Krzysiek 84, jak zawsze okaze sie w praniu
Auto jeszcze nie jezdzilo PL zacząłem od tuningu i po strojeniu wszystko wyjdzie
[B4 1.9 TDI 1Z] olej silnikowy???
Witam, ja jakieś półtora roku temu, może trochę więcej się zastanawiałem czy przechodzić z 10w40 (około 10 lat na takim śmigał) na 5w40, wiele opinii było, że nie potrzebne, że sobie jeszcze problemów narobię, ale "zaryzykowałem" i wlałem Maxlifa 5w40 i co się stało? Niby nic, jedynie widać, że szybciej się uspokaja po rozruchu a zwłaszcza w mrozy (nie jest to tylko moja opinia). Na pewno nie zaczął palić oleju, gubić czy inne historie
Dodatkowo powiem, że mam jeszcze w innym samochodzie starego zwykłego TD, niestety już w nie najlepszym stanie, wciąga olej itp itd, coś stuknie czy puknie, ale jednak wiernie służy i przy zmianie wlałem mu też 5w40, tutaj różnice już były większe, silnik się wyraźnie uspokoił - nie tylko podczas rozruchu, a w całym cyklu pracy. Więcej oleju palić też nie zaczął, tutaj też różnica jest taka, że wcześniej były lane jakieś niemarkowe oleje, ale nadal 10w40, a 5w40 zalałem Maxlifa.
Generalnie nie żałuję i polecam
Dodatkowo powiem, że mam jeszcze w innym samochodzie starego zwykłego TD, niestety już w nie najlepszym stanie, wciąga olej itp itd, coś stuknie czy puknie, ale jednak wiernie służy i przy zmianie wlałem mu też 5w40, tutaj różnice już były większe, silnik się wyraźnie uspokoił - nie tylko podczas rozruchu, a w całym cyklu pracy. Więcej oleju palić też nie zaczął, tutaj też różnica jest taka, że wcześniej były lane jakieś niemarkowe oleje, ale nadal 10w40, a 5w40 zalałem Maxlifa.
Generalnie nie żałuję i polecam
- Ganimadeus
- Forum Audi 80