[B4 2.0 ABK] Prawdopodobnie pada serwo
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
[B4 2.0 ABK] Prawdopodobnie pada serwo
Ostatnio moje autko szwankuje - może ktoś taki przypadek miał i podpowie.
A mianowicie czasem szczególnie dzieje się to rano po nocy, ruszam i pierwsze naciśnięcie hamulca a tu zonk auto nie hamuje jeno bardzo powoli zwalnia. Pedał jest wyraźnie twardy ale auto nie hamuje, trzeba dość mocno dusić - moje podejrzenia padają na serwo.
Dzieje się to nie zawsze ale coraz częściej, oczywiście tylko po dłuższym postoju. Później działa już bez problemu.
Pompa hamulcowa była zmieniana(nowa) ma ze 4 lata, płyn też.
A mianowicie czasem szczególnie dzieje się to rano po nocy, ruszam i pierwsze naciśnięcie hamulca a tu zonk auto nie hamuje jeno bardzo powoli zwalnia. Pedał jest wyraźnie twardy ale auto nie hamuje, trzeba dość mocno dusić - moje podejrzenia padają na serwo.
Dzieje się to nie zawsze ale coraz częściej, oczywiście tylko po dłuższym postoju. Później działa już bez problemu.
Pompa hamulcowa była zmieniana(nowa) ma ze 4 lata, płyn też.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Mało prawdopodobne by było to serwo gdybyś nie odpalał i nie pracował silnik to być może ale przy odpaleniu bardzo szybko nabije podciśnienie na tyle by już hamować. Po drugie abk bardzo źle się zachowuje przy nieszczelności zauważył byś bo silnik by źle pracował przy każdym hamowaniu.
Nie masz problemów z przegrzewaniem się przednich hamulców?
Nie masz problemów z przegrzewaniem się przednich hamulców?
- Pieterb
- Forum Audi 80
nie, nie zauważyłemJarewa pisze:Nie masz problemów z przegrzewaniem się przednich hamulców?
bloku, spróbuję na daniach jeszcze odpowietrzyć. Bo innych pomysłów nie mam.
Jedynie bardzo delikatnie nieszczelność mam na grzybku odmy ale nie mogę dostać tej gumy ale jest to już od dłuższego czasu a problemy z hamulcem zaczęły się od niedawna.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Jak dla mnie taki efekt to tak jak by coś blokowało albo w pompce albo w serwie lub pedał lub jakimś cudem bomble w przewodach gumowych ale blokujące przepływ , czy nie zauważyłeś może że im temperatura na zewnątrz mniejsza tym częściej to się pojawia? zapowietrzenie bym odpuścił i nie podejrzewał bo twardy pedał.
- Pieterb
- Forum Audi 80
mi nie chodzi o separator tylko o ten kawałeczek króćca nr 12bloku pisze:Separator dostępny jest na allegro za 49 PLN.
właśnie tak jest, teraz ciut cieplej to to w ogólnie się nie pojawiaJarewa pisze: czy nie zauważyłeś może że im temperatura na zewnątrz mniejsza tym częściej to się pojawia?
Krzysiek 84, a gdzie kupowałeś normalnie w sklepie? bo ja obszukałem cały net i nigdzie niema - znaczy są w opcjach ale stan magazynowy 0.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Ciekawa usterka I znika z tego co zrozumiałem. ?towersja z kilma czy bez ? Nalezało by sprawdzic dokładnie podcisnienia izaworek przed serwem czy oby działa poprawnie. Lubi sie tez z starosci przedzec gumowy przewod. Jesli trzymasz hamulec I zapalaszsilnik pedał ma zmieknac wtedy działa serwo poprawnie byc moze jest jakas nieszczelnosc czasem.mała przyczyna moze sprawic kłopot. Sa tez inne niespodzianki. Mam.nadzieje zepłyn nieubywa?
- Pieterb
- Forum Audi 80
nie o to chodzi że znika. Pojawia się na jedno lub dwa hamowania po uruchomieniu zimnego silnika i tyle.Pilot0001 pisze:znika z tego co zrozumiałem. ?
a co ma do tego klima lub jej brak?Pilot0001 pisze:towersja z kilma czy bez ?
gdyby ubywało to miałbym chociaż jakiś punk zaczepieniaPilot0001 pisze:Mam.nadzieje zepłyn nieubywa?
Krzysiek 84, dzięki zapytam jutro u siebie w sklepie
- Krzysiek 84
- Junior Admin