[B4 2.0 ABT] Zimny nie chodzi na benzynie
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABT] Zimny nie chodzi na benzynie
Witam, mam problem, samochód odpala na benzynie normalnie ale dopoki się nie rozgrzeję dławi się, dusi, nie ma mocy, potrafi zgasnąć jak się rozgrzeję jest już lepiej ale wraz nie jest w pełni mocy, na gazie jest normalnie czy zimny czy ciepły, znajomy mechanik oglądał samochód stwierdził ze zapieczony mam wtrysk i należało by to wymienić, a więc moje pytanie brzmi czy aby napewno to wtrysk, czy może zacząć sprawdzać od tańszych rozwiązań dodam że wymieniałem filtr paliwa, filtr powietrza, świece, termostat, hmm a czujniki temp. wydają się sprawne bo samochód osiąga temp. 90stopie, tylko czasem mi ta temperatura skacze ale wtedy gdy np mam rozgrzany samochód i spadnie mi temp na liczniku do 30stopni to wtedy również od wskaźnika paliwa też spada a jak mi temp wskazuje 90 to i na liczniku wzrasta i jest tyle ile po tankowaniu więc podejrzewam że jest to uszkodzony licznik czy tam to coś co się psuje często w licznikach w 80, tylko nie pamiętam jak się to nazywało.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
marcin320_13, na początek trochę przestudiować forum https://audi80.pl/topics77/faq-co-zr ... t98745.htm
[B4 2.0 ABT] problem na zimnym silniku
Witam mam problem z moją 80 2.0 ABT.
Problem jest w tym że jak na zimnym silniku odpale to strasznie nierówno chodzi tak jakby nie chodziła na wszystkie cylindry robi się to na benzynie i na gazie. Jak próbuje jechać dodaje gazu to nie chce jechać i gaśnie a jak już jedzie to strasznie szarpie i strasznie nierówno chodzi.
Problem jest w tym że jak na zimnym silniku odpale to strasznie nierówno chodzi tak jakby nie chodziła na wszystkie cylindry robi się to na benzynie i na gazie. Jak próbuje jechać dodaje gazu to nie chce jechać i gaśnie a jak już jedzie to strasznie szarpie i strasznie nierówno chodzi.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Oprócz tego co wyżej.
Sprawdź szczelność dolotu czyli "podstawę gaźnika" (poruszaj wtryskiem na boki na odpalonym silniku i słuchać czy się zmieni praca) oraz zobacz czy wąż idący z kolektora do rurki serwa hamulcowego nie jest dziurawy (tylko dobrze obejrzyj i poruszaj a nie popatrz przez 1 sekundę z daleka).
Zobacz czy odłączanie akumulatora na 15 minut przed odpaleniem samochodu poprawi pracę na benzynie. Bo może masz rozstrojony wtrysk od jazdy na gazie a na gazie źle chodzi przez to że parownik zajeżdżony.
Sprawdź szczelność dolotu czyli "podstawę gaźnika" (poruszaj wtryskiem na boki na odpalonym silniku i słuchać czy się zmieni praca) oraz zobacz czy wąż idący z kolektora do rurki serwa hamulcowego nie jest dziurawy (tylko dobrze obejrzyj i poruszaj a nie popatrz przez 1 sekundę z daleka).
Zobacz czy odłączanie akumulatora na 15 minut przed odpaleniem samochodu poprawi pracę na benzynie. Bo może masz rozstrojony wtrysk od jazdy na gazie a na gazie źle chodzi przez to że parownik zajeżdżony.
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABT] Problem z Odpaleniem przy mrozie, Dziala tylko
Witam Posiadam audi 80 abt + lpg
Mam problem z zaplonem , Przy niskich temperaturach w przedziale miedzy 0 a - 5 stopni
zapalał mi mniej wiecej po 10/15 probach
Przy obecnej pogodzie (-15 stopni) samochód kreci ale brak reakcji
udało sie odpalic jedynie przy pomocy lakieru do wlosów
pojedzilem troche rozgrzal sie do 90stopni
postanowilem go zgasić, po minucie od sgaszenia jeszcze odpalił
ale po 5 minutach juz nie , krecil i nic
dodam ze jezdzilem tylko na benzynie
Wiecie o co moze chodzic ?
niebieski czujnik mam wymieniony
Mam problem z zaplonem , Przy niskich temperaturach w przedziale miedzy 0 a - 5 stopni
zapalał mi mniej wiecej po 10/15 probach
Przy obecnej pogodzie (-15 stopni) samochód kreci ale brak reakcji
udało sie odpalic jedynie przy pomocy lakieru do wlosów
pojedzilem troche rozgrzal sie do 90stopni
postanowilem go zgasić, po minucie od sgaszenia jeszcze odpalił
ale po 5 minutach juz nie , krecil i nic
dodam ze jezdzilem tylko na benzynie
Wiecie o co moze chodzic ?
niebieski czujnik mam wymieniony
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
piotrek8090100 pisze:Układ paliwowy. Może trochę wody w filtrze paliwa i syfu zamarza i nie zapala bo pompa nie poda paliwa. a odpalałeś może awaryjnie na LPG??
Przy uzyciu samostartu silnik odpala i potem pracuje normalnie, to raczej uklad paliwowy dobry (czy sie mylę?)
Na lpg przelaczalem i tez nie odpala
Miernik mam tylko jak sprawdzic ten czujnik ?
Dodam ze na cieplym silniku sa wysokie obroty na luzie