[80 B4 1.9 TDI 1Z] Brak wstecznego
[80 B4 1.9 TDI 1Z] Brak wstecznego
Skrzynia do tej pory nie sprawiała żadnych problemów no może co pewien czas zazgrzytała przy zmianie na 3 bieg. Niestety dzisiaj brak wstecznego. Przy próbie wbicia coś go blokuje. Rozebrałem wybierak skrzyni ale dalej to samo. Sam wybierak wbija wsteczny. Jest delikatny wyciek ale to normalka. Dodam ze wyrobiony jest trochę wodzik przy samej skrzyni. Czy to może być wina poduszek bo przeczytałem kilka postów i tam to sugerują. Niestety jest juz ciemno i juz nic nie zobaczę ale jutro chciałbym od czegoś zacząć a tu brak pomysłów.
Bardzo dziękuje jutro zacznę od tego i jak będzie jakiś postęp to napiszę.
[ Dodano: 2010-10-06, 14:48 ]
Poduszki sprawdzone i są dobre. Podniosłem skrzynie na podnośniku trochę do góry i nic. Przy próbie wbicia wstecznego opór jak cholera. Ma ktoś jakieś pomysły.
[ Dodano: 2010-10-06, 15:19 ]
Wyjąłem ten pręt z wodzikiem w którym jest śruba m6. Zauwazyłem na wodziku luz 5mm ale nie wiem czy ona taki ma być. Czy orientuje sie ktos w jaki spsób ustawić ten pret wychodzacy ze skrzyni aby wbic wsteczny. Wtedy jeśli wejdzie to wina będzie w wodziku czyli w wystepujacym luzie.
[ Dodano: 2010-10-06, 14:48 ]
Poduszki sprawdzone i są dobre. Podniosłem skrzynie na podnośniku trochę do góry i nic. Przy próbie wbicia wstecznego opór jak cholera. Ma ktoś jakieś pomysły.
[ Dodano: 2010-10-06, 15:19 ]
Wyjąłem ten pręt z wodzikiem w którym jest śruba m6. Zauwazyłem na wodziku luz 5mm ale nie wiem czy ona taki ma być. Czy orientuje sie ktos w jaki spsób ustawić ten pret wychodzacy ze skrzyni aby wbic wsteczny. Wtedy jeśli wejdzie to wina będzie w wodziku czyli w wystepujacym luzie.
Kolego miły powód tego jest prosty i miałem podobnie. Wspominałeś że zgrzytała Ci 3 więc powoli siadał synchronizator na tym biegu. Teraz pewnie Ci pękł i zblokował skrzynie. Miałem tak samo i jestem w trakcie remontu skrzyni już drugi tydzień. Możesz poszukać uskodzonej i z dwóch złożyć jedną ale z własnego doświadczenia jest to nie lada wyczyn i wymaga pewnych narzędzi w warsztacie. Możesz pójść na łatwiznę i za około 500zł kupić używkę...
mam aktualnie identyczny problem. z dnia na dzien zaczala mi zgrzytac 3 a teraz po kilku dniach nie moge wlaczyc wstecznego. meteo1985, doszedles co to moze byc? bo wersja z rozpadnietym synchronizatorem raczej nie wchodzi w gre z tego wzgledu ze czasami daje sie wrzucic 3 bez zgrzytu.
okazało sie jednak ze meteo1985 mial racje. synchronizator 3 biegu sie rozlecial. po spuszczeniu oleju wylecialy jego kawalki. wsteczny nadal nie dziala, takze czeka mnie zmiana skrzyni biegow
okazało sie jednak ze meteo1985 mial racje. synchronizator 3 biegu sie rozlecial. po spuszczeniu oleju wylecialy jego kawalki. wsteczny nadal nie dziala, takze czeka mnie zmiana skrzyni biegow
-
- Forum Audi 80
Witam. Mam ten sam problem tzn. brak wstecznego. Brak wstecznego pojawił się dziś, ale problemy ze skrzynią zaczęły się jakieś 2 tygodnie temu, tyle tylko że u mnie ciężko wchodziła 5 i ciężko było ją wybic. Tydzień temu zmienilem olej i wszystko było dobrze aż do teraz. A jeszcze że starym olejem wyleciały kawałki metalu Moje pytanie jest takie. Czy szukać skrzyni takiej jaką mam czyli baa czy mogę założyć jakaś inna np z benzyny? Liczę na szybką odpowiedź bo samochód jest mi bardzo potrzebny.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Ok. Wszystko juz wiem een pasuje "prawie" idealnie juz dzwonilem do kumpla na szrot i twierdzi ze maja taka skrzynie, tylko mam pewne podejrzenia bo skrzynia jest z audi a4 1.9tdi 90hp z 1996 roku. We wtorek dopiero dowiem sie czy to zeczywiscie een. Jezeli nie to szukam gdzie indziej po wszystkim dam znac jak to kula.