[B4 1Z 1.9 Tdi] wymiana wkładów amortyzatorów
[B4 1Z 1.9 Tdi] wymiana wkładów amortyzatorów
Witam mam pytanie czy jest możliwośc wymiany wkładów amortyzatorów z przodu bez odkręcania całej kolumny?
Chodzi mi o nie ruszanie tych śrób do któtych jest kolumna przykręcona do piasty. Oczywiście przed wczesniejszym ściśnięciem sprężyny i odkręceniem poduszki z łożyskiem.
Chodzi mi o nie ruszanie tych śrób do któtych jest kolumna przykręcona do piasty. Oczywiście przed wczesniejszym ściśnięciem sprężyny i odkręceniem poduszki z łożyskiem.
Właśnie, że nie trzeba. Wystarczy odkręcić przegub, łącznik stabilizatora, nie wiem czy też trzeba ale chyba tak końcówkę drążka kierowniczego. Ścisnąć sprężynę odkręcić amortyzator od góry i da się wyjąć. Ja tak robiłem i dało się, może trzeba będzie się troszkę pogimnastykować, ale idzie to zrobić. Jak nie będziesz mógł to odkręć jeszcze wahacz od sanek i pójść już wtedy musi.budek pisze:Kolego nie wiem jak jest w b4 ale wydaje mi sie ze tak samo jak w trójce. Jeśli sie nie myle to niestety trzeba odkręcić te śruby. Inaczej nie da sie wyciągnąć kolumny makpersona a to niestety jest konieczne bo se nie zmieścisz z wkładem w nadkolu. Potem musisz ustawić zbierzność.
Jak zrobiłem w taki sposób to nawet nie było konieczne ustawianie geometrii koła po wymianie amorka.
Zdejmujesz koło i tam masz mocowanie 4 śruby. Wychodzi jak cały macperson.daro26 pisze:koledzy a powiedzcie jak wymienic amorki z tylu w avancie (zwlaszcza chodzi mi o odkrecenie ich od gory.)bo nie wiem czy sie wyjmuje je razem ze sprerzyna z tym mocowaniem od gory na cztery sroby (chyba cztery?) :roll:
No i na dole oczywiście.
Podobnie też trzeba rozkręcać przy normalnym sposobie wymiany wkładów, ale w tym przypadku nie trzeba sprawdzać geometrii i to mi pasuje.
Wiem że 80 B4 mają wkłady amortyzat. ale jak to sprawdzić wzrokowo czy napewno podejdą wkłady???
Bo jeżeli ktoś założył kiedyś cały komplety amortyz. to po czym można to poznać że to jest właśnie to???
P.S.Kolego minon 1 mam do Ciebie sprawe na PW w sprawie centralnego zamka
Pozdrawiam
Wiem że 80 B4 mają wkłady amortyzat. ale jak to sprawdzić wzrokowo czy napewno podejdą wkłady???
Bo jeżeli ktoś założył kiedyś cały komplety amortyz. to po czym można to poznać że to jest właśnie to???
Pozdrawiam
Co do pierwszej części to Cię nie rozumiem, a co do drugiej to nie mam od Ciebie PW :?: Pisz lub na GG zapraszam.rczopik2 pisze:Podobnie też trzeba rozkręcać przy normalnym sposobie wymiany wkładów, ale w tym przypadku nie trzeba sprawdzać geometrii i to mi pasuje.
Pozdrawiam
Już prostuje jak nie zrozumiałe( patrz wyżej na KorNoLio).
Chodzi mi o to że równiez przy normalnym sposobie demontazu kolumny trzeba podobnie te elementy odkręcić i ten sposób z nie odkręcaniem tych śrób przy piaście mi bardziej pasuje bo nie musze sprawdzać geometrii.
Dziwne że PW nie doszła spróbuje jeszcze raz, jak nie to GG.
Pozdrawiam
Chodzi mi o to że równiez przy normalnym sposobie demontazu kolumny trzeba podobnie te elementy odkręcić i ten sposób z nie odkręcaniem tych śrób przy piaście mi bardziej pasuje bo nie musze sprawdzać geometrii.
Dziwne że PW nie doszła spróbuje jeszcze raz, jak nie to GG.
Pozdrawiam
Witam opiszę dziwny przypadek jaki mnie spotkał, jak ktoś miał do czynienia czymś podobnym to piszcie. A więc tak.
Wymieniłem wkłady przednich amorków na KYB+ ori poduszki Boge
+ nowe nakrętki, efekt jest taki że przód podniósł się +/- 2,3cm . Dodam że ze sprężynami nic nie kombinowałem siedzą tak jak powinny, zgłupiałem więc zapodałem inne wkłady olejowe Sachs, efekt ten sam. Przed zmianami jeden wkład był ori drugi zamiennik ...
Wymieniłem wkłady przednich amorków na KYB+ ori poduszki Boge
+ nowe nakrętki, efekt jest taki że przód podniósł się +/- 2,3cm . Dodam że ze sprężynami nic nie kombinowałem siedzą tak jak powinny, zgłupiałem więc zapodałem inne wkłady olejowe Sachs, efekt ten sam. Przed zmianami jeden wkład był ori drugi zamiennik ...