[B4 2.0 ABT] plusy i minusy odpiętej odmy
[B4 2.0 ABT] plusy i minusy odpiętej odmy
Witam. Mam pytanko. Zakupilem wczoraj sb ponownie audi 80 abt. Zauwazylem ze odma jest puszczona pod samochod a nie do filtra powietrza. Na zime zostawic czy nie? Jakie są wady i zalety tego "patentu"?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Zalety to
- nie zasyfia wtrysku
- podejrzewam, że mniej się zatyka, bo od razu wszystko zlatuje a nie zbiera się "masło" które nie zostanie wydmuchane pod górę.
Wady:
- prawdopodobnie bardziej podatna na zatkanie "masłem"
- nie chroni środowiska przed oparami niespalonego paliwa i oleju
- jeśli silnik jest w bardzo złej kondycji to olej wydostający się z odmy będzie zapiekał się na świecach i zaworach
- jeśli jest puszczona zbyt blisko silnika to zatruwa ludzi w kabinie
- jeśli ktoś nie zatkał wlotu w obudowie filtra powietrza to brudne powietrze ominie filtr i trafi do dolotu.
Co ciekawe odma w ciężkim sprzęcie jest zazwyczaj wolna.
Silnik obędzie się bez odmy jak bez innego eko-osprzętu jak EGR, EVAP czy "odkurzacza".
- nie zasyfia wtrysku
- podejrzewam, że mniej się zatyka, bo od razu wszystko zlatuje a nie zbiera się "masło" które nie zostanie wydmuchane pod górę.
Wady:
- prawdopodobnie bardziej podatna na zatkanie "masłem"
- nie chroni środowiska przed oparami niespalonego paliwa i oleju
- jeśli silnik jest w bardzo złej kondycji to olej wydostający się z odmy będzie zapiekał się na świecach i zaworach
- jeśli jest puszczona zbyt blisko silnika to zatruwa ludzi w kabinie
- jeśli ktoś nie zatkał wlotu w obudowie filtra powietrza to brudne powietrze ominie filtr i trafi do dolotu.
Co ciekawe odma w ciężkim sprzęcie jest zazwyczaj wolna.
Silnik obędzie się bez odmy jak bez innego eko-osprzętu jak EGR, EVAP czy "odkurzacza".