[B4 1Z] Wymiana nagrzewnicy bez rozszczelniania klimy
- WhiteWhite
- Forum Audi 80
No i stało się... Psssssss. Co tak syczy? K.... Całe nogi mam mokre. I inne objawy związane z pęknięciem nagrzewnicy.
Teraz takie pytanie.
1.To można to zrobić bez rozszczelniania klimy czy nie?
2.Prawdopodobieństwo zepsucia tych aluminiowych przewodów jest duże?
3.Jaki by był ewentualny koszt nowej\używanej rurki aluminiowej przy ewentualtym uszkodzeniu?
Teraz takie pytanie.
1.To można to zrobić bez rozszczelniania klimy czy nie?
2.Prawdopodobieństwo zepsucia tych aluminiowych przewodów jest duże?
3.Jaki by był ewentualny koszt nowej\używanej rurki aluminiowej przy ewentualtym uszkodzeniu?
- kubaaabee
- Forum Audi 80
- Imię: Jakub
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 1.9 1Z
1. Można ale jest to dość ciężkie do zrobienia bo jak już wcześniej pisano w tym temacie trzeba rozłączyć połówkę ze zwykłą nagrzewnicą od tej połówki z klimą. Rozłączenie to nic tylko potem trzeba zapiąć z powrotem spinki mocujące to do kupy a jest tam baaardzo ciasno
Wyjmowałem to dwa razu u siebie ale jako całość.
2. Raczej nie
3. Nowej duży, dlatego przeważnie się je naprawia
Wyjmowałem to dwa razu u siebie ale jako całość.
2. Raczej nie
3. Nowej duży, dlatego przeważnie się je naprawia
Śrubki od filtra odkręcone jak mamy całą tą dmuchawę z nagrzewnicą to lewa strona tam jak jest tunel odchodzi, prawa strona z silnikiem odchodzi ale coś jak by po środku trzymało nie da się tam niczym podejrzeć, więc w ogóle się dziwie jak mogli rozpinać te zapinki z tył jak tam palec nawet nie chce wejsć.. ;/ jutro biore fleksa i tnę przegrodę :PPP ewentualnie podszybie..
Sam środek z nagrzewnicą lepiej wyjdzie jeśli najpierw wymontuje się tego pająka u dołu do nadmuchu na nogi ale i tak trzeba nim manewrować z chirurgiczna precyzją. Dostęp do tych 2 tylnych spinek nie jest taki tragiczny jak niektórzy piszą, da się je spokojnie założyć z powrotem ale trzeba wywalić sterownik silnika i wtedy można tam się dostać. Cała operacja oczywiście bez rozszczelniania klimy.