Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] Immobilaizer w chłodne dni nie rozpoznaje kluczy

ODPOWIEDZ
Messaja
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] Immobilaizer w chłodne dni nie rozpoznaje kluczy

Post autor: Messaja » 22 wrz 2016, 15:52

Witam, jestem nowy ale forum przeglądam już jakiś czas. Szukałem dosyć długo problemu takiego jaki występuje u mnie, ale chyba takiego jeszcze nie było (będę oryginalny przynajmniej), otóż:
do mojej audioli mam dwa kluczyki: jeden oryginał i drugi dorabiany. Jak jest ciepły dzień to oba kluczyki działają perfekcyjnie, ale ostatnio gdy rano mamy 7-8*C to na dorabianym kluczyku immo tuż po odpaleniu gasi silnik. Można próbować odpalić go 5 razy ale zawsze zakończy się tak samo. Odpalam z oryginała i wszystko jest ok. Jak wracam z pracy ok godz 17 dorabiany kluczyk już działą idealnie i bezproblemowo. I tutaj jest moje pytanie: co ma wspólnego temperatura do immo, i w jaki sposób możnaby się pozbyć tego porannego problemu z odpalaniem na dorobionym kluczyku. (od razu mówię że w lato autko potrafiło stać i tydzień nie ruszane i perfekcyjnie odpalało na dorabianym kluczyku)
Za wszelką pomoc z góry bardzo dziękuję :)

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 23 wrz 2016, 15:48

Może kostka pętli indukcyjnej w stacyjce się rozszerza od ciepła i lepiej styka. Albo wina samej pętli. Możliwe, że jakoś transpondera w dorabianym kluczu jest marna.

Messaja
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Messaja » 27 wrz 2016, 11:45

No właśnie sobie myślałem, że może to wina kiepskiej jakości chipa w kluczyku. Wyjąłem go pewnego dnia z kluczyka (nie powiem - męczące zajęcie :P ) i jak włożyłem kluczyk do stacyjki to chipa oddzielnie przyłożyłem tuż tuż przy miejscu gdzie wkładamy kluczyk w stacyjkę i nadal du... tzn i nadal nic. Ciekaw jestem czy ktoś tu się kiedyś spotkał z podobnym przypadkiem.

Awatar użytkownika
Piotrekdriver1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Piotrekdriver1 » 27 wrz 2016, 12:07

Zamień miejscami transpondery i się okaże czego wina.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 27 wrz 2016, 12:22

Messaja pisze:Ciekaw jestem czy ktoś tu się kiedyś spotkał z podobnym przypadkiem.
Jest tylko jedno sensowne rozwiązanie które rozwiązuje problem z immo raz na zawsze ,dezaktywacja immo w sterowniku .I nie ma się co martwić że bez immo auto moze szybciej paść ofiarą kradzieży ,bo w dzisiejszych czasach takie immo to wręcz śmieszne zabezpieczenie , szczególenie to w starszych autach jak nasze tdi ,gdzie podmiana komputera na taki bez immo ,to kwestia kilkudziesięciu sekund .Najczęściej jedyną "ofiarą "działania tego zabezpieczenia ,jest sam własciciel auta . Koszt wywalenia immo ,jest mniejszy niż dorobienie kluczyka z "transponderem"

Messaja
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Messaja » 28 wrz 2016, 10:15

Dzięki wielkie za pomoc i rady.
W pierwszej kolejności, w takim razie, zamienię transpondery miejscami i zobaczę czy będzie ok. Oczywiście napiszę jakie rezultaty ;)
Jeśli chodzi o dezaktywację immo, to w sumie muszę się z Tobą zgodzić. Jeśli bez problemu ludzie kradną nowiutkie autka to immo sprzed 20 lat nie stanowi dla nich wyzwania :P
W razie czego macie do polecenia jakiś warsztat w Wawie, który dezaktywuje immo?

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 28 wrz 2016, 10:28

Messaja pisze: W razie czego macie do polecenia jakiś warsztat w Wawie, który dezaktywuje immo?
W warszawie raczej zabulisz nieźle, znajomy zapłacił chyba z 600zł za dezaktywacje immo w VW w którym robi się to przez gniazdo diagnostyczne w 2 minuty. A podejrzewam, że u ciebie trzeba będzie wyjąć pamięć z ECU.
Lub też tańsza (od tej warszawskiej) alternatywa, którą możesz zamontować samodzielnie: http://www.autotronika.pl/pl/katalog/em ... mocja.html

Messaja
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Messaja » 28 wrz 2016, 14:26

Super. Dzięki wielkie chłopaki :)

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 05 paź 2016, 16:10

maciek889 pisze:W razie czego macie do polecenia jakiś warsztat w Wawie, który dezaktywuje immo?
Szkoda kasy na kupowanie dodatkowych wynalazków jak emulatory i inne patenty,bo w naszyszych i im podobnych starych tdi wyprodukowanych do 98-99roku ,da się to zrobić bez takich gadżetów .Przysłać sterownik do mnie ,dezaktywuję immo na stałe ze sterownika za równowartość dwóch flaszek ;-) ,wysyłkowo odsyłam tego samego dnia w którym przyjdzie :-) Jestem to w stanie zrobić w kazdym sterowniku z 1,9 tdi ,sdi z numerami 028906021 , 038906018 i z 2,5 tdi c4 4A0907401P,E,F,AD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl