[quattro] Skrzynie biegów
[quattro] Skrzynie biegów
Witam, szukałem ale nie mogę znaleźć:
Szukam najdłuższej skrzyni pod quattro 5 biegowej.
6 biegową jest DQT pod dyfer 37/9 i jest jeszcze dłuższa ale pod 35/9.
5 biegowa pod dyfer 37/9 to ??
Jaka jet najdłuższa 5 biegowa pod quattro?
Szukam najdłuższej skrzyni pod quattro 5 biegowej.
6 biegową jest DQT pod dyfer 37/9 i jest jeszcze dłuższa ale pod 35/9.
5 biegowa pod dyfer 37/9 to ??
Jaka jet najdłuższa 5 biegowa pod quattro?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2016, 20:33 przez Kejpi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
podając tak szczątkowe info to nic nie można z tego wywnioskować.
Nie ma dłuższej skrzyni piątki quattro niż podałem. Nie ma. Przynajmniej nie w b3/b4, i nie z tym przełożeniem. Możesz próbować dopasować z C4 z diesla, tam też były skrzynie 01A (bo takiego typoszeregu skrzyni szukasz). Tam jednak mogą i pewnie będą różnice w mocowaniu skrzyni do sanek. Za to zmieniając na jakąś skrzynię z A4 na przykład masz już problem z wybierakiem, który też trzeba dopasowywać.
Podpowiem jedynie, że jeśli chcesz skrzynię quattro z diesla do diesla to sorry, w B1/B2/B3/B4 nie występował taki zestaw.
Co jeszcze można ? Zmienić most i skrzynię na takie z przełożeniem 3.88. Może trochę lepiej będzie.
Więc jeśli możesz z łaski swojej, podpowiedzieć trochę co do czego ma być to na pewno rozjaśniłoby trochę sytuację. Zacznij od tego - dlaczego chcesz zmieniać skrzynię ?
Nie ma dłuższej skrzyni piątki quattro niż podałem. Nie ma. Przynajmniej nie w b3/b4, i nie z tym przełożeniem. Możesz próbować dopasować z C4 z diesla, tam też były skrzynie 01A (bo takiego typoszeregu skrzyni szukasz). Tam jednak mogą i pewnie będą różnice w mocowaniu skrzyni do sanek. Za to zmieniając na jakąś skrzynię z A4 na przykład masz już problem z wybierakiem, który też trzeba dopasowywać.
Podpowiem jedynie, że jeśli chcesz skrzynię quattro z diesla do diesla to sorry, w B1/B2/B3/B4 nie występował taki zestaw.
Co jeszcze można ? Zmienić most i skrzynię na takie z przełożeniem 3.88. Może trochę lepiej będzie.
Więc jeśli możesz z łaski swojej, podpowiedzieć trochę co do czego ma być to na pewno rozjaśniłoby trochę sytuację. Zacznij od tego - dlaczego chcesz zmieniać skrzynię ?
Wiem że w tedy wiecej zmian dlatego rozglądam sie tez za 5biegowa skrzynią
prędkości licze tu:
http://busomania.pl/calculator/pl/
prędkości licze tu:
http://busomania.pl/calculator/pl/
- Leo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
tak jak mówiłem, nie ma skrzyni z dłuższym piątym biegiem niż 0,71 z S2. Przykro mi, możesz kombinować z przełożeniem głównym i przełożeniem tylnego mostu, ale ... po prostu Twój diesel będzie się zbyt nisko kręcił... jak to diesel. Max na tej skrzyni przy 4500 obr min i przełożeniu głównym 3.7 (występuje w jednej ze skrzyń A6) to 205 km/h
- Leo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ETKA i wszystko wiesz, a nie po omacku jedziesz.
Które auto ? A4 ? Skupię się na A4 bo nie powiedziałeś. Spróbuj wtedy skrzynię FNU, FPT, FTZ ... ale one mają 5 bieg na przełożeniu 0,83 i przełożenie główne 3.88 . To nic nie zmienia.
AWX nie występował w quattro w a4. W quattro były AVJ i tylko i wyłącznie ze skrzyniami 6 biegowymi. Mówię o AWXsie bo on jako jedyny występował ze skrzynią 5 biegową.
Dla A6 nie chce mi się szukać już, zainstaluj sobie etkę i wszystko jest dostępne.
Które auto ? A4 ? Skupię się na A4 bo nie powiedziałeś. Spróbuj wtedy skrzynię FNU, FPT, FTZ ... ale one mają 5 bieg na przełożeniu 0,83 i przełożenie główne 3.88 . To nic nie zmienia.
AWX nie występował w quattro w a4. W quattro były AVJ i tylko i wyłącznie ze skrzyniami 6 biegowymi. Mówię o AWXsie bo on jako jedyny występował ze skrzynią 5 biegową.
Dla A6 nie chce mi się szukać już, zainstaluj sobie etkę i wszystko jest dostępne.
Nic to wychodzi że zostaje mi skrzynia 6biegowa tylko DQT bo pasuje pod mój most 3k przy 150kmh więc nie jest źle jest jeszcze inna 2.8k przy 150kmh ale w tedy most do zmiany więc może w przyszłości. Wiesz może czy jest jakiś most który mi podejdzie czy będzie trzeba skracać ten od 80?
Ale zaraz a4 w dieslu ma przełożenie 3.88 na 0.83? Niemożliwe nie widziałem żadnego turbodiesla który by miał 100kmh przy obrotach 2700
Ale zaraz a4 w dieslu ma przełożenie 3.88 na 0.83? Niemożliwe nie widziałem żadnego turbodiesla który by miał 100kmh przy obrotach 2700