[audi B3] kontrolka od ukladu chlodzacego
[audi B3] kontrolka od ukladu chlodzacego
Witam. Mam taki problem ze kontrolka od wody caly czas mi miga i zaczyna wtedy jak sie auto rozgrzeje ale termomentr pokazuje moze 70 stopni albo mniej od czego moze to zalezec. Z gory dziekuje i pozdrawiam
- czester-11
- Forum Audi 80
- czester-11
- Forum Audi 80
Ja bym proponował aby jednak zrobić tak jak powinno być - bez wkręta.
Ja jak odpowietrzam to nalewam płyn do zbiorniczka do momentu aż nie będzie ubywał (czasami luzuję opaskę na przewodzie z silnika do nagrzewnicy). Potem zakręcam zbiorniczek i odpalam. kontroluję temperaturę do momentu otwarcia termostatu. Potem tylko uzupełnienie ewentualnego niedoboru i jest ok.
A kontrolka to miga u mnie tylko gdy jest za mało płynu w zbiorniczku.
Pozdrawiam
Ja jak odpowietrzam to nalewam płyn do zbiorniczka do momentu aż nie będzie ubywał (czasami luzuję opaskę na przewodzie z silnika do nagrzewnicy). Potem zakręcam zbiorniczek i odpalam. kontroluję temperaturę do momentu otwarcia termostatu. Potem tylko uzupełnienie ewentualnego niedoboru i jest ok.
A kontrolka to miga u mnie tylko gdy jest za mało płynu w zbiorniczku.
Pozdrawiam
- czester-11
- Forum Audi 80
U mnie jest wkręt na przewodzie idącym do nagrzewnicy. Nalalem plynu po korek, na zakreconym zbiorniku odpalilem silnik, ogrzewanie na maksa (bez nawiewu- chodzi o to, żeby nagrzewnica była otwarta) i czekałem aż skoczy temp. płynu a przy tym jego ciśnienie. co jakiś czas wykrecałem wkręta, żeby spuścić powietrze i tak aż wiatraki się nie załączyły. potem spuścić/ dolać płynu i jest git. Pozdrawiam
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
W Audi w obwodzie nagrzewnicy nie ma zaworu, więc nie ma potrzeby włączania ogrzewania. Płyn przez nagrzewnicę płynie cały czas, niezależnie od tego czy ogrzewanie masz ustawione na max czy na minimum .a.malek pisze:na zakreconym zbiorniku odpalilem silnik, ogrzewanie na maksa (bez nawiewu- chodzi o to, żeby nagrzewnica była otwarta)
- czester-11
- Forum Audi 80
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
to jest prawdopodobnie kontrolka od płynu hamulcowego Kolego, a nie od chłodzącego . Odpowietrzanie układu chłodzenia robisz standardowo. Napełniasz układ, odpalasz silnik i odkręcasz odpowietrznik na wężu do nagrzewnicy, jeśli go nie masz to popuszczasz delikatnie powietrze korkiem na zbiorniczku wyrównawczym. Możesz w czasie nagrzewania silnika pościskać węże, żeby szybciej przepchnąć powietrze do góry układu.czester-11 pisze:a i mryga mi na dolach zakretach ta dolna kontrolka taki wykrzyknik w kolku
- czester-11
- Forum Audi 80
racja sprawdzalem w ukladzie chodzenia jest wszystko ok. a plynu hamulcowego mialem ponizej minimum!!!!!!!!!!!! :roll: :shock: dobrze ze to sprawdzilem,Danek pisze:to jest prawdopodobnie kontrolka od płynu hamulcowego Kolego, a nie od chłodzącegoczester-11 pisze:a i mryga mi na dolach zakretach ta dolna kontrolka taki wykrzyknik w kolku
a wiec takie pytanko jeszcze nie bede nowego tematu zakladal, jak sie odpowietrza uklad hamulcowy. tzn od ktorego kola? bo jakas kolejnosc jest chyba, ?? tak mi sie cos przypomina ale niepamietam
, dzieki Danek za ta podpowiedz z plynem hamulcowym.
<mikolaj>
-
- Forum Audi 80
Witam mam również problem z temperaturą płynu chłodzącego.
Opisze swój przypadek.
Posiadam Audi B3 silnik 1.8 S + GAZ.
Kontrolka od temperatury mruga, wskaźnik pokazuje temperaturę prawie 120 stopni, ale jak sprawdzam temperaturę miernikiem elektronicznym na króćcu koło czujnika to wskazanie jest ok 87 90 stopni max-em. Głowica była sprawdzana i planowana, sprawdzany też był kolektor ssący (czy nie ma pęknięć w kanale wodnym) po złożeniu wszystkiego są dalej te problemy, więc wymieniłem jeden czujnik na króćcu (ten dolny) i termostat już wymieniłem i dalej nic, włożyłem licznik od audi kolegi i wskazanie temperatury takie samo. Stan cieczy jest ok, odpowietrzona też powinna być ok, ponieważ wody w naczyniu wyrównaczym nie ubywa wentylator na chłodnicy się włącza wszystkie węże są gorące. Myślałem na początku że nie ma obiegu i że woda się grzeje przy głowicy i dlatego takie wskazania, ale nawet pompę wodną wymieniłem (nie na nową ale 100% sprawną) i dalej to samo. Już nie wiem w czym może być problem????? Pomocy.
I takie pytanie od czego jest ten górny czujnik na króćcu może być w nim przyczyna?
Opisze swój przypadek.
Posiadam Audi B3 silnik 1.8 S + GAZ.
Kontrolka od temperatury mruga, wskaźnik pokazuje temperaturę prawie 120 stopni, ale jak sprawdzam temperaturę miernikiem elektronicznym na króćcu koło czujnika to wskazanie jest ok 87 90 stopni max-em. Głowica była sprawdzana i planowana, sprawdzany też był kolektor ssący (czy nie ma pęknięć w kanale wodnym) po złożeniu wszystkiego są dalej te problemy, więc wymieniłem jeden czujnik na króćcu (ten dolny) i termostat już wymieniłem i dalej nic, włożyłem licznik od audi kolegi i wskazanie temperatury takie samo. Stan cieczy jest ok, odpowietrzona też powinna być ok, ponieważ wody w naczyniu wyrównaczym nie ubywa wentylator na chłodnicy się włącza wszystkie węże są gorące. Myślałem na początku że nie ma obiegu i że woda się grzeje przy głowicy i dlatego takie wskazania, ale nawet pompę wodną wymieniłem (nie na nową ale 100% sprawną) i dalej to samo. Już nie wiem w czym może być problem????? Pomocy.
I takie pytanie od czego jest ten górny czujnik na króćcu może być w nim przyczyna?
- czester-11
- Forum Audi 80