Witam, posiadam od stycznia B3 z silnikiem 1.9E SD Ke-Jetronic. Ostatnio zacząłem się zastanawiać co to za silnik bo:
W dowodzie rejestracyjnym jest jako 1.8
Rozrząd pasuje od 1.8
Silniki 1.8 w tych samochodach mają moce od 75 do 112KM, mój ma 113KM
Ustawiając rozrząd zauważyłem że na kole wałka rozrządu nie ma kreski do ustawienia na znaki, (podobnie jak w dieslu 1.9...)
W środku miałem (ktoś je wymontował) dodatkowe zegary: Ciśnienia oleju, temperatury oleju i ładowania.
Tu mam kilka pytań:
Jakie są najczęstsze usterki tego silnika
Na co najbardziej zwracać uwagę
Piszcie wszystkie ciekawostki o tym silniku
Pozdrawiam
[B3 1.9 SD] Informacje o silniku? :)
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
a to chyba mały błąd w dowodzie bo one mają 1,9 a dokładnie 1849 lub ktoś wymieniał silnik.raczek3 pisze:Ostatnio zacząłem się zastanawiać co to za silnik bo:
W dowodzie rejestracyjnym jest jako 1.8
A co do samego silnika to chyba nie miały jakichś specjalnych wad - poz tym że chyba dość rzadko się je widuje
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Chyba nie wszystkie miały te kreski częściej kropki.raczek3 pisze:Ustawiając rozrząd zauważyłem że na kole wałka rozrządu nie ma kreski do ustawienia na znaki, (podobnie jak w dieslu 1.9...)
A silnik praktycznie awaryjność będzie jak każdego innego 4 cylindrowego w 80tce bo to praktycznie to samo.
Co do części do przejrzałem w etce to głowica wygląda na taką samą jak w silnikach 2.0. Jedynie coś nie zgadza mi się że pokazuje że wał i tłoki takie same jak w 2.0, bo skąd by była mniejsza pojemność.