Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.6 ABC] Jak sprawidzić napęd quattro

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

[B4 2.6 ABC] Jak sprawidzić napęd quattro

Post autor: Pieterb » 19 lip 2016, 08:19

Panowie jak w temacie mam takie zapytanie jak sprawdzić czy torsen działa bez jakichś tam luzów i innych niepokojących rzeczy.
Dodam że byłem wczoraj obejrzeć autko, no i ku mojemu zdziwieniu jest ono w quattro o czym nawet sam właściciel nie wie.
Przeleciałem troszkę tematów ale jakoś nic specjalnego nie znalazłem.
I mam właśnie takie pytanie, na co zwrócić szczególna uwagę i czy jest jakaś metoda sprawdzenia tego?
Martwi mnie tylko jedna rzecz bo jak zwróciłem uwagę to auto na każdym kole ma inne koło <niedowiarek> a wiem że to przy quattro jest lekko mówić nie ten teges.

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 19 lip 2016, 09:02

Luzy na torsenie sprawdzisz jak go wyjmiesz ze skrzyni. Jeśli quattro działa to działa. Skrzynia ma nie wyć, nie ma wydawać dziwnych dźwięków, ma działać na piachu bez zająknięcia, w sensie ciągnąć z 4 kół. Inne rozmiary opon na kołach to tragedia. Jeśli jeździło tak dłużej, to torsen jest wytarty. Na dzień dobry zmiana opon na 4 równe i wymiana oleju w skrzyni.
quattro ma działać.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 19 lip 2016, 11:33

Leo pisze:Inne rozmiary opon na kołach to tragedia. Jeśli jeździło tak dłużej, to torsen jest wytarty.
podobno te opony są od niedawna a co było wcześniej, hmm - hgw
Oki dzięki Leo, piwoa80

Awatar użytkownika
tamto2007
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B3
Silnik: 1.8 PM

Post autor: tamto2007 » 19 lip 2016, 15:38

Ogólnie torsen jest b. pancerny, miałem b5 quattro, zrobione z dużym momentem , jednomasem , używane totalnie bez szacunku: strzały ze sprzęgła, kręcenia bączków na zaśnieżonym parkingu czasem po kilka godzin! kilkaset kilomerów z lawetą 3 tony po autostradzie ok 140km/h , po DE zrobiłem kilka tys km. na autostradach z dużymi prędkościami na różnych oponach z przodu i tyłu (205/60 tył, 205/55 przód) zarżnąłem ze 3 sprzęgła, most zaczął się lekko pocić przy półośkach, w końcu skrzynia klękła z przegrzania (była 5-tka bez chłodnicy) , po rozebraniu to jedynie torsen nie miał śladów zużycia (mam gdzieś fotki). Olej jak najbardziej możesz zmienić, zdaje się że Shell Spirax S4 ma normę 501.50 dla VAG, a do mostu wymieniałem na olej z ASO - tam też jest jakaś norma

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 19 lip 2016, 21:48

W A5 B5 torsen jest luźniej spasowany. Także nie dostaje tak po dupie. Dwa, nie ma spinanego tylnego dyfra. Ma EDS.

Do tego co Leo napisał dodałby jeszcze sprawdzenie samej blokady czy się rozpina - przy okazji powinien się wyłączyć ABS jeśli jest. Powyżej 25km/h powinna się rozłączyć a ABS wrócić. Dodatkowo podczas kopnięcia ze sprzęgła (nawet 2,0 ABT) dupa powinna przysiąść - oznacza to, że torsen zapiął poprawnie napędy. Spotykałem się z tym, że przy wyrobionym torsenie (zęby na głównym wieńcu) auto ruszało jak haldex...uślizg przodu a dopiero po chwili dopchnięcie tyłu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl