[B3 1.6 PP] Pozbycie się tapicerki boczków drzwi
[B3 1.6 PP] Pozbycie się tapicerki boczków drzwi
Alu napisał :"Pisałeś na forum, że oczyściłeś boczki z tapicerki.
Pytanko mam, czym wyczyściłeś ten klej?
Bo też zastanawiam się nad zostawieniem samego plastiku bez materiału "
Nie chciało pójść na priv wstawiam tutaj dla wiedzy ogólnej .
Temat: Re: Zbędna tapicerka
Mimo że używałem wielu środków nie znalazłem rozpuszczającego ten klej . Oczywiście najpierw czyścisz z gąbki jaka została po zerwaniu tkaniny.
Nie działa nitro , benzyna ekstrakcyjna , denaturat , nafta , środek do czyszczenia silników .
Próbowałem wszystkiego co miałem w zasięgu .
W końcu użyłem z niedowierzaniem takiego psiukacza do czyszczenia szyb z insektów (jakaś chemia ) .
Może znajdziesz/posiadasz jeszcze jakiś inny środek który zadziała .
Radykalnie nie zadziałał ale na tyle zmiękczał ten klej że szpachelką murarską dało się go bez problemu ściągnąć warstwa po warstwie , czyli psiukasz czekasz chwilę i ściągasz szpachelką i tak do skutku dopóki widzisz że coś zostało (jakieś 3-4 próby) .
Resztki zmyłem pastą BHP i ostrą gąbką .
W okół oczyszczonego plastyku pozostaje rowek , można w niego wkleić sznurek/linkę fi 6 w odpowiadającym dobranym kolorze .
Ja właśnie nabyłem w sklepie ze śrubkami po 1 zł za metr potrzeba około 5 metrów .
Ostrożnie ze szpachelką co by nie porysować i nie porwać okładziny jej rantami ja tego nie zepsułem choć ostro darłem .
Można to zrobić przez jedno popołudnie bez zdejmowania boczków .
Naprawdę wygląda lepiej niż z tkaniną .
Powodzenia .
Pytanko mam, czym wyczyściłeś ten klej?
Bo też zastanawiam się nad zostawieniem samego plastiku bez materiału "
Nie chciało pójść na priv wstawiam tutaj dla wiedzy ogólnej .
Temat: Re: Zbędna tapicerka
Mimo że używałem wielu środków nie znalazłem rozpuszczającego ten klej . Oczywiście najpierw czyścisz z gąbki jaka została po zerwaniu tkaniny.
Nie działa nitro , benzyna ekstrakcyjna , denaturat , nafta , środek do czyszczenia silników .
Próbowałem wszystkiego co miałem w zasięgu .
W końcu użyłem z niedowierzaniem takiego psiukacza do czyszczenia szyb z insektów (jakaś chemia ) .
Może znajdziesz/posiadasz jeszcze jakiś inny środek który zadziała .
Radykalnie nie zadziałał ale na tyle zmiękczał ten klej że szpachelką murarską dało się go bez problemu ściągnąć warstwa po warstwie , czyli psiukasz czekasz chwilę i ściągasz szpachelką i tak do skutku dopóki widzisz że coś zostało (jakieś 3-4 próby) .
Resztki zmyłem pastą BHP i ostrą gąbką .
W okół oczyszczonego plastyku pozostaje rowek , można w niego wkleić sznurek/linkę fi 6 w odpowiadającym dobranym kolorze .
Ja właśnie nabyłem w sklepie ze śrubkami po 1 zł za metr potrzeba około 5 metrów .
Ostrożnie ze szpachelką co by nie porysować i nie porwać okładziny jej rantami ja tego nie zepsułem choć ostro darłem .
Można to zrobić przez jedno popołudnie bez zdejmowania boczków .
Naprawdę wygląda lepiej niż z tkaniną .
Powodzenia .
"Zmywa się dość dobrze spirytusem lub benzyną"
Zaprzeczam opierając się na swoim doświadczeniu ani jedno ani drugie nie rusza w ogóle kleju .
"trzeba się dość mocna na trzeć " wygląda na to że po prostu z tarłeś ten klej.
"widziałem u kogoś i wygląda to tragedia"
Po wyczyszczeniu wygląda tak jak pozostała część boczka, można przyjąć że dobrze , a jaka łatwość w czyszczeniu .
Zaprzeczam opierając się na swoim doświadczeniu ani jedno ani drugie nie rusza w ogóle kleju .
"trzeba się dość mocna na trzeć " wygląda na to że po prostu z tarłeś ten klej.
"widziałem u kogoś i wygląda to tragedia"
Po wyczyszczeniu wygląda tak jak pozostała część boczka, można przyjąć że dobrze , a jaka łatwość w czyszczeniu .
Drodzy Panowie. Robiłem to u siebie i klej najlepiej nagrzać suszarką lub opalarka, polewałem benzyna i szczoteczka twarda scscierałem. Na ciepło benzyna bierze. Tylko kurcze szukam właśnie jakiejsc taśmy czy sznurka czerwonego zeby właśnie w te dziury wkleic. Ale nie mam pomysłu czym i jak i co tam przykleic. A czerwone by mi super pasowało......
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
jeśli podoba ci się to to ja nie widzę problemu.audikom pisze:"widziałem u kogoś i wygląda to tragedia"
Ja miałem podobny plan ale po obejrzeniu na żywo, nie na zdjęciach uznałem że mnie to nie satysfakcjonuje i nie podoba. Okleiłem więc ori dając pod spód nową gąbkę.
a nie bałeś się muszę spróbować tą opalarką bo mam tylne jeszcze jedne w domu i też na dniach będę oklejałMareczeq pisze:Robiłem to u siebie i klej najlepiej nagrzać suszarką lub opalarka,
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Zalezy jak ktoś podejdzie do tematu jak będzie próbował chemią to zniszczy i będzie tragedia wyglądem. Najlepiej to naturalny sposób wystawić boczek na warunki atmosferyczne na 3 miesiące deszcz słońce klej praktycznie sam zejdzie później. Ja to czyściłem z kleju mokra szmatą czasu sporo szmat ale efekt zadowalający.
Sznur 6mm bez klejenia wchodzi w szparę tylko pamietaj sznur plecionka nie linka.Mareczeq pisze: Tylko kurcze szukam właśnie jakiejsc taśmy czy sznurka czerwonego zeby właśnie w te dziury wkleic. Ale nie mam pomysłu czym i jak i co tam przykleic. A czerwone by mi super pasowało...
najpierw sprzeglo ogarne bo nie zaloze paskow do samochodu ktory stoi. Super temat tak ogolnie i dziekuje autorowi za niego i wszystkim zainteresowanym. sam z tydzien temu mialem taki pomysl śpiac z tylu auta, lecz nie wiedzialem zbyt jak go zrealizowac. Zastanawialem sie tez ze jeszcze nikt na to nie wpadl, a tu prosze. super, jak zrobie to sie pochwale
A tak wygląda u mnie .
Nie wiem dlaczego w poście fotki nie widać dobrze (przynajmniej u mnie ) lecz wystarczy na nią kliknąć i pokazuje się duży wyraźny obrazek .
Nie wiem dlaczego w poście fotki nie widać dobrze (przynajmniej u mnie ) lecz wystarczy na nią kliknąć i pokazuje się duży wyraźny obrazek .
Ostatnio zmieniony 13 lip 2017, 19:09 przez audikom, łącznie zmieniany 2 razy.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
bo dodajesz jako załącznik a nie jako miniaturkęaudikom pisze:Nie wiem dlaczego w poście fotki nie widać dobrze (przynajmniej u mnie ) lecz wystarczy na nią kliknąć i pokazuje się duży wyraźny obrazek .
proszę
Ostatnio zmieniony 13 lip 2017, 19:08 przez Pieterb, łącznie zmieniany 1 raz.
wczoraj sobie zrobiłem przymiarkę do moich parapetów z drewnem , akurat miałem Sznurek polipropylenowy 4mm pod ręką ( niebieski ) i powiem Wam ze troszkę grubszy trzeba będzie kupić tak jak sugerowaliście w postach wyżej 6mm tylko zastanawiam się jaki kolor będzie najbardziej odpowiedni tego sznurka co myślicie o czerwonym ? oczywiście materiału nie mam zamiaru zrywać