Audi 80 B3 Quattro 2.2T AAN
Audi Sport, na pierwsze odpalenie i jazdy zostaje fabryka a później to wiadomo
Ciekawe jest to, że S4'rka miała nalatane tylko 134tys w ASO w 2010 było 95tys, więc motor jak z fabryki. Niebawem zdejmuje czapke by się o tym przekonać. Póki co wygląda obiecująco, śrubki lśnią nowością, wszystkie uszczelki ori, węże przewody i reszta podzespołów także, wręcz niedowiary
Wrzucę parę fot po rozbiórke.
U mnie trochę śniegu w końcu spadło
próba nawierzchni:
Ciekawe jest to, że S4'rka miała nalatane tylko 134tys w ASO w 2010 było 95tys, więc motor jak z fabryki. Niebawem zdejmuje czapke by się o tym przekonać. Póki co wygląda obiecująco, śrubki lśnią nowością, wszystkie uszczelki ori, węże przewody i reszta podzespołów także, wręcz niedowiary
Wrzucę parę fot po rozbiórke.
U mnie trochę śniegu w końcu spadło
próba nawierzchni:
Głowicę sprawdzałeś czy nie jest pęknięta??piguu pisze:Maciek., dobry wykres i ładnie trzyma do 6623rpm tylko tak naprawdę co zostało z tej K03, że można ją tak nazwać... nawet muszla od zimnej jest inna. Biorąc pod uwagę koszty przerobienia tej dmuchawki osobiście wolał bym zainwestować w chinola GT28 albo GT30 + żeliwo i naprzód
[ Dodano: 2016-12-27, 19:37 ]
Minął miesiąc, w łódzkim nadal brak śniegu i właśnie dlatego postanowiłem przeprowadzić konserwację miejsc najbardziej narażonych na jakiekolwiek "uszkodzenia" czyli tu i tu:
[url=http://images84.fotosik.pl/254/1e01128107471daegen.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images81.fotosik.pl/254/1df639d416f887f7gen.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images84.fotosik.pl/254/af4fe56925909cbagen.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images84.fotosik.pl/254/ad7b60bd14780046gen.jpg]Obrazek[/URL]
PS. + wnęka na zapas oczywiście
[ Dodano: 2017-01-02, 20:08 ]
Autko śmiga beż żadnych problemów jestem naprawdę zadowolony Parę dni temu poprawiło się nawet ciśnienie oleju i wynosi przy rozgrzanym oleju 1,6 bar. Okazało się, że czujnik "bańka" VDO przekłamywała... dziwne bo nigdy mi się to nie zdarzyło Pomiar manometrem rozwiał wszelkie wątpliwości
Silnik ma jeszcze większy potencjał i miałem to rozwijać jednak po części zrealizowałem pewny etap mojego planu i nadszedł czas na kojeny
STAŁO SIĘ... --->
[url=http://images83.fotosik.pl/264/aa22d23e1b05c198gen.jpg]Obrazek[/URL]
audki, tego najbardziej się obawiałem... Nie dawało mi to spokoju, podchodziłem parę razy ażw końcu się udało - zdjąłem czapeczkę i odetchnąłem z ulgą Mało tego sam nie mogłem w to uwierzyć przebieg potwierdzony! Zresztą wystarczy spojrzeć na ten "cud" niemieckiej inżynierii :
Głowica w stanie hmm... idealnym? - zero jakichkolwiek pęknięć między gniazdami zaworów a mikro wyjdą po sprawdzeniu bo bedzie odpowiednio przygotowana do ponownego założenia Wszystkie gniazda wyglądają tak:
I to ZŁOTO w środku
Parę fot z rozbiórki:
Oryginalne sprzęgło:
Cewki:
Listwa z wtryskami:
Uszczelka pod kolektorem:
Całość wygląda naprawdę obiecująco, w najbliższym czasie oddaję głowicę do czyszczenia i obróbki, wymiana uszczelniaczy, szczelność, wymiana zaworów, prowadnic i cała reszta
Głowica w stanie hmm... idealnym? - zero jakichkolwiek pęknięć między gniazdami zaworów a mikro wyjdą po sprawdzeniu bo bedzie odpowiednio przygotowana do ponownego założenia Wszystkie gniazda wyglądają tak:
I to ZŁOTO w środku
Parę fot z rozbiórki:
Oryginalne sprzęgło:
Cewki:
Listwa z wtryskami:
Uszczelka pod kolektorem:
Całość wygląda naprawdę obiecująco, w najbliższym czasie oddaję głowicę do czyszczenia i obróbki, wymiana uszczelniaczy, szczelność, wymiana zaworów, prowadnic i cała reszta
Ostatnio zmieniony 12 sty 2017, 21:33 przez piguu, łącznie zmieniany 2 razy.
Wspominałem już, że na początek zostaje seria, będę musiał się z nią oswoić zwłaszcza z tym momentemaudki pisze:Zostawiasz serie czy coś konkretniejszego ?piguu pisze:Spokojnie, jeszcze trochę jest do zrobienia zanim rozgrzeje się olej łapy, nowa instalacja, układ chłodzenia, dolot, przebudowa wydechu i reszta pierdół ehh... Jak to mówię: KOSMETYKA
Później no to się zobaczy
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80
CHłodnica z przodu poprawi chłodzenie ale napewno nie rozkład masy.
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-01-16, 19:25 ]
ostatni raz zwracam uwagę na zakaz używania wulgaryzmów :!:
Chyba miałeś na myśli na -. Lekka dupa sedana + dodatkowe +- 30-40kg z przodu napewno pogorszy prowadzenie. 1.8T zajeb...cie pasuje do 89Q, bo auto swietnie się prowadzi, 2.2T to spi...li...piguu pisze:nie bede nic kombinował z cofaniem silnika ponieważ mam sedana także rozkład mas bedzie na +
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-01-16, 19:25 ]
ostatni raz zwracam uwagę na zakaz używania wulgaryzmów :!:
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, 19:24 przez Audi Sport, łącznie zmieniany 1 raz.
FAKTAudi Sport pisze:CHłodnica z przodu poprawi chłodzenie ale napewno nie rozkład masy.
Przekonałem już się o tym, jest naprawdę elegancko idąc w zakręcie uślizgiem nic nie ucieka i dla mnie jest po prostu superos!Audi Sport pisze:Chyba miałeś na myśli na -. Lekka dupa sedana + dodatkowe +- 30-40kg z przodu napewno pogorszy prowadzenie. 1.8T zajeb...cie pasuje do 89Q, bo auto swietnie się prowadzi, 2.2T to spi...li...
Wiem, że przy 2.2T to się zmieni... jednak może nie tak bardzo. Przecież Coupe jest jeszcze krótsza a jakoś tam to pakowali i śmiga
Najwyżej dociąży się troszkę tył
[ Dodano: 2017-01-18, 10:36 ]
Dziś przymierzałem łapy z 2.3NG Coupe do AANa i są P&P, pozostaje tylko pospawać mocowania do podłużnic, oczywiście najpierw trzeba je wyciąć i poduszki...
PS. Może ma ktoś na zbyciu ori w dobrym stanie ?
- Audi Sport
- Forum Audi 80
To, że pakowali nie znaczy, ze było dobrze... Ładuj wszystko co się da do bagażnika i będzie okpiguu pisze:Przecież Coupe jest jeszcze krótsza a jakoś tam to pakowali i śmiga
Najwyżej dociąży się troszkę tył
Jak potrzebujesz łapy w budę bądź poduszki to chętnie się ich pozbędę. Poduszki po 80tyś przebiegu, olej jeszcze chlupie