[80 b4 1Z 1.9TDI] Ciężko wchodzą biegi! problem ogólny
[80 b4 1Z 1.9TDI] Ciężko wchodzą biegi! problem ogólny
Witam prosze o Pomoc!
Mój problem wygląda tak! Cała jazda oraz skrzynia była w jak najlepszym porządku gdy podczas jazdy i zmiany biegów pod wzniesienie zaczeło coś lekko trzeszczeć taki cichy metaliczny dzwięk następnie przestało już wydawać dzwięki teraz cięzko wrzucić 1 - bieg reszta wskakuje najgorzej 1,2 i R nie rozumiem co się dzieje, sprzęgło zachowuje się normalnie proszę o Pomoc!!
Mój problem wygląda tak! Cała jazda oraz skrzynia była w jak najlepszym porządku gdy podczas jazdy i zmiany biegów pod wzniesienie zaczeło coś lekko trzeszczeć taki cichy metaliczny dzwięk następnie przestało już wydawać dzwięki teraz cięzko wrzucić 1 - bieg reszta wskakuje najgorzej 1,2 i R nie rozumiem co się dzieje, sprzęgło zachowuje się normalnie proszę o Pomoc!!
-
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja mam problemy z wysprzęglikiem i niestety objaw taki, że nie można wrzucić żadnego biegu. Dopiero jak parę razy podepczę po pedale sprzęgła, można normalnie jeździć, a biegi wchodzą jak masełko.
Kolego gacak, spróbuj jeszcze odpowietrzyć wyprzęglik i spróbować naciskać wielokrotnie sprzęgło i zobaczyć czy będzie jakaś poprawa.
Co do samej skrzyni to one raczej długo wytrzymują i czasem dopiero po 500kkm zacznie jedynie zgrzytać synchronizator jakiegoś biegu.
Kolego gacak, spróbuj jeszcze odpowietrzyć wyprzęglik i spróbować naciskać wielokrotnie sprzęgło i zobaczyć czy będzie jakaś poprawa.
Co do samej skrzyni to one raczej długo wytrzymują i czasem dopiero po 500kkm zacznie jedynie zgrzytać synchronizator jakiegoś biegu.
-
- Forum Audi 80
Witam, odświeżę temat, bo pojawił się u mnie podobny problem, mianowicie z dnia na dzień zaczęły mi biegi ciężko wchodzić głównie po uruchomieniu silnika na postoju dość często ciężko wbić 1, 2 i wsteczny, a czasami wcale nie mogłem wbić tych biegów. W czasie jazdy tak samo pojawia się problem z wrzucaniem biegów szczególnie przy ruszaniu z 1 na 2 z 2 na 3 i z 3 na 4 nieraz. Pedał sprzęgła miękki jest, taki sam zanim mi to się pojawiło, na Sprzęgle mam przelatane około 70-80tyś komplet SACHS wymieniałem. Żadnych zgrzytów nie słychać, jedyne co zauważyłem to przysłuchałem się trochę w momencie wbijania wstecznego, tak jakby tarcza sprzęgłowa przy każdej próbie włożenia wstecznego klepnęła dość głośno w zamach lub docisk. Przy ruszaniu też potrafiło szarpać całym autem. Sprzęgło nie wyjechane, nie ślizgało mi się użytkowane z głową. Podejrzenia padły na łożysko igiełkowe na wale, bo przy wymianie sprzęgła nie było ruszane i to był błąd
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80