[B4 ABT]Sprezarka klimy nie zalacza sie?nabic?
[B4 ABT]Sprezarka klimy nie zalacza sie?nabic?
Witam, zimą nabyłem swoją b4 z klimatyzacją w której jak twierdził sprzedawca skończył się gaz, odpalam ją na sucho wentylatory się załączają ale sprężarka nie rusza, od kogoś tam usłyszałęm, że klima musi być nabita i wtedy powinna ruszyć jaka jest w tym prawda?
To obyś trafił do dobrego serwisu bo ja mam niemiłe doświadczenia w tym temacie. Nie dość że mi nic nie pomogli to jeszczeli spalili włącznik od AC. Trzeba było poświęcic kilka godzini i dojść samemu co i jak a do nich jechać tylko na nabicie czynnika.boro05 pisze:Rozumiem, dodam jeszcze, że slychac na silniku ze slabnie jak wlaczam a/c. Chyba polece jak tak do serwisu i niech oni mysla bo nie mam pojecia z ktorej strony sie za to brac.
Wyszlo tak, ze odsylali mnie z serwisu do serwisu bo nie mieli r12 i nie mogli znalezc zaworow, az w koncu trafilem do takiego pana co sie tylko klimatyzacja zajmuje, stwierdzil ze u mnei nie bedzie r12 i nabil jakis inny gaz, sprezarka zaczela pracowac, czuc lekki chlod z nawiewu. Podobno ma sie rozkrecic z czasem i mocniej chlodzic.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
a huj by to strzelil...chlodzilo delikatnie, dzis rano odpalam klime cos zasmierdzialo jak by kable sie palily wylaczylem szybko... teraz jak wlaczam klime to czuc gwaltowny spadek obrotow boje sie na dluzej odpalac zeby do konca mi czegos nie popalilo, jakies pomysly czego szukac?Zatarla sie sprezarka?
Edit:
Przyjzalem sie blizej temu i wyszlo ze to sprezarka zaczyna smierdziec i bardzo sie nagrzewac przy czym bardzo obciaza silnik i zaczyna huczec. Czyli sprezarka na 100% to bedzie? Da sie ja zregenerowac? koszt regeneracji? trzeba spuszczac czynnik?jak mam swierzo nabita spuszcza mi to znowu zaplace tak samo za napelnianie?
Edit:
Przyjzalem sie blizej temu i wyszlo ze to sprezarka zaczyna smierdziec i bardzo sie nagrzewac przy czym bardzo obciaza silnik i zaczyna huczec. Czyli sprezarka na 100% to bedzie? Da sie ja zregenerowac? koszt regeneracji? trzeba spuszczac czynnik?jak mam swierzo nabita spuszcza mi to znowu zaplace tak samo za napelnianie?
panowie problem dotyczy sprezarki klimatyzacji w audi S2 coupe na r12. Generalnie układ jest sprawny, nabity, szczelny jednak sprężarka nie załącza się. Po podaniu napięcia bezpośrednio z akumulatora sprężarka działa. Napięcie zmierzone które przychodzi na wtyczkę sprężarki to 11,7V. Jak dołożę tylko na chwilę napięcie z akumulatora to cewka przyciąga i sprężarka startuje. Mogę wtedy odłączyć przewód i sprężarka działa dopóki znowu nie wyłączę klimy. Tak jak by to napięcie 11.7V było zbyt niskie do wzbudzenia cewki. Może ktoś podpowiedzieć jakie napięcie powinno się tam znajdować i skąd ewentualne spadki?