[B4 2.8 AAH] Dobranie części -pierwszy serwis
-
- Forum Audi 80
[B4 2.8 AAH] Dobranie części -pierwszy serwis
Witam wszystkich jeszcze raz.
Zakupiłem nie dawno 80 B4 Coupe z 1992r. z silnikiem 2.8 V6 174km o oznaczeniu AAH z manualną skrzynią biegów i napędem na przednią oś.
Obecnie planuje zrobić pierwszy serwis, i potrzebuję pomocy w doborze jak najlepszych części.
Na pewno planuje wymienić:
-rozrząd z pompą wody
-termostat
-płyn chłodniczy
-olej
-wszystkie filtry
-uszczelniacz wału - bo i tak jest po drodze
-pasek PK i wszelkie rolki/łożyska itp.
-olej w skrzyni biegów
Co jeszcze powinienem dorzucić do tego zestawu jeśli chodzi o eksploatacje, co warto wymienić po drodze jak już bedzie troche rzeczy rozebranych co by dwa razy do tego samego nie wracać ?
Druga sprawa to jakich firm części szukać? Czy np. pompa wody w tych silnikach miała więcej niż jeden rodzaj ? Interesuje mnie tylko i wyłącznie najlepsza jakość, auto robie dla siebie.
Z wyżej wymienionych na razie zakupiłem filtry (MANN) i olej Valvoline 10w40.
Na pewno też będzie ingerencja w przednie zawieszenie (sworzeń, gumy wahaczy itp) ale to może jeszcze poczekać. Na pierwszy rzut serwis silnikowy.
Prosze o wszelkie informacje i sugestie. Z góry dziękuje
Zakupiłem nie dawno 80 B4 Coupe z 1992r. z silnikiem 2.8 V6 174km o oznaczeniu AAH z manualną skrzynią biegów i napędem na przednią oś.
Obecnie planuje zrobić pierwszy serwis, i potrzebuję pomocy w doborze jak najlepszych części.
Na pewno planuje wymienić:
-rozrząd z pompą wody
-termostat
-płyn chłodniczy
-olej
-wszystkie filtry
-uszczelniacz wału - bo i tak jest po drodze
-pasek PK i wszelkie rolki/łożyska itp.
-olej w skrzyni biegów
Co jeszcze powinienem dorzucić do tego zestawu jeśli chodzi o eksploatacje, co warto wymienić po drodze jak już bedzie troche rzeczy rozebranych co by dwa razy do tego samego nie wracać ?
Druga sprawa to jakich firm części szukać? Czy np. pompa wody w tych silnikach miała więcej niż jeden rodzaj ? Interesuje mnie tylko i wyłącznie najlepsza jakość, auto robie dla siebie.
Z wyżej wymienionych na razie zakupiłem filtry (MANN) i olej Valvoline 10w40.
Na pewno też będzie ingerencja w przednie zawieszenie (sworzeń, gumy wahaczy itp) ale to może jeszcze poczekać. Na pierwszy rzut serwis silnikowy.
Prosze o wszelkie informacje i sugestie. Z góry dziękuje
tutaj znajdziesz większość potrzebnych rzeczy:
https://audi80.pl/topics8/all-niezbe ... t50207.htm
Jak będziesz kupował pompę wody to zwróć uwagę na wersję, bo jak dobrze kojarzę to do AAH są z wycięciem i bez (na osłonę rozrządu).
https://audi80.pl/topics8/all-niezbe ... t50207.htm
Jak będziesz kupował pompę wody to zwróć uwagę na wersję, bo jak dobrze kojarzę to do AAH są z wycięciem i bez (na osłonę rozrządu).
-
- Forum Audi 80
Mam etke.
Ale np. filtr kabinowy którego szukałem w podszybiu nie znalazłem a już zakupiłem.
Znalazłem to co na poniższych zdjęciach i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to jest, ale jest dość mocno zaniedbane, czy ktoś mnie oświeci?
Sądząc po nalepce przy kablu 'DIAVIA' namierzyłem że jest to część klimatyzacji.
To jest jakiś filtr? Co z filtrem kabinowym ?
Ale np. filtr kabinowy którego szukałem w podszybiu nie znalazłem a już zakupiłem.
Znalazłem to co na poniższych zdjęciach i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to jest, ale jest dość mocno zaniedbane, czy ktoś mnie oświeci?
Sądząc po nalepce przy kablu 'DIAVIA' namierzyłem że jest to część klimatyzacji.
To jest jakiś filtr? Co z filtrem kabinowym ?
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
A na filtrze nic nie pisze? literki cyferki? bo jak serwis diavia.
Choć osobiscie bym olał temat kupił oryginalną podstawę pod filtr wymienił i będą wchodzić filtry z sklepu dla audi80. Pewnie będzie problem z kabelkiem i wystającym silnikiem klapy ale jakoś to się pokona sposobem. Podstawy chodzą po 50zł były dwa typy dla filtra z ramką i dla filtra bez ramki. Prawidłowo powinieneś załozyć filter z ramką i do tego podstawa bo bedzie pasowac idealnie. A ta podstawa na filtry bez ramek jest na trzy sróby wiec dolna uszczelka nie za bardzo pasuje.
Choć osobiscie bym olał temat kupił oryginalną podstawę pod filtr wymienił i będą wchodzić filtry z sklepu dla audi80. Pewnie będzie problem z kabelkiem i wystającym silnikiem klapy ale jakoś to się pokona sposobem. Podstawy chodzą po 50zł były dwa typy dla filtra z ramką i dla filtra bez ramki. Prawidłowo powinieneś załozyć filter z ramką i do tego podstawa bo bedzie pasowac idealnie. A ta podstawa na filtry bez ramek jest na trzy sróby wiec dolna uszczelka nie za bardzo pasuje.
-
- Forum Audi 80
To jest jakaś myśl, bo obecne rozwiązanie nie podoba mi się.
Ale co wtedy z klimą? Będzie działać bez problemu ?
To co znalazłem na nalepce silnika pod tym filtrem:
Diavia part nr 068673.2
03/07/1995
570/1000
W książeczce dwie nalepki:
Ale co wtedy z klimą? Będzie działać bez problemu ?
To co znalazłem na nalepce silnika pod tym filtrem:
Diavia part nr 068673.2
03/07/1995
570/1000
W książeczce dwie nalepki:
Ostatnio zmieniony 21 sie 2017, 22:46 przez adamek9995, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Tak właśnie się domyślam.. Generalnie wszystko działa, chłodzi itp. Ale no zobaczymy co z tego bedzie, ori klima dużo zachodu wymaga? dostępna w ogóle jeszcze ?
Dobra, podpowie ktoś jeszcze co do tego zestawu wypadałoby dorzucić ?:
-Rozrząd INA
-Pompa wody: HEPU
-Termostat: Wahler/Behr
-Uszczelniacz wału
-Pasek PK+Rolki-Conti lub lepszy
-Olej przekładniowy:Motul GL4 75W90
-Olej Valvoline 10w40 Max Life
-Płyn chłodniczy ori VW/AUDI G12 (ile litrów?)
-Filtry wszystkie MANN
-Kable i świece ( w późniejszej kolejności)
Dobra, podpowie ktoś jeszcze co do tego zestawu wypadałoby dorzucić ?:
-Rozrząd INA
-Pompa wody: HEPU
-Termostat: Wahler/Behr
-Uszczelniacz wału
-Pasek PK+Rolki-Conti lub lepszy
-Olej przekładniowy:Motul GL4 75W90
-Olej Valvoline 10w40 Max Life
-Płyn chłodniczy ori VW/AUDI G12 (ile litrów?)
-Filtry wszystkie MANN
-Kable i świece ( w późniejszej kolejności)