Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Kręci Nie odpala Iskra jest nie doci

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Kind3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Kręci Nie odpala Iskra jest nie doci

Post autor: Kind3r » 25 maja 2017, 19:41

Witam serdecznie,
Przed założeniem tematu oczywiście przeglądnąłem forum, i sprawdziłem co trzeba.
Dziś rano ( wcześniej normalnie odpalał ) samochód kręci i niestety nie odpala, paliwo jest dostarczane, iskra jest tylko nie koloru niebieskawego tylko takiego czerwonego/pomarańczowego. Cewka została wymieniona na nową, aparat zapłonowy również niestety to też nie pomogło. Kable od świec są dobre jak i świece również

Dodam że szczotki w rozruszniku miałem wytarte i nie zawsze odpalał czy możliwe jest że wina leży po stronie rozrusznika ?
Wcześniej zdarzyło mi się że rozrusznik nie przekręcił teraz natomiast rozrusznik cały czas kręci jednak samochód nie odpala. Brakuje mi już pomysłów potrzebuje jakieś porady, jeżeli nie uda wam się mi pomóc ( jakieś rady ) to samochód odholuje do mechanika i może wtedy coś się uda zrobić.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2017, 20:35 przez Kind3r, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 25 maja 2017, 19:56

Kind3r, tu jest taki poradnik https://audi80.pl/topics77/faq-co-zr ... t98745.htm

a jak rozrząd? zapłon?

Awatar użytkownika
Kubas95
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubas95 » 25 maja 2017, 19:56

Bezpieczniki sprawdzone?

Kind3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kind3r » 25 maja 2017, 19:59

Bezpieczniki ok, przekażnik ok, rozrząd ok, zapłon wymieniany i ustawiany lampą ( 2 miesiące temu co prawda)
Przed chwilą poruszałem troche apratem zapłonowym, kablami i na moment zagadał, dodam że rano miałem tak że gadał do 900 obrotów ale zero reakcji na gaz i od razu gasnął.

Dziś sprawdziłem jeszcze raz, słychać pompe, jest iskra ale nie dociera paliwo, jak wbiłem troche paliwa pod świece na jeden gar strzykawką to odpalił na tym jednym garze.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 26 maja 2017, 20:21

Kind3r pisze: ale nie dociera paliwo,
a niedawno pisałeś że paliwo jest ;-)
Kind3r pisze:zapłon wymieniany i ustawiany lampą ( 2 miesiące temu co prawda)
a podobno aparat zmieniałeś mysli_ o ile w ogóle wcześniej był ustawiony poprawnie co przy abk się rzadko zdarza to i tak wymaga teraz korekty
Kind3r pisze:Bezpieczniki ok,
na pewno? te z napisem motor też?

Kind3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kind3r » 26 maja 2017, 21:16

Aparat zapłonowy był wymieniany palec i kopułka są dobrze, wczoraj świece wydawały być się wilgotne oraz było czuć zapach paliwa, pod wieczór udało mi się go odpalić przez jakieś 15 min chodził normalnie na gazie i na benzynie przez ten czas normalnie odpalał.
Dzisiaj zakręciłem kilka razy i odkręciłem świece była sucha, sprawdziłem iskre i jest ok.
Sprawdziłem również cały moduł zapłonowy, również rozebrałem i wygląda na nowy.
Zauważyłem że ciśnienie paliwa jest bardzo małe, dodam że samochód jest w gazie drugiej generacji, dziwi mnie również kontrolka gazu w samochodzie, wcześniej świeciły się dwie R czerwona i G zielona, w tej chwili świeci tylko zielona, czerwona dioda jest cały czas zgaszona.

Powtarzam że bezpieczniki są ok, z zapłonem również nie mam problemu, pompe również słychać wyraźnie.

Miałem nadzieje że dostane tutaj chociaż jakieś rady które mnie nakierują w każdym razie nie pozostaje mi nic innego jak zaholowanie samochodu do mechanika i czekaniu na informacje.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 27 maja 2017, 05:02

Kind3r, wiesz co podajesz czasem dość sprzeczne informacje więc ciężko Ci coś doradzić, raz piszesz
Raz że paliwo jest, raz że nie ma.
Raz że świeca sucha a raz że mokra.

No nie wiem może ja coś źle rozumuję.
A jak sprawdzałeś to ciśnienie paliwa - manometrem?
A to że pompa paliwa pracuje i ją słychać nie oznacza wcale że wytwarza na tyle duże ciśnienie by przebić wtryskiwacze.
Kind3r pisze:Aparat zapłonowy był wymieniany palec i kopułka są dobrze,
nie bardzo rozumiem czy cały aparat podmieniałeś czy samą kopułkę i palec?
A nie wiem czy wiesz ale w abk jest specjalna procedura ustawiania zapłonu więc jak tylko ci odpalił moim zdaniem do tego trzeba było zerknąć bo to podstawa w tym silniku.
Oczywiście trzeba było by mieć vaga i lampę lub próba z czujnikiem co nie zawsze się udaje.

A inna sprawa że coś co ładnie wygląda niekoniecznie jest w 100% sprawne.

Można by jeszcze przekaźnik 30 sprawdzić lub podmienić od kogoś bo może są zaniki iskry i raz jest a raz nie ma ale to wsio jest opisane.
A nie miałeś może strzału gazu? mogłeś rozwalić przepływkę na jakiejś skrajnej pozycji a wtedy też ciężko będzie palić lub nawet wcale.

Kind3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kind3r » 27 maja 2017, 15:37

Nie uwierzycie, sprawdzałem wszystkie bezpieczniki auto kupiłem nie dawno.
Rozebrałem dziś filtr paliwa, odkreciłem śrubki i przekręciłem zapłon paliwo kompletnie nie leciało a było słychać działanie pompy. Przypomniałem sobie że licznik był wymieniany na ten z obrotomierzem i być może jest źle podpięte co do wskaźnika benzyny, wlałem paliwo i wszystko działa okok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl