Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6 PP] Pneumatyczny nastawnik przepustnicy

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
DariuszN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.6 PP] Pneumatyczny nastawnik przepustnicy

Post autor: DariuszN » 10 mar 2017, 18:05

Witam,

znowu pojawiły się u mnie problemy z wysokimi obrotami. Poprzednim razem winę za to ponosił pneumatyczny nastawnik przepustnicy. Trzpień można w nim było swobodnie wysuwać i wsuwać pomimo zatykania otworów. Udało mi się dostać/kupić inne nastawniki. W jednym jest to samo. W pozostałych dwóch trzpienie są sztywne, nie można ich ani schować ani wysunąć. Poruszają się w minimalnym zakresie. Po założeniu do samochodu można na na nich jeździć ale o chwili dłuższej lub krótszej obroty wzrastają do 1400 do 1800. Po delikatnym puknięciu w metalową obudowę nastawnika obroty raz spadły do 1000 i 1200. Pomaga wyłączenie silnika. Czy kolejne nastawniki są uszkodzone? W jednym z poprzednich moich tematów jeden z kolegów rozpisał sposób testowania nastawnika ale w przypadku dwóch sztywnych nie mogę tego testu wykonać.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
Darek

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 10 mar 2017, 20:10

Może być sztywny przez to że jest szczelny. Jak dobrze pamiętam to w stanie spoczynkowym wlot i wylot jest zamknięty. Aby można było wciskać nastawnik trzeba podać zasilanie na jeden z elektrozaworów.
DariuszN pisze:Po delikatnym puknięciu w metalową obudowę nastawnika obroty raz spadły do 1000 i 1200.
Możliwe że nie są szczelne, możesz zdjąć tą metalową pokrywkę i próbować ją uszczelnić małą ilością silikonu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl