[B4 1.9 1Z] Dymi
[B4 1.9 1Z] Dymi
Witam mam problem z audi. Audi ma komputer z chipem wymieniłem wtryski na afn i dymi mi na biało/szaro nie wiem dokładnie i to tylko przy mocnym przyspieszaniu. Wtryski sprawdzone nie leją ciśnienie od 185 do 200. Kąt wtrysku 50-51.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Jak masz dym po wymienie wtrysków ,a wcześniej nie miałeś ,to nie ma innej przyczyny jak wtryski .To raz ....a dwa to po wymianie na większe wtryski zwiększa się dawka i trzeba ją zmniejszyćlegenda pisze:Audi ma komputer z chipem wymieniłem wtryski na afn i dymi mi na biało/szaro nie wiem dokładnie i to tylko przy mocnym przyspieszaniu.
185 to by bylo wręcz idealnie ,bo ori to 190 barów ...ale cisnienie otwarcia nigdy nie rośnie w górę ,tylko spada w dół wraz ze zmęczeniem sprężyn ...także 180-190 barów mogą mieć jak najbardziej ,ale jak mają po 200 to ktoś musiał przy nich dłubać ,bo nie ma opcji żeby nie dłubany wtrysk 190/300 ,miał cisnienie powyżej 190 barlegenda pisze: Wtryski sprawdzone nie leją ciśnienie od 185 do 200
Ostatnio zmieniony 16 sie 2017, 19:35 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- enzoo
- Audi 80 Klub
- Imię: Mirosław
- Nadwozie: Avant
jak na czarno może jakiś wąż sobie zszedł z turba, intercoolera albo kolektora, posprawdzaj nieszczelnościMONIQ1982 pisze:Witam.
Podepnę się po temat, bo również nasz dieselek kopci, ale na czarno, nawet podczas lekkiego przyspieszania. Sterownik jest wymieniony (od kolegi Muniora, za co wielkie dzięki - autko śmiga jak szalone ), dawka paliwa była ustawiona na prawidłową. Jaka może być przyczyna?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
O ile auto zbiera się tak samo dobrze jak się zbierało i dymieniu nie towarzyszy spadek mocy ,to trzeba dawkę zmniejszyć i tyle .Bez żadnych narzędzi ,wystarczy vagiem w adaptacjach.Zmniejszamy dawkę aż przestanie dymić .Jak ustawiałem to podczas próby niby nie dymiło ,ale czasem po zmianie nastawnika ,po jakimś czasie okazuje się że dawka jest jednak większa niż ustawiało się pierwotnie i trzeba skorygowaćMONIQ1982 pisze:Podepnę się po temat, bo również nasz dieselek kopci, ale na czarno, nawet podczas lekkiego przyspieszania.
autko zbiera się super w porównaniu do tego co było, przyspieszenie naprawdę jest bardzo zadowalające, faktycznie zaczął dymić po jakimś czasie, bo jak wracaliśmy to testowaliśmy autko na autostradzie nie było dymku widać, a śmigał jak szalony . Szczelności mąż sprawdzał nic nie zauważył. Dawkę będziemy korygować aż do skutku, jak tylko zaopatrzymy się w osprzęt. Dzięki Panowie za pomoc . Pozdrawiam.