[B4 1.9 1Z] Podłączenie czujnika pedału sprzęgła...
- M4teusz
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
[B4 1.9 1Z] Podłączenie czujnika pedału sprzęgła...
Mam mały problem z czujnikiem pedału sprzęgła a mianowicie, wciskam sprzęgło i na vagu żadnych zmian, pomyślałem może uszkodzony czujnik- sprawdzony i jednak sprawny. Gdzie dokładnie mają być wpięte oba przewody z czujnika? Zależy mi żeby to rozpracować bo gdy np. jadę na tempomacie i wcisnę sprzęgło co powinno skutkować wyłączeniem tempomatu obroty idą ostro w górę czyli komp nie widzi włączonego sprzęgła.
Pacjent to B4 94r 1Z po przekładce z Boscha na Pierburga komp 16 bit od kostrza.
Pacjent to B4 94r 1Z po przekładce z Boscha na Pierburga komp 16 bit od kostrza.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Nic tam nie pruj Żaróweczka z kabelkiem w zupełnosci wystarzcy do sprawdzenia . Ten czujnik w audi, nie jest podłaczony do masy !!!! ...jeden kabelek do tego czujnika ,to zasilanie plusem po zapłonie ,a drugi idzie do 17 pinu kompa .Na vagu widac jak działa ,pedały w spoczynku, nie ma zasialania plusem pinu 17 ,na vagu 000,wcisniete sprzegło idzie plus na pin 17 ty i mamu 100 ,wcisniety hamulec mamy 111 ...i tak to wyglada jak działa prawidłowo ...masa czyli minus na czujnikach ,to tylko w VW i jak ktoś ma kompa z VW to powinien mieć przerobione własnie na zasialnie czujników sprzęgła i hamulca "masą" ,przy kompach z AUDI nic tam nie trzeba przerabiać ...acha zasilanie tego czujnika idzie z bezpiecznika z nakladką ''motor" w skrzynce podszybia ...ten sam bezpiecznik zasila n108 ,n75 ,n18 , przepływomierz i przekazniki podgrzewacza płynu ...wiec jego przepalenie jest od zwykle od razu zauważalne ...silnik co prawda odpala ,ale od razu słychać że w czasie jazdy chodzi twardo,bo nie działa n108 , nie działa przepływomierz i n75 ,czyli auto muł
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
Re: [B4 1.9 1Z] Podłączenie czujnika pedału sprzęgła...
Cześć,
Chciałbym odświeżyć temat i prosić Was o opis/zdjęcie/schemat podłączenia wszystkich trzech czujników, które można znaleźć przy dźwigniach sprzęgła i hamulca, czyli F, F36 i F47. Chodzi mi zarówno o kolory kabli jak i numery pinów do komputera (lub innych wtyczek).
Silnik to 1.9 TDI 1Z na Pierburgu z kompem 16 bit (BD) - czyli tak jak u kolegi M4teusza. Któryś z poprzednich właścicieli robił zmianę automata na manual i coś jest namieszane w instalacji. VAG mi wskazuje, że sprzęgło jest cały czas wciśnięte, a to niestety uniemożliwia mi uruchomienie tempomatu.
Chciałbym odświeżyć temat i prosić Was o opis/zdjęcie/schemat podłączenia wszystkich trzech czujników, które można znaleźć przy dźwigniach sprzęgła i hamulca, czyli F, F36 i F47. Chodzi mi zarówno o kolory kabli jak i numery pinów do komputera (lub innych wtyczek).
Silnik to 1.9 TDI 1Z na Pierburgu z kompem 16 bit (BD) - czyli tak jak u kolegi M4teusza. Któryś z poprzednich właścicieli robił zmianę automata na manual i coś jest namieszane w instalacji. VAG mi wskazuje, że sprzęgło jest cały czas wciśnięte, a to niestety uniemożliwia mi uruchomienie tempomatu.