Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Głośnik w bagażniku Avant

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Mrozu80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Głośnik w bagażniku Avant

Post autor: Mrozu80 » 07 cze 2017, 14:57

Witam czy ten głośnik to oryginalne rozwiązanie?
Nie gra i nie zauważyłem do niego żadnego wzmacniacza.. bezradny_

Obrazek

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 07 cze 2017, 21:58

To rzeźba, bose nigdy nie było w B4 , ale w B5 było już może ktoś wmontował po swojemu wzmacniacz był w obudowie w środku A4B5 subwoofer bose.

Mrozu80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mrozu80 » 08 cze 2017, 09:31

Dzięki a jesteś w stanie powiedzieć jaki wzmacniacz do niego dokupić?

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 08 cze 2017, 20:47

Kazdy poniżej 20W RMS 4ohm. Ale przed kupnem lepiej sprawdzić bo głośniki z systemu bose miały cewkę lub dwie. A moze to całkiem inny głośnik tył jego wyjaśni.

Mrozu80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mrozu80 » 08 cze 2017, 20:51

Postaram się go wyciągnąć jutro i się zobaczy

Awatar użytkownika
DEDHI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: DEDHI » 13 cze 2017, 09:11

wywal tę popierdółkę i w to miejsce zamontuj minimum 20mm ale mile widziana 25mm z ładną maskownicą. Aby ładnie to zagrało musisz zrobić od środka boczka małą skrzynkę i podpiąć mały wzmacniacz. Wtedy będzie liga. Wszystkie inne patenty typu bose, głośniki free air to nieporozumienie. Do głośnika kup używkę 2 kanałową i zmostuj i koniecznie renomowanych producentów żadnych buszmenów czy pierdingów... ;

UFOtm
Moderator
Moderator
Imię: Michał
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: UFOtm » 02 wrz 2017, 21:11

nie do końca się zgodzę z przedmówcą bo chodzi o to że bose czy HK są liczone do konkretnego modelu samochodu i poziomu akustyki wnętrza, dlatego przełożone w inny nie grają super...w takim przypadku jak 80tka gdzie nie było dedykowanych zestawów audio lepiej wsadzić coś ogólnie dostępnego...

osi29
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Daniel
Model: Inny
Nadwozie: Cabrio
Silnik: 2.3 NG

Post autor: osi29 » 14 wrz 2017, 09:01

W kombi masz sporo miejsca aby wsadzic skrzynie basowa (wzmacniacz mozna przymocowac do niej) sam tak robiłem i zawsze mozna było odpiać kable i wyjąć skrzynie wrazie potrzeby. polecam sprzet alpina fajnie to grało

Mrozu80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mrozu80 » 14 wrz 2017, 12:00

Nie chce właśnie żadnej skrzyni bo musi tam się wózek dziecka zmieścić i to często :)

h/k
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Łukasz
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: h/k » 06 kwie 2018, 12:25

osi29 pisze:W kombi masz sporo miejsca aby wsadzic skrzynie basowa (wzmacniacz mozna przymocowac do niej) sam tak robiłem i zawsze mozna było odpiać kable i wyjąć skrzynie wrazie potrzeby. polecam sprzet alpina fajnie to grało
Czy możesz napisać coś więcej na ten temat? Też myślę o subwooferze w bagażniku wkomponowanym dosłownie za kanapą. Obecnie mam stareńkie radio Alpine 7282M, z której wychodzi sygnał przód/tył. Przód mam na głośnikach 2-drożnych Pioneer odciętych pasywną zwrotnicą na ok. 300 Hz, z tyłu w drzwiach mam same niskotonowe Tesla ARN 5684 puszczone całym pasmem. Myślałem, że chociaż trochę zastąpi to klasycznego suba, ale niestety lipa i w trakcie jazdy niższy bas po prostu ginie. Nie wspominając o słyszalności muzyki z zewnątrz. Masakra.

Do tego mam ten sam problem:
Mrozu80 pisze:Nie chce właśnie żadnej skrzyni bo musi tam się wózek dziecka zmieścić i to często :)
Wózek z subem się zmieściłby, ale potrzebny jest odpowiednia obudowa, o czym piszę niżej. Niestety - sub i tak zabiera miejsce.

Myślałem, żeby:
- zamontować pod kierownicą na półce wzmacniacz Alpine 3523s, który mam w zapasach i puścić przewody na tył do suba, niski sygnał z decka na wzm. pasywnym filtrem <300Hz.
- zrobić obudowę subwoofera zamkniętą o przekroju trapeza, dwie Tesle w obudowę i wmontować za kanapą na całą szerokość, ma on jak najmniej wadzić w bagażniku, objętość suba umiarkowana ok. 30l, głośniki zwrócone do tyłu auta
- w drzwi tylne założyć: albo niskotonowce jakieś tanie (mam w domu dwie 16stki jakieś no-name) i do tego wysokotonówki zaraz przy zagłówkach, albo wrzucić od razu 16,5 cm dwudrożne jakieś tanie - i tak ktoś kiedyś porobił otwory w fatalnych miejscach, bo połowa dźwięku idzie w siedziska, w obu opcjach cięcie jak przód >300Hz

Zdaję sobie sprawę, że zamknięta obudowa nie da takiej głębi niskich tonów, ale zdecydowanie tym razem preferuję szybszy bas. Zresztą w razie czego chcę zostawić sobie możliwość założenia rurek bass-reflex, czyli symulacja w WinISD będzie bardzo potrzebna.

W przyszłości myślę o lepszych głośnikach przednich i kolejnego piecyka Alpinki, ale dużo mniejszej mocy - o ile to ma sens.

Jak się w ogóle sprawuje takiego typu sub w Avancie?

[ Dodano: 2018-04-06, 12:25 ]
Nikt nie próbował montować suba do Avanta? To chyba będę pierwszy. :-D
Na razie ustaliłem - obudowa izobaryczna ok. 12 litrowa na dwóch Teslach ARN 5684. Max. za 2 miesiące wrzucę fotki w nowym temacie i opiszę wrażenia.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 06 kwie 2018, 19:52

Mrozu80 pisze:Nie chce właśnie żadnej skrzyni bo musi tam się wózek dziecka zmieścić i to często
Wyje.... koło zapasowe i włozyć obudowe pod koło.

Ogólnie jak masz dobry przód mocny to i subofer nie potrzebny chyba że tylko dla szpanu by z zewnątrz trzesło i było słychać ale w środku było by nie do zauważenia.

h/k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: h/k » 06 kwie 2018, 20:33

Ogólnie jak masz dobry przód mocny to i subofer nie potrzebny chyba że tylko dla szpanu by z zewnątrz trzesło i było słychać
Suba wcale nie musi być jakoś wyraźnie słychać na zewnątrz. Kiedyś w poprzednim aucie miałem krowę 35 litrową na domowym Tonsilu GDN 25/40/3 i po małej korekcji bardzo fajnie, głęboko grał. Pomimo max. 12W z radia (głośnik 8 omowy). Otoczenie slyszało tylko coś ledwo ledwo - póki nie otwarło się drzwi lub szyberdachu.

A przody to trzeba by zrobić odseparowane, czyli wysokotonowy w słupek lub jakoś zamiast oryginałów na desce, a niskośredniotonowe w drzwi. Ponoć z przyzwoitymi głośnikami i porządnym wygłuszeniem drzwi można uzyskać bardzo dobre efekty. Ale jakoś nadal wydaje mi się, że subwoofera mimo wszystko tak poza autem nie będzie słychać co głośniki w drzwiach.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 06 kwie 2018, 20:40

Tu się liczy jak zrobisz porządnie wygłuszenie w drzwiach, jak bardzo dobrze to odseparowane potrafia wtedy nisko zejść. Moje schodzą do około 45Hz ale niestety 20kilo na dzwi przybyło. I mimo że mam pudło w bagaju około 300W RMS które schodzi około 35Hz wcale je nie słysze ani nie czuje bo przód robi swoje. Tylko przód mam 2x165 razem 300W w RMS po 150 na stronę

h/k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: h/k » 08 kwie 2018, 13:12

Jarewa pisze:Tu się liczy jak zrobisz porządnie wygłuszenie w drzwiach, jak bardzo dobrze to odseparowane potrafia wtedy nisko zejść. Moje schodzą do około 45Hz ale niestety 20kilo na dzwi przybyło. I mimo że mam pudło w bagaju około 300W RMS które schodzi około 35Hz wcale je nie słysze ani nie czuje bo przód robi swoje. Tylko przód mam 2x165 razem 300W w RMS po 150 na stronę
No proszę. Porządne głośniki też musisz mieć, bo jeśli Tobie tak nisko schodzą z niskim spadkiem to spoko.
U mnie nie chcę nic ciąć i przerabiać (poza dość małym otworem na kable wzmacniacza w półce pod kierownicą), a z 2-drożnych co mam w desce jestem bardzo zadowolony to tylko w grę w sumie wchodzi mały subwoofer.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl