są tyle warte co nic. Ale zaopatrywać sie w części w ASO to lekka przesada. Nie mówię tu o np czujnikach tylko o częściach typowo mechanicznych. Po ponad 16 latach jazdy samochodami wiem że co tanie to drogie...darekmalickiwp pisze:B4 to auto do wszystkiego. Może być autem roboczym, rodzinnym, klasykiem i do zwykłej codziennej jazdy. A także do kościoła. Co kto chce. No i właśnie zależy do czego jest przeznaczone auto to dobiera się do niego części.
- Sagitari
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
Gdy w mojej dwururce zaczęło odpadać zewnętrzne poszycie, kolega doradził mi odbudowę ori tłumika. Po zerwaniu do końca zewnętrznej blachy tłumik wyglądał niemal jak nowy. Znaleźliśmy fachowca spawacza, który zrobił TIG-iem cały nowy zewnętrzny płaszcz z nierdzewnej blachy, którą nabyłem w sklepie z nierdzewką.
Z robocizną wyszło ponad 300 złotych. Nie mało, ale myślę, że i tak w tej cenie nie ma alternatywy w postaci taniego zamiennika, który skoroduje po dwóch sezonach, z kolei nowy robiony z nierdzewki na zamówienie w renomowanej firmie raczej przekroczy 1000 PLN. Mój ori tłumik po 3 latach od naprawy wygląda nadal bardzo dobrze
[ Dodano: 2016-08-11, 18:13 ]
Z robocizną wyszło ponad 300 złotych. Nie mało, ale myślę, że i tak w tej cenie nie ma alternatywy w postaci taniego zamiennika, który skoroduje po dwóch sezonach, z kolei nowy robiony z nierdzewki na zamówienie w renomowanej firmie raczej przekroczy 1000 PLN. Mój ori tłumik po 3 latach od naprawy wygląda nadal bardzo dobrze
[ Dodano: 2016-08-11, 18:13 ]
Poruszasz ciekawy temat. Generalnie masz rację, że tylko wersje specjalne bądź krótkoseryjne mają szanse być cenionymi klasykami, ale myślę, typowe B4 też będzie poszukiwanym youngtimerem i że ta przyszłość już nie jest taka daleka, ponieważ nawet szeregowe B4 spełnia pewne kryteria: ma atrakcyjną stylistykę, niespotykaną jakość wykonania oraz nadal jest możliwość doprowadzenia auta do bardzo dobrego stanu relatywnie niedużym kosztem w porównaniu do innych aut z epoki. Dodatkowo podaż aut w wartych zainwestowania z roku na rok zauważalnie topnieje.hudy pisze:Może s2 rs2 gdyż wyprodukowano mało egzemplarzy ale typowe b4 nie ma szans no chyba że mówimy o bardzo dalekiej przyszłości...