Witam mam problem z rozruchem silnika.
Po przekręceniu kluczyka cisza. Słychać tylko przekaźnik pod kierownicą.
Rozrusznik nie kręci, elektromagnes nie wyskakuje.
Myślałem, że to stacyjka ale prąd pojawia się po przekręceniu kluczyka na metalowej blaszce w skrzynce bezpieczników która jest wpięta zamiast przekaźnika.
Odłączyłączyłem kabel sygnałowy od rozrusznika i w jego miejsce podłączyłem 2 metrowy kabel i dotykałem do plusa akumulatora na włączonym zapłonie.
Pojawiały się jedynie drobne iskierki ale nadal cisza.
Rozumiem, że muszę wymienić elektromagnes???
Prosze o pomoc
Audi 80 [B3 1.8 PM] Rozrusznik nie reaguje na zapłon
- lukasz12510
- Forum Audi 80
Audi 80 [B3 1.8 PM] Rozrusznik nie reaguje na zapłon
Ostatnio zmieniony 01 mar 2017, 09:56 przez lukasz12510, łącznie zmieniany 1 raz.
- lukasz12510
- Forum Audi 80
http://www.bendiks.rzeszow.pl/upload/rozruszek.JPG
Czyli tylko przez połowę uzwojenia a to nie wystarcza na wysunięcie rdzenia elektromagnesu.
Gdyby nie było przerwy na szczotkach to prąd popłynął by również przez uzwojenie numer 6.
Czyli albo szczotki albo uzwojenie w wirniku nie ma przejścia.
Pewnie to te zamienniki szczotek, bo w zeszłym roku kupiłem nowe a stare oryginalne wyrzuciłem.
Hmm bardzo możliwe, teraz jak patrzę na schemat rozrusznika i skoro do złącza numer 2 podłączam zasilanie i mi tylko iskrzy. To oznacza, że prąd płynie wyłącznie przez uzwojenie 5.Jarewa pisze:Obstawiał bym szczotki raczej.
Czyli tylko przez połowę uzwojenia a to nie wystarcza na wysunięcie rdzenia elektromagnesu.
Gdyby nie było przerwy na szczotkach to prąd popłynął by również przez uzwojenie numer 6.
Czyli albo szczotki albo uzwojenie w wirniku nie ma przejścia.
Pewnie to te zamienniki szczotek, bo w zeszłym roku kupiłem nowe a stare oryginalne wyrzuciłem.