[B3 1.8 PM] Cofanie sie oleju
[B3 1.8 PM] Cofanie sie oleju
Witam. Mam Audi 80 B3 z silnikiem 1.8 PM i mam problem z cofającym się olejem. Otóż czasami gdy samochód postoi dłużej to po odpaleniu świeci się kontrolka oleju i słychać głośne stukanie zaworów. Czasami trwa to kilka sekund ale najczęściej o wiele dłużej. Podejrzewam że cofa się olej z pod pokrywy zaworów. Dodam że silnik troche sie poci i jest do wymiany uszczelka pod pokrywą zaworów i uszczelniacze od strony rozrządu. Co może być przyczyną tego klekotu? Czasami musze potrzymać go chwile na wysokich obrotach aby kontrolka zgasła. Prosze o rady
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Od siebie polecę też boscha, też ma zawór zwrotny, w PM też mi klekotał na filtrze jakiejś mało znanej firmy (taki ojcu dali, najtańszy ;c) i kontrolka chwilę świeciła. Był zalany mobilem. Po zalaniu elfa z filtrem Boscha problem z głowy, kontrolka od razu gaśnie, musi naprawdę długo stać żeby coś zastukało
Trochę dziwne zakładałem filtry filtronna w 1,9 ojca jak i u mnie 1,8 jednak drażnił go klekot szklanek po odpaleniu i wyczytał gdzieś informacje o zaworach zwrotnych we filtrach przy zmianie oleju i filtrze Manna o dziwo problem znikł razem z gasnącą kontrolką. Po jakimś czasie i u mnie też zmieniałem olej również założyłem Manna i problem dźwięku szklanek i kontrolki znikł. Więc o co tu chodzi skoro to ma być jedno i to samo.