Witam kolegow jestem nowy na forym ale w temacie 80-dziesiatek siedze od dawna. Mam zacna b4 avanta chciał bym w niej podnieść moc z tych skromnych 90 koni najlepiej na co najmniej jeszcze raz tyle.
Tyle co na mechanice auta sie poznałem to w temacie tuningu jestem amatorem, stad moje pytanie
Od czego najlepiej zacząć tuning ? Turbo ? Wtryski ? IC ? Czy moze cos innego
Jakie mniej wiecej sa koszty osprzętu ?
Jakie modele danych elementów sa najbardziej pasowne zevy nie musieć za dużo przerabiać. ?
Myślę również może o chiptuningu. Jak to wyglada w tych autach jest odczuwalna różnica ? Ile koni da sie wyciągnąć ?
Czekam na pomoc i z góry Dzieki
Tuning mechaniczny - zwikszenie mocy w 1.9tdi 1z
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Cywil178, temat opisywany do znudzenia , wysil się trochę i poszukaj przykład https://audi80.pl/topics9/plan-na-mo ... t99436.htm
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Szkoda tym zajmować się , bo tylko paliwo leje się , bez podniesienia doładowania.Już chyba tuning za 10gr jest odczuwalny (wstawienie rezystora na linii zasilającej czujnik położenia nastawnika).
Tym bardziej , że mamy Muniora na forum i do niego mozna uderzać po różne sterowniki ( bosch , pierburg , 16 bit ) z poprawionym softem pod ori i wieksze wtryski , czy też wyłaczenie Immo oraz przepływomierza.