Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B4 2.0 ABK] Sworzeń wahacza nie chce wejść po wymianie tule

ODPOWIEDZ
Alekssssander
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Sworzeń wahacza nie chce wejść po wymianie tule

Post autor: Alekssssander » 26 paź 2016, 21:39

Witam, wymieniałem tuleje wahacza i podczas składania wyszedł jeden mały problem. Nie mogę włożyć sworznia wahacza w piastę, próbowałem wbijać młotkiem powoli od strony śrub mocujących go w wahaczu, ale nie ma siły by go tam z powrotem umieścić. Co może być powodem? Wahacz w sanki wszedł w miarę lekko, musiałem trochę pomóc mu młotkiem uderzając lekko w śruby mocujące aby wycentrować otwory w sankach i tulejach. Spotkaliście się z takim problemem przy wymianie ? Który element mogę poluzować żeby sworzeń wszedł tak jak ma być ? Dodam że wybijając go z piasty miałem trochę problem i musiałem użyć w miarę dużo siły. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 26 paź 2016, 22:02

Alekssssander pisze:Spotkaliście się z takim problemem przy wymianie ?
jeśli wyszedł to musi i wejść
Alekssssander pisze:Który element mogę poluzować żeby sworzeń wszedł tak jak ma być ?
żaden, tulei wahacze nie dokręca się mocno tak by móc nim w miarę operować i tyle
A sworzeń musisz ustawić w osi z otworem w piaście i tyle także dobrze jest to robić we 2 osoby.

Awatar użytkownika
Mareczeq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mareczeq » 28 maja 2017, 14:14

Jesli wkłdamy stary z powrotem to dobrze go przetrzec papierkiem sciernym, lekko dotkąc smarem i ja np podkładadam pod niego zebke, gibam do góry powoli a brat nacelowuje. a jak juz kawałek wejdzie i sie zatnie, albo spręzyna zacznie sie zaciskac to wystarczy lekko popukac w piaste. sprawdzone

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 28 maja 2017, 19:32

A czemu nikt nie podpowiedział że dobrze w cięcie wbić mały przecinak by poszerzyć otwór do sworznia wahacza.

Awatar użytkownika
Mareczeq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mareczeq » 29 maja 2017, 20:21

No bardzo dobrze, ale jakoś nigdy tego nie praktykowałem.... Ale dobrze ze podrzuciłes pomysł oklasky

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wahacze, zwrotnice”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl