Witam
Panowie mam pewien problem z zamknięciem obiegu - recyrkulacja. Posiadam klimatyzację manualna i zauważyłem ze nie mogę zamknąć obiegu. Sprawdziłem pod filtrem w podszybiu i wydaje mi się ze tam znajduje się klapka która zamyka dopływ powietrza z zewnątrz i się ona nie rusza. Odkrecilem schowek i zauważyłem ze podczas naciskania przycisku REC elektrozawor 'cyka', napięcie do kostki dochodzi. Gdzie szukać jakiejś przyczyny i jak ten elektrozawór powinien pracować?
Prosze o pomoc, w niedziele wyjeżdżam na wakacje i klima bez zamkniętego obiegu słabo pracuje przy temp 32 stopni.
[ALL] Nie działająca klapka obiegu wew/zew
[ALL] Nie działająca klapka obiegu wew/zew
Ostatnio zmieniony 17 lip 2017, 22:27 przez conte, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Pięknie to wszystko rozkminiłeś ...tylko zdaje się nie zwróciłeś uwagi na najwazniejszą rzecz ...że do elektozaworu dochodzą i odchodzą węzyki ...a jednym z nich dochodzi podcisnienienie z serwa ,które to podcisnienie jest siłą napędową silownika ,który otwiera i zamyka klapę obiegu wewnętrznego...zaworek może sobie działać prawidlowo i "cykac " ,tyle że bez "sily napędowej " jaką jest w tym przypadku podcisnienie ,nie zamknie i nie otworzy klapyconte pisze:Sprawdziłem pod filtrem w podszybiu i wydaje mi się ze tam znajduje się klapka która zamyka dopływ powietrza z zewnątrz i się ona nie rusza. Odkrecilem schowek i zauważyłem ze podczas naciskania przycisku REC elektrozawor 'cyka', napięcie do kostki dochodzi. Gdzie szukać jakiejś przyczyny i jak ten elektrozawór powinien pracować?
Przychodzą 2 wężyki, 1 wychodzi gdzieś spod plastików a drugi krótki wchodzi do jakiejś gruszki która znajduje się obok tego elektrozaworu, rozumiem że w tym 1 wężyku zasysane jest powietrze, naciskam przycisk REC zawór puszcza i pod względem zasysanego powietrza klapka podnosi się do góry czyli zamyka dopływ powietrza z zewnątrz, gdy wyłączam przycisk REC elektrozawór puszcza ciśnienie i klapka opada.
Tak mi na forum na fb przedstawiono, pytanie czy tak ma własnie byc jak ktoś mi przedstawił czy to ma całkiem inną zasadę działania bo już zgłupiałem
[ Dodano: 2017-07-18, 17:27 ]
Ok, wszystko naprawione, w tej gruszce po prawej stronie co wężyk wchodzi w środku jest membrana gumowa, okazało się że jest ona z jednej strony dziurawa, skleiłem to na kropelce złożyłem do kupy i klapka obiegu zamyka się ąż miło.
Temat do zamknięcia.
Tak mi na forum na fb przedstawiono, pytanie czy tak ma własnie byc jak ktoś mi przedstawił czy to ma całkiem inną zasadę działania bo już zgłupiałem
[ Dodano: 2017-07-18, 17:27 ]
Ok, wszystko naprawione, w tej gruszce po prawej stronie co wężyk wchodzi w środku jest membrana gumowa, okazało się że jest ona z jednej strony dziurawa, skleiłem to na kropelce złożyłem do kupy i klapka obiegu zamyka się ąż miło.
Temat do zamknięcia.