Panowie mam pytanie do znawców, czy przy ewentualnej zmianie sterownika ecu silnika który pracował z automatem do manualnej skrzyni trzeba zmieniać kodowanie lub jakieś inne historie?
Kiedyś czytałem jakiś post gdzie Munior pisał właśnie o zmienia kodowania ale to przy 1Z czy ABK jest tak samo.
[B4 2.0 ABK] Kodowanie ecu z automatu na manual
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Niby przenosi się moment obrotowy na inne obroty, kodowanie do tego silnika wielka tajemnica bo nic nie ma, jedynie spróbuj z logowaniem jak do A4 i uzyskaj kod z takiego samego sterownika na manualu może pójdzie.
W takich sytuacjach zawsze robiło się garażowo dwie rzeczy albo zmiana ECU albo zmiana wsadu.
W takich sytuacjach zawsze robiło się garażowo dwie rzeczy albo zmiana ECU albo zmiana wsadu.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Przy manualnej skrzyni powinien jeździć nawet na kodowaniu z automatu. Nawet niektórzy w TDI ustawiają sobie kodowanie na automat, bo wtedy ma większą dawkę rozruchową.
[ Dodano: 2016-10-23, 20:58 ]
Chyba większość vagów ma skrzynię w ostatniej cyfrze kodowania
xxxx1 - manual fwd
xxxx2 - automat fwd
[ Dodano: 2016-10-23, 20:58 ]
Chyba większość vagów ma skrzynię w ostatniej cyfrze kodowania
xxxx1 - manual fwd
xxxx2 - automat fwd
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Niekoniecznie. Np dla C5 kodowanie jest 5,7,9 odpowiednio manual, tip/aut, multimaciek889 pisze: Chyba większość vagów ma skrzynię w ostatniej cyfrze kodowania
xxxx1 - manual fwd
xxxx2 - automat fwd
Piotr poszukaj tu: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Main_Page
Ja u nich znalazłem kodowania sterowników np do S6 C5.