[B4 2.0 ABT] Czujnik temperatury oszukuje?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
luzman, pewnie mechanik Ci jakieś badziewie założył i zaraz się zepsuło o ile on ten czujnik wymieniał a nie inny np niebieski. Spróbuj odpiąć wtyczkę od tego czujnika(szarego), nie tego w zbiorniczku jak przestanie migać to masz winowajcę. Jak masz vag'a to można by porównać z temp jaką widzi komp.
możliwe że wina leży w liczniku ale to trzeba by sprawdzić jeszcze vag'iem i porównac z 2 czujnikiem dla pewnościluzman pisze:ale nie jestem w stanie osiągnąć wyższej temperatury silnika niż 70 stopni.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Tak, Jeśli chodzi o 1Z tak jak masz w opisie to z tyłu głowicy masz szary, okrągły czujnik 3 pin i on podaje na licznik temperature, Natomiast drugi jest w króćcu koło wtrysku sterującego i tam jest niebieski czujnik 2 pin, on podaje info do ECU i z vaga odczytasz temperature z tego właśnie czujnika, oczywiście jeśli masz na pierburgu bo tam jest w stopniach temperatura, na bosch'u sa podane w grupie 0 w okienku 7 i trzeba przeliczać.luzman pisze: A czy są dwa czujniki temperatury? Jeden w chłodnicy a drugi przy głowicy??
W chłodnicy jest czujnik, ale on tylko służy do włączenia wentylatorów.
[B4 2.0 ABT] Czujnik temperatury oszukuje?
Witam dzisiaj zaobserwowałem dziwną sytuację z audi. Podczas wyłączenia silnika było na desce 92 stopni temperatury silnika. Po zgaszeniu auta przekręciłem kluczyk na włączony zapłon i temperatura zrosła do 100 stopni - dlaczego? Czujnik oszukał?