Witam,
Mechanicy stwierdzili, że koło pasowe jest zużyte i trzeba wymienić. Nowych jak wiadomo już nie produkują. Na kole, które wymontowali widnieje numer seryjny 068 105 243 F.
Problem w tym, że w internecie na allegro i OLX nie ma takiego koła.
Moje pytanie brzmi: czy można z dobrym skutkiem zamontować koło pasowe o innym oznaczeniu do tego samochodu? Czy może pochodzić np od wersji 1.6 D lub od innego silnika spalinowego np. 2.0 E?
A może jet szansa zamontować nowe koło pasowe, które przeznaczone jest do innych urządzeń i samochodów ale jest podobne i będzie działać?
Ostatnie pytanie jest trochę głupie jednak nie mogę naprawić samochodu bez tej część stąd kombinuję jak poradzić sobie z tym problemem.
Z góry dziękuje za wszelki podpowiedzi i pomysły.
[b3 1.9 D 1Y] Koło pasowe wału korbowego.
[b3 1.9 D 1Y] Koło pasowe wału korbowego.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, 22:11 przez MichałAm, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
Nie wiem jak szukales ja znalazlem dwa kola ponizej linki do aukcji
http://allegro.pl/audi-vw-seat-skoda-ko ... 47810.html
http://allegro.pl/kolo-pasowe-audi-vw-s ... 66112.html
http://allegro.pl/audi-vw-seat-skoda-ko ... 47810.html
http://allegro.pl/kolo-pasowe-audi-vw-s ... 66112.html
Więc Mechanicy twierdzą, że koło jest specyficzne bo na 2 paski klinowe bez żadnych ząbków. Średnica rowka 1,5 mm. Podobno z B4 i innych TDI nie pasuję bo się róznią. Gdyby pasowały to nie byłoby tematu.
Allegro przeglądałem przedwczoraj i od tamtego czas na szczęście coś się pojawiło.
W pierwszej aukcji jest błąd, gdyż na kole jest numer 06B 105 243 F. Natomiast B opisali jako cyfre 8. Te drugie faktycznie może pasować.
Za chwilę wrzucę zdjęcia tego koła może wtedy uda się dobrać odpowiednie części z neta.
[ Dodano: 2017-04-27, 08:48 ]
Oto zdjęcia
[ Dodano: 2017-04-27, 09:20 ]
I kolejne
[ Dodano: 2017-04-27, 09:22 ]
Nastepne
[ Dodano: 2017-04-27, 09:23 ]
Ostatnie
Allegro przeglądałem przedwczoraj i od tamtego czas na szczęście coś się pojawiło.
W pierwszej aukcji jest błąd, gdyż na kole jest numer 06B 105 243 F. Natomiast B opisali jako cyfre 8. Te drugie faktycznie może pasować.
Za chwilę wrzucę zdjęcia tego koła może wtedy uda się dobrać odpowiednie części z neta.
[ Dodano: 2017-04-27, 08:48 ]
Oto zdjęcia
[ Dodano: 2017-04-27, 09:20 ]
I kolejne
[ Dodano: 2017-04-27, 09:22 ]
Nastepne
[ Dodano: 2017-04-27, 09:23 ]
Ostatnie
Witam,
Odświeżam temat gdyż usterka na nowo się pojawiła w mojej strzale. Pasek spada a koła pasowe nadal krzywe (tak mówi mechanik). Udało mi się znaleźć używane koło pasowe do mojego silnika (podobno). Tylko jest kilka wątpliwości.
1. Koło z 4 otworami (jak na zdjęciach powyżej) ma numer 068 105 251 D - wyczytałem, że taki numer mają modele ze wspomaganiem a ja nie mam wspomagania
2. Drugie koło z ośmioma otworami wg osoby która chce mi je sprzedać nie ma żadnego numeru chociaż powinno być opisane 068 105 243 F
Wstawiam zdjęcia i pytanie do forumowiczów:
Czy te części będą pasowały do Audi 80 B3 z silnikiem 1.9 Diesel (1Y) - bez wspomagania?
Wg Pana sprzedającego te części były w tym modelu i działały chociaż podejrzewam że sam silnik z którego je wymontował i chce mi je sprzedać od dawna nie chodzi. Nie zgadzają się numery części oraz fakt że w tamtym siniku było koło od pompy wspomagania a ja wspomagania nie mam.
Czy można zamontować same 2 koła bez koła od pompy wspomagania i mechanizm będzie działał dzięki czemu alternator będzie ładowany?
Z góry dziękuję za wszelki podpowiedzi i na dole wrzucam zdjęcia części co których mam wątpliwości.
[ Dodano: 2017-07-11, 11:30 ]
i ostatnie zdjęcie całego silnika z którego są wymontowane elementy.
Odświeżam temat gdyż usterka na nowo się pojawiła w mojej strzale. Pasek spada a koła pasowe nadal krzywe (tak mówi mechanik). Udało mi się znaleźć używane koło pasowe do mojego silnika (podobno). Tylko jest kilka wątpliwości.
1. Koło z 4 otworami (jak na zdjęciach powyżej) ma numer 068 105 251 D - wyczytałem, że taki numer mają modele ze wspomaganiem a ja nie mam wspomagania
2. Drugie koło z ośmioma otworami wg osoby która chce mi je sprzedać nie ma żadnego numeru chociaż powinno być opisane 068 105 243 F
Wstawiam zdjęcia i pytanie do forumowiczów:
Czy te części będą pasowały do Audi 80 B3 z silnikiem 1.9 Diesel (1Y) - bez wspomagania?
Wg Pana sprzedającego te części były w tym modelu i działały chociaż podejrzewam że sam silnik z którego je wymontował i chce mi je sprzedać od dawna nie chodzi. Nie zgadzają się numery części oraz fakt że w tamtym siniku było koło od pompy wspomagania a ja wspomagania nie mam.
Czy można zamontować same 2 koła bez koła od pompy wspomagania i mechanizm będzie działał dzięki czemu alternator będzie ładowany?
Z góry dziękuję za wszelki podpowiedzi i na dole wrzucam zdjęcia części co których mam wątpliwości.
[ Dodano: 2017-07-11, 11:30 ]
i ostatnie zdjęcie całego silnika z którego są wymontowane elementy.