[80 b4] świeci czujnik oleju
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Nic nie namieszałeś , zrozumiałem wszystko doskonale ,ale jak widze Ty nie zrozumiałeś i wymyślasz własne ''lepsze" sposoby .Napiszę wiec jeszcze ostatni raz żeby sobie kazdy zapamietał raz na zawsze .Przy tych czujnikach zadnego napiecia się nie mierzy i miernikiem nic nie sprawdzisz ...pisałem jak i czym należy sprawdzić i powtórzę po raz ostatni ,sprawdzamy tylko i wyłacznie małą żaróweczką , jeden biegun do plusa aku ,drugi do czujnika ,a zarówka z kabelkiem do środka ...żarowka podłaczona do czujnika niskiego cissnienia ma się zapalić po odpaleniu silnika i cały czas świecić ...jezeli mimo tego że się świeci ,kontrolka w "miniczeku" sie zapala i włacza się alarm powyżej 2 tys obr ,to oznacza że sygnał z czujnika jest prawidłowy ,a winny na 100% jest tylko "miniczek " nic więcej...taka niesprawność "miniczeka " jest dość częsta i nie tobie pierwszemu fiksuje w ten sposóbMaciek94 pisze:MUNIOR, sprawdź PW.
namieszałem trochę, na PW wyjaśnione wszystko po kolei
[B4 1z] Czujnik ciśnienia oleju - brzęczek i kontrolka
Witam.
Mianowicie dopadł mnie problem zapalającej się kontrolki ciśnienia oleju i odzywającego się brzęczka powyżej 2000 obrotów.
Wymieniłem olej, filtr i dalej to samo.
Pomiar ciśnienia przez mechanika wykazał (na rozgrzanym silniku) 0,9-1 na biegu jałowym i powyżej 2 na wysokich obrotach.
Coś jeszcze sprawdzić?
Jaki jest numer czujnika odpowiedzialnego za ten proceder i jaki czujnik kupić aby nie padł za 6 dni ?
Z góry dzięki za info i pomoc.
Mianowicie dopadł mnie problem zapalającej się kontrolki ciśnienia oleju i odzywającego się brzęczka powyżej 2000 obrotów.
Wymieniłem olej, filtr i dalej to samo.
Pomiar ciśnienia przez mechanika wykazał (na rozgrzanym silniku) 0,9-1 na biegu jałowym i powyżej 2 na wysokich obrotach.
Coś jeszcze sprawdzić?
Jaki jest numer czujnika odpowiedzialnego za ten proceder i jaki czujnik kupić aby nie padł za 6 dni ?
Z góry dzięki za info i pomoc.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Pzryczyna to albo urwany kabelek od czujnika ,albo uszkodzony minicheck w liczniku ...nic innego to być nie moze ,bo ori czujniki sie w zasadzie nie psują ,a to ze nie było "nic grzebane" nie znaczy ze nie mógł się utlenić ze starosci kabelek w miejscu wejscia do wsuwki bo widziałem takie rzeczy nie raz ...nic prostszego jak zajrzeć i sprawdzić...jak kabelek jest cały ,to podłącz go pod masę i jak nadal bedzie piszczeć ,to wina minichecka..tylko kabelków nie pomyl bo są dwa czujniki i dwa kabelki ...ten o który nam chodzi to czujnik "zwierny " czyli w przeciwieństwie do "rozwiernego "który "gasi " ikone smarownia po odpaleniu ,ten po odpaleniu robi styk z masą auta ...
ja nie bardzo w prądy więc co znaczy podłącz pod masę?MUNIOR pisze:podłącz go pod masę i jak nadal bedzie piszczeć ,to wina minichecka..tylko kabelków nie pomyl bo są dwa czujniki i dwa kabelki ...ten o który nam chodzi to czujnik "zwierny " czyli w przeciwieństwie do "rozwiernego "który "gasi " ikone smarownia po odpaleniu ,ten po odpaleniu robi styk z masą auta .
Zdjąć wsuwkę i przyłożyć do bloku silnika? Dobrze to rozumiem?
I który jest który czujnik? Ten górny czy dolny odpowiada za kontrolkę na wysokich obrotach?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
[B4 1.9 1Z] Jaki czujnik ciśnienia oleju silnik 1z
Witam, chciałem wymienić czujnik ciśnienia oleju ale w sklepie powiedziano mi ze jest kilka takich samych które pracują na rożnych parametrach i najlepiej wywnioskować jaki był wcześniej zainstalowany. Chodzi o to ze chyba jest zły zainstalowany bo czasami mruga lub nie na dłuższą chwile. czujniki mam jakieś 2 przy filtrze oleju. Jaki będzie dla mnie odpowiedni? jakie ciśnienie powinna pompa oleju podawać jeśli chciałbym to zdiagnozować a później dobrać odpowiedni dla mnie czujnik.
- Krzysiek 84
- Junior Admin