[B4 1.9 TDI Z1] Wymiana czujnika świateł stop
[B4 1.9 TDI Z1] Wymiana czujnika świateł stop
Pytanie z gatunku dosyć głupich, ale nie chcę nic schrzanić. Chcę wymienić czujnik światła stopu przy pedale hamulca - ten biały. Nie za bardzo jednak wiem jak go wymontować - nie da się go zwyczajnie wykręcić, bo się blokuje, z tyłu nie ma przeciwnakrętki tylko jakiś plastik. Jak to ugryźć, żeby nie połamać?
Re: [B4 1.9 TDI Z1] Wymiana czujnika świateł stop
Odkopuję, bo natknąłem się na ten sam problem - oba czujniki stopu przy próbie wykręcenia blokują się na gwincie, natomiast przy użyciu większej siły kręcą się razem z "klipem". Pytanie - czy są na pewno tylko zwyczajnie wkręcone, czy jakoś zakontrowane?
ps. W mojej poczciwej B4 wymieniałem ostatnio pompkę przy pedale sprzęgła oraz wysprzęglik, a że uznałem, że łatwiej będzie po zdemontowaniu serwa, to odpiąłem też pedał hamulca, no i odciągając go zbyt mocno góry prawdopodobnie niechcący naruszyłem gwint na obu czujnikach, więc być może stąd ww. problem, ale wolałbym się upewnić, czy dobrze myślę
ps. W mojej poczciwej B4 wymieniałem ostatnio pompkę przy pedale sprzęgła oraz wysprzęglik, a że uznałem, że łatwiej będzie po zdemontowaniu serwa, to odpiąłem też pedał hamulca, no i odciągając go zbyt mocno góry prawdopodobnie niechcący naruszyłem gwint na obu czujnikach, więc być może stąd ww. problem, ale wolałbym się upewnić, czy dobrze myślę