[B4 1.9 1Z] Wymiana poduszek amortyzatora bez wyjmowania mcp
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] Wymiana poduszek amortyzatora bez wyjmowania mcp
Witam. Panowie czy jest możliwość wymiany poduszek amortyzatora bez wyjmowania całego mcpersona? Ostatnio jak wymieniałem to z amorkiem wiec wszytko wyjmowałem. Teraz muszę same poduchy wymienić.
druga sprawa to czy wywalone poduchy mogą mieć wpływ na ustawienie zbieżności? Musze ustawić geometrie i gość na diagnostyce powiedział że muszę zrobić te poduchy bo może pochylenie koła sie zmieniać i on nie rusza geometrii jeśli tego nie zrobię. Poduchy są mocno zużyte gdyż stukają na nierównościach i jak podniosę koło go góry to koło ze stukiem rusza się góra dół, prawo lewo, przód tył.
druga sprawa to czy wywalone poduchy mogą mieć wpływ na ustawienie zbieżności? Musze ustawić geometrie i gość na diagnostyce powiedział że muszę zrobić te poduchy bo może pochylenie koła sie zmieniać i on nie rusza geometrii jeśli tego nie zrobię. Poduchy są mocno zużyte gdyż stukają na nierównościach i jak podniosę koło go góry to koło ze stukiem rusza się góra dół, prawo lewo, przód tył.
- M4teusz
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Ostatnio zmieniałem u siebie w ten sposób, poza ściągniętym kołem nic nie demontujesz więcej.
Po krótce niestety bez fotek w max 30 min na strone (ważne żebyś miał specjalną nasadkę do górnego mocowania amortyzatora) Na początek kiedy auto jeszcze stoi na kołach odkręcasz pod maską nakrętke na amortyzatorze, ściągasz talerzyk i nasadką z wypustkami luzujesz tą nietypową nakrętke górnego mocowania amortyzatora, poluzuj max 2 obroty kluczem. Następnie auto na lewarek, ściągasz koło, odkręcasz od strony mcphersona łącznik stabilizatora żeby kolumna opadła wystarczająco nisko, ściągacze do sprężyn i ściskasz sprężynę, następnie odkręcasz już całkowicie poluzowaną wcześniej "specjalną " nakrętkę. W nadkolu jest wystarczająco miejsca żeby po ściśnięciu sprężyny ściągaczami podmienić poduszki. Montujesz rzecz jasna w odwrotnej kolejności.
Po krótce niestety bez fotek w max 30 min na strone (ważne żebyś miał specjalną nasadkę do górnego mocowania amortyzatora) Na początek kiedy auto jeszcze stoi na kołach odkręcasz pod maską nakrętke na amortyzatorze, ściągasz talerzyk i nasadką z wypustkami luzujesz tą nietypową nakrętke górnego mocowania amortyzatora, poluzuj max 2 obroty kluczem. Następnie auto na lewarek, ściągasz koło, odkręcasz od strony mcphersona łącznik stabilizatora żeby kolumna opadła wystarczająco nisko, ściągacze do sprężyn i ściskasz sprężynę, następnie odkręcasz już całkowicie poluzowaną wcześniej "specjalną " nakrętkę. W nadkolu jest wystarczająco miejsca żeby po ściśnięciu sprężyny ściągaczami podmienić poduszki. Montujesz rzecz jasna w odwrotnej kolejności.
- M4teusz
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Silnik: 1.9 1Z
Nie wiem ile mechanik Ci "zaśpiewa" ja robiłem tym sposobem dlatego że cały zawias miałem bez najmniejszego luzu, auto jedzie jak po sznurku a odkręcając kolumnę od zwrotnicy musiałbym doliczyć koszt ustawienia zbieżności, a dokładnie kątów pochylenia bo to akurat rozregulujesz tym sposobem. Jeśli natomiast tak czy inaczej czeka Cię cała regulacja geometrii (zbieżność + kąty) to bez różnicy który sposób wybierzesz. Którego sposobu byś nie wybrał roboty dużo nie ma chyba że robota pod chmurką a pogoda ostatnio nie dopisuje sworznia nie ruszałem.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Bylem dziś u mechanika. Wkur... mnie niesamowicie. Powiedział że nie wymieni tych poduch bo na pewno są ok. Twierdzi że jak się podniesie samochód to jest normalne że koło goni we wszystkie strony gdyż opada niżej. No niby tak ale jak puka podczas jazdy zwłaszcza na dużych nierównościach drogi to raczej poduchy. Pomyślałem że za to co miałbym mu dać zrobię sam i wymienię jeszcze końcówki drążków.
Jakiej firmy kupić poduchy? Lemfirder 33zł, sachs 68zł trochę drogo, kayaba 33zł
Jakiej firmy kupić poduchy? Lemfirder 33zł, sachs 68zł trochę drogo, kayaba 33zł
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no niestety większość tych mocowań jest do dupu nieładnie mówiąc bo zwykle rok/dwa i do wymiany.
No mój lemofrod jak już pisałem trzyma już dobrze ponad 2 lata z tego co pamiętam i teraz też zamierzam kupić taki sam lub boogi o ile dostanę gdzieś bo to chyba na pierwszy montaż szły jak dobrze kojarzę.
No mój lemofrod jak już pisałem trzyma już dobrze ponad 2 lata z tego co pamiętam i teraz też zamierzam kupić taki sam lub boogi o ile dostanę gdzieś bo to chyba na pierwszy montaż szły jak dobrze kojarzę.