Witam!
Jestem w posiadaniu zadbanej Audi 80 b4 1.9 TDI z 1994r. Niestety brak w niej klimy, auto jest ciemno-granatowe i jazda nim w upalne dni to katorga.
Dlatego kupiłem w zeszłym tygodniu dawce z klimatyzacją (to samo audi B4 z 1.9TDI 94r). .
Dzisiaj mam zamiar wziąć się za przekładkę klimy, chciałbym prosić o jakieś rady na co zwrócić szczególną uwagę. I ogólnie otworzyć nowy temat, gdzie będę zadawał pytania odnośnie napotkanych mnie po drodze trudności.
Wiem że są opisy przekładki klimy na forum, ale napisane nieco chaotycznie i nie ma w nich zawartych wszystkich informacji .
Pierwsze pytanie to, czy wystarczy że wypruję z wiązki kable od klimatyzacji i wepnę w kostki. Czy może muszę dopiero dorobić jakieś złączki w moim aucie? I czy trzeba zrobić całą elektrykę na etapie zdjętej deski rozdzielczej w aucie ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Klimatyzacja B4 1Z rady na początek
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Jakaś rada jak to wyciągnąc, odkręciłem dwie nakrętki koło krócców od wody i zdjąłem węże. Do tego odkręciłem te dwie śruby przy obudowie filtra kabinowego. I dalej coś "trzyma". Czy gdzieś tam jeszcze idą rurki od klimy przez ścianę grodziową i jak je zdemontowac?M am wyjąc to w całości czy jakoś w kawałkach ?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Poszło, trzymały mocowania od nawiewu na nogi. Dziękuję za pomoc.
[ Dodano: 2017-06-17, 17:46 ]
Jestem na etapie elektryki, mianowicie nie wiem co dokładnie przełożyc z dawcy. Wiem że jedna mała wiązka z wtyczkami od czujników przy chłodnicy wchodzi do środka od strony kierowcy. I to na bank muszę wyciągnąc, znalazłem taką instrukcję. Ale potrzebował bym bardziej szczegółowego opisu tych kabli, lub gdzie dokładnie się znajdują.
- przymierzasz nagrzewnice od klimy i zaznaczasz miejsce gdzie kanały od klimy stykają sie ze ścianką grodziową.
- wycinasz taki jajowaty otwór i mniejszy na odprowadzenie wody
- zakładasz cały ten kanał(elektryka musi być połączona, potem nie da sie wpiąć kości koło czujnika niskiego cienienia) i przykręcasz go tymi dwoma nakrętkami
na prawym podszybiu.przeciągasz przewód podciśnienia przez ten jajowaty otwór i podpinasz do zaworu obiegu zamkniętego.
- zakładasz deskę i całą resztę.
- przy zakładaniu pokręteł warto założyć mechanizm od klimy. zdejmujesz cięgna ze starego i zakładasz na nowy.
z elektryki podpinasz jedną kości (wygląda jak gniazdo przekaźnika do listwy z bezpiecznikami i chyba jeszcze dwa przewody, mocujesz gniazdo sterownika i wpinasz sterownik.
- przez otwory od strony kierowcy przeplatasz resztę wiązki(kable do czujników na klimie i sprzędła kompresora) do komory silnika.
[ Dodano: 2017-06-18, 16:30 ]
Ewentualnie może ktoś sprzedawał wiązkę klimatyzacji z 1Z. Lub cała klimatyzację i ma jakieś zdjęcie tych kabli. Takie zdjęcie spokojnie by mi wystarczyło żeby do tego dojść.
[ Dodano: 2017-06-17, 17:46 ]
Jestem na etapie elektryki, mianowicie nie wiem co dokładnie przełożyc z dawcy. Wiem że jedna mała wiązka z wtyczkami od czujników przy chłodnicy wchodzi do środka od strony kierowcy. I to na bank muszę wyciągnąc, znalazłem taką instrukcję. Ale potrzebował bym bardziej szczegółowego opisu tych kabli, lub gdzie dokładnie się znajdują.
- przymierzasz nagrzewnice od klimy i zaznaczasz miejsce gdzie kanały od klimy stykają sie ze ścianką grodziową.
- wycinasz taki jajowaty otwór i mniejszy na odprowadzenie wody
- zakładasz cały ten kanał(elektryka musi być połączona, potem nie da sie wpiąć kości koło czujnika niskiego cienienia) i przykręcasz go tymi dwoma nakrętkami
na prawym podszybiu.przeciągasz przewód podciśnienia przez ten jajowaty otwór i podpinasz do zaworu obiegu zamkniętego.
- zakładasz deskę i całą resztę.
- przy zakładaniu pokręteł warto założyć mechanizm od klimy. zdejmujesz cięgna ze starego i zakładasz na nowy.
z elektryki podpinasz jedną kości (wygląda jak gniazdo przekaźnika do listwy z bezpiecznikami i chyba jeszcze dwa przewody, mocujesz gniazdo sterownika i wpinasz sterownik.
- przez otwory od strony kierowcy przeplatasz resztę wiązki(kable do czujników na klimie i sprzędła kompresora) do komory silnika.
[ Dodano: 2017-06-18, 16:30 ]
Ewentualnie może ktoś sprzedawał wiązkę klimatyzacji z 1Z. Lub cała klimatyzację i ma jakieś zdjęcie tych kabli. Takie zdjęcie spokojnie by mi wystarczyło żeby do tego dojść.