[B4 2.0 ABK] problemy z wbijaniem niskich biegów na mrozie
- mikolajmm
- Forum Audi 80
- Imię: Mikołaj
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
@dziku2 - rozwiązałeś problem?
U mnie objawy są niemal takie same, z różnicą, że problem mam cały rok.
Na silniku zgaszonym i załączonym (ale na postoju) biegu wchodzą bez problemów.
Gdy auto jedzie, to czasem nie sposób wbić biegu 1 czy 2, straszliwie denerwujące przy redukcji, czy ruszaniu.
Mniej więcej wyczaiłem, że im wolniej auto jedzie tym większe prawdopodobieństwo, że bieg jednak wejdzie.
U mnie objawy są niemal takie same, z różnicą, że problem mam cały rok.
Na silniku zgaszonym i załączonym (ale na postoju) biegu wchodzą bez problemów.
Gdy auto jedzie, to czasem nie sposób wbić biegu 1 czy 2, straszliwie denerwujące przy redukcji, czy ruszaniu.
Mniej więcej wyczaiłem, że im wolniej auto jedzie tym większe prawdopodobieństwo, że bieg jednak wejdzie.
- mikolajmm
- Forum Audi 80
- Imię: Mikołaj
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no jak się rozgrzeje to jest lepiej jednak wciąż problemy z dwójką i jedynką.
daje się też odczuć nieprzyjemne (pojedyncze) szarpanie przy puszczaniu nogi z gazu (tak gdzieś od 4 w gół) i potem dodawaniu gazu z takiego puszczonego.
olej jest, był wymieniany jakieś ... może 50tys temu, dokładnie nie pamiętam, oczywiście syntetyk, taki jak każą.
no to nie wygląda na prawidłowe zachowanie samochodu ...
--edit
zdarza się też tak, że mimo wciśniętego sprzęgła do końca coś mi zgrzytnie (przy wrzucaniu dwójki, trójki, przy innych biegach nie zauważyłem), jakby zębatkami, brzmi to według mnie jakby nie do końca wysprzęglało
daje się też odczuć nieprzyjemne (pojedyncze) szarpanie przy puszczaniu nogi z gazu (tak gdzieś od 4 w gół) i potem dodawaniu gazu z takiego puszczonego.
olej jest, był wymieniany jakieś ... może 50tys temu, dokładnie nie pamiętam, oczywiście syntetyk, taki jak każą.
no to nie wygląda na prawidłowe zachowanie samochodu ...
--edit
zdarza się też tak, że mimo wciśniętego sprzęgła do końca coś mi zgrzytnie (przy wrzucaniu dwójki, trójki, przy innych biegach nie zauważyłem), jakby zębatkami, brzmi to według mnie jakby nie do końca wysprzęglało