[B4 1,9tdi 1Z] Poduszki silnika
- ...danny...
- Forum Audi 80
Poduchy wymienione, problem wibracji rozwiązany Różnica jest naprawdę OGROMNA, muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania. Wreszcie czuję, że jadę Audi a nie starym zetorem. Wcześniej słyszałem każdy plastik we wnętrzu, a teraz cichutko, ładnie tłumi. Jeśli ktoś ma problem z wibracjami to radzę sprawdzić czy ma ori poduchy, a jak nie to polecam wymianę na ori. Naprawdę szkoda pieniędzy i nerwów na nówki, przekonałem się na własnej skórze.
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
no widze ze dałes juz rade wymienic i roznica wyczuwalna odrazu. gratulacje.......danny... pisze:Poduchy wymienione, problem wibracji rozwiązany Różnica jest naprawdę OGROMNA, muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania. Wreszcie czuję, że jadę Audi a nie starym zetorem. Wcześniej słyszałem każdy plastik we wnętrzu, a teraz cichutko, ładnie tłumi. Jeśli ktoś ma problem z wibracjami to radzę sprawdzić czy ma ori poduchy, a jak nie to polecam wymianę na ori. Naprawdę szkoda pieniędzy i nerwów na nówki, przekonałem się na własnej skórze.
- ...danny...
- Forum Audi 80
Podczas skręcania opuściłem powoli silnik i odpalałem aby poduszki się ułożyły. Może poprostu pech i akurat na taką trafiłeś? Wymieniałeś obie? Poduchy są z 1Z czy benzyniaka? Ja specjalnie szukałem pochodzące z benzyniaka aby były mniej wytłuczone.misiekb4 pisze:Kolego... danny...
Sam wymieniles te poduchy?
Skręcales wszystko w powietrzu czy odpuściłes, odpaliłes żeby się ułożyły?
Bo u mnie są mega drgania po wymianie , a są ori, numery itp tj poprzednie.
Poduchy z 1Z, bez śladów zużycia.
Tak obie, te które zdemontowalem były wydygane.
Ah w ten sposób, ja zamontowalem i skręciłem bez odpalenia.
Może się nie ulozyla, ta pod turbina szczególnie bo cały prawy bok auta drga...
[ Dodano: 2016-12-22, 19:00 ]
Poluznilem tą poduche, odpaliłem auto na jakiś czas, po czym skręciłem i w moim odczuciu nic nie pomogło
Tak obie, te które zdemontowalem były wydygane.
Ah w ten sposób, ja zamontowalem i skręciłem bez odpalenia.
Może się nie ulozyla, ta pod turbina szczególnie bo cały prawy bok auta drga...
[ Dodano: 2016-12-22, 19:00 ]
Poluznilem tą poduche, odpaliłem auto na jakiś czas, po czym skręciłem i w moim odczuciu nic nie pomogło
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Nie istnieje coś takiego jak "układanie się poduszki" ...takie bzdury wymyślają ''fachofcy" którzy po wymianie na twarde podróby ,próbują naciągać rzeczywistość i usprawiedliwić że jest gorzej niż było .."panie nowa jest ułozy się " nic się nie ułozy ,bo nie ma się co układać ,albo jest od razu dobrze ,albo żle i tak pozostanie .Poduszki wymienia się bez żadnych "udziwnień" ,po prostu odkręcamy starą i przykręcamy "nową " ori używkę ,zadne dodatkowe zabiegi typu ,odpalanie silnika na niedokręconych poduszkach i dokrecenie ich pużniej nie są potrzebne .Ma być dobrze od razu po wymianie ,jak nie jest ,to znaczy że wibracje ,czy drgania ,to nie wina poduszek o ile wszystkie 4 są ori .Misiekb4 ,jak przed wymianą miałeś podobnie jak masz teraz ,to przyczyną nie mogą byc poduszki ...w przypadku ori poduszek cudów nie ma,wibracji też być nie może Na ori poduchach ,silnkiem można ladnie "bujać " łapiąc ręka za ALU kolanko przy "EGR'' ...na twardych podróbach silnik jak wmurowany ,praktycznie nie da się nim ruszyć
Munior wcześniej miałem lekkie drgania od lewej strony i już po wymianie jest ok.
Rozchodzi się o tą pod turbo- tą co wyciągnąłem była doszczętnie rozwalona, ale nie było czuć żadnych drgań z prawej strony, aż dziwne.
A wymieniłem ja też na ori uzywke 1z.
Ale takie drgania teraz idą na prawa stronę budy, że każdy plastik po tej stronie się "rusza", nawet jak włączę światła to drgania są bardzo widoczne właśnie na prawej lampie.
Wcześniej tak nie było.
A wymieniłem ja od razu po to żeby za jakiś czas się znów nie bawić.
A i najważniejsze, że telepie na wolnych obrotach i gdy np wrzucę na "luz" to zaczyna drgac jak w starym starze.
Rozchodzi się o tą pod turbo- tą co wyciągnąłem była doszczętnie rozwalona, ale nie było czuć żadnych drgań z prawej strony, aż dziwne.
A wymieniłem ja też na ori uzywke 1z.
Ale takie drgania teraz idą na prawa stronę budy, że każdy plastik po tej stronie się "rusza", nawet jak włączę światła to drgania są bardzo widoczne właśnie na prawej lampie.
Wcześniej tak nie było.
A wymieniłem ja od razu po to żeby za jakiś czas się znów nie bawić.
A i najważniejsze, że telepie na wolnych obrotach i gdy np wrzucę na "luz" to zaczyna drgac jak w starym starze.
-
- Forum Audi 80
Sprawdż na zgaszonym silniku czy silnik sie "kołysze" , łapiesz reką za kolanko dolotowe przy EGR robisz krótkie zdecydowane ruchy na boki i silnik powinien dać się ładnie "ruszać " na poduszkach ...na twardych poduszkach podróbach ,praktycznie nie rusza się wcale,dlatego po odpaleniu wszystkie drgania z silnika przenoszą sie na całe auto i trzęsie się kierownica .Jak ci się ładnie silnik "kołysze" to poduszki są ok. a te drgania które masz ,nie są z winy poduszek ,tylko czegoś innego ,związanego z nierównym podawaniem paliwa na wtryskiwacze ,ew.z powodu któregoś wtryskiwacza.misiekb4 pisze:A i najważniejsze, że telepie na wolnych obrotach i gdy np wrzucę na "luz" to zaczyna drgac jak w starym starze.
Kurcze ale to tak specyficznie telepie, że na stowke podejrzewam tą poduche
Gdy bujam silnikiem to trochę ciężej się rusza na boki niż przed wymiana poduszek, tak mi się zdaje.
One są ori używki.
Hm... Jakby telepalo od któregoś wtrysku, czy coś to przypadkiem obroty by nie falowaly?
Aa bym zapomniał.
Zaczęło też po tych wymianach telepac podczas cofania do tyłu. Wcześniej też tak nie było
Ciężki temat
Gdy bujam silnikiem to trochę ciężej się rusza na boki niż przed wymiana poduszek, tak mi się zdaje.
One są ori używki.
Hm... Jakby telepalo od któregoś wtrysku, czy coś to przypadkiem obroty by nie falowaly?
Aa bym zapomniał.
Zaczęło też po tych wymianach telepac podczas cofania do tyłu. Wcześniej też tak nie było
Ciężki temat
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
To raczej tylko w sporcie nada się , na codzień pewnie też będzie jak w zamienniku.korfus pisze:Panowie,
Ktoś przerabiał poduszki silnika z poliuretanu?
Dave posiada już poliuretanowe poduszki skrzyni biegów
-
- Forum Audi 80
Zdecydowana większość uzytkowników ,chce sobie poprawić komfort ,"zepsuty" przez zbyt twarde poduszki ,a nie "brnąć " w wibracje zakładając coś jeszcze twardszego Skoro zbyt twarda guma powoduje już wibracyjną masakrę ,to nie trudno sobie wyobrazić co spowodowały by poliuretany ...podejrzewam że siedzacy w środku czuli by się jak by siedzieli na właczonym wibratorze dzwoniąc zębamikorfus pisze:Ktoś przerabiał poduszki silnika z poliuretanu?