[B4 80 1Z Avant] Ktora pompa byla by lepsza?
[B4 80 1Z Avant] Ktora pompa byla by lepsza?
Witam, ktora z ponizszych pomp i firm wydaje wam sie najlepsza i czy pasuja wszystkie?
Jaki konkretnie sie nazywa symbol pompy do audi 80 1.9TDI 1Z 1995?
Co myslicie tez o pompach takich firma jak: HEPU, FFEBI BILSTEIN i SKF
i tutaj tez sa podwojne symbole do tego samochodu:
HEPU - P512 i P513
FEBI BILSTEIN - FE01286 i FE01287
SKF - VKPA 81401 i VKPC 81401
ktore sa wlasciwe i w czym sa roznice skoro oba sambole do tego samochodu pasuja?
Jaki konkretnie sie nazywa symbol pompy do audi 80 1.9TDI 1Z 1995?
Co myslicie tez o pompach takich firma jak: HEPU, FFEBI BILSTEIN i SKF
i tutaj tez sa podwojne symbole do tego samochodu:
HEPU - P512 i P513
FEBI BILSTEIN - FE01286 i FE01287
SKF - VKPA 81401 i VKPC 81401
ktore sa wlasciwe i w czym sa roznice skoro oba sambole do tego samochodu pasuja?
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
Ostatnio zmieniony 26 gru 2007, 22:41 przez MARCIN 80B4, łącznie zmieniany 1 raz.
A kojarzysz ktoras z tych 2 firm co na zdjeciach i jakies zdanie masz?Solskier pisze:Ja brałbym albo Febiego Bilsteina - chyba dla tego że jestem przywiązany do tej firmy i jeszcze ani razu sie nie zawiodłem, lub równieże jak piszą koledzy, SKFa, słyszałem o nich dobre opinie...
Co do tego co masz na zdjeciach to wg ETKA jest to pokrywa czołowa z wirnikiem nr: b 037 121 005 C
Bo w sumie najlepsze opinie slyszalem o SKF i jesli nie ktoras z tych na zdj to wlasnie bym na SKF sie decydowal, tylko pytanie, czy te co sprzedaja np SKF bez obudowy, to sa takie elementy jak na tych moich zdjeciach, czy bez obudowy to jeszce tego mniej i nawet tej pokrywy czolowej nie ma?
Aha jeszce jedno SKF to wloska firma jest, bo juz nie wiem jakie jest jej pochodzenie,
ale cos mi sie kojarzy ze Italianska wlasnie, a co za tym idzie slyszalem opinie ze Audi + włoskie czesci zamienne to zle polaczenie, wiec jak to jest naprawde?
[ Dodano: 2007-12-26, 22:47 ]
MARCIN 80B4 pisze:tak, sam sprawdź,
http://www.autoteile-shopping.de/default.asp?lang=pl
[url=http://images31.fotosik.pl/88/e572f5a7251b7e94m.jpg]Obrazek[/URL]
ok, dzieki, fajna stronka
hudy pisze:panowie a jak to jest wogóle z wymianą pompy co ile powinno sie ją wymieniać?? wiele osób na tym forum na pytanie co trzeba wymieniac przy wymianie rozrządu wymieniaja pompe wody.ale po co ja wymieniac jeśli jest dobra?? ja równiez polecam SKF.zrobiłem juz na niej 50 000 i narazie jest ok...
no wlasnie ja w zasadzie mam tez dobra pompe wodna chyba ( no bo skoro z temperatura nie ma problemu ze przegrzewa i nie cieknie to chyba dobra czy jeszce inaczje mozna zdiagnozowac) ale bede wymienial rozrzad, wiec przydalo by sie tez pompe, zeby juz miec wszytko z glowy i pozniej w najmniej oczekiwanym momencie nie posypala sie pompa, a tak za jednym zamachem calosc
a co do wymiany pompy to zwykle powinno byc co 2ga wymiana rozrzadu, wiec jak masz wymieniona i 50 tys to jeszce spokonie 70tys mozesz na niej zrobic wh mnie do jakis 100-120tys spokojnie o ile by nie wystapily jakies zle objawy jej padniecia
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Niestety nie, ale tak jak piszesz o SKFie sa same dobre opinie.TDI80 pisze:A kojarzysz ktoras z tych 2 firm co na zdjeciach i jakies zdanie masz?
Co do pompy wody jestem zdania ze należy ją wymienić jak zacznie albo szumieć albo ciec, jeśli dobrze pompuje to nie ma przecież sensu wymieniać co 50 czy co 70 tyś km. Wcale nie zdziwiłbym sie że w wiekszości naszych niuniach są jeszcze pompy które wsadziła fabryka.hudy pisze:panowie a jak to jest wogóle z wymianą pompy co ile powinno sie ją wymieniać??
jas73 pisze:w silnikach gdzie pompa wody napedzana jest paskiem rozrzadu tak ale w 1Z w kazdej chwili bez problemu pompe mozna wymienic. ja wymienilem jak ciekla. wstawilem SKF.przemik pisze:1. Pompe wody nalezy wymieniac razem z rozrządem.
Pozdrawiam
W kazdej chwili i bez problemu mowisz o pompie?????
no nie wiem, ja slyszalem w kazdym razie, ze mimo x nie jest na pasku rozrzadu pompa wodna to i tak jakos czesciowo sie zazebia z rozrzadem i ze trzeba ruszac rozrzad zeby ja wymienic, be wiem w koncu jaka prawda, bo jesli mi nie kapie, to bym nie wymienial jesli prawda by bylo, ze zupelnie nie dotyka sie rozrzadu przy wymianie pompy wodnej?