[B4 2.8 AAH] 80 rwd zmiana na quattro:)
-
- Forum Audi 80
[B4 2.8 AAH] 80 rwd zmiana na quattro:)
Witam. Jako ,że z quattro nie miałem styczności szukam pomocy !:)
Kupiłem audi zrobione na rwd... chciałbym przywrócić jej napęd na 4 koła. Obecnie są wyjęte półosie i zaspawany torsen.
Co trzeba zrobić i jakich gratów szukać aby zrobić spowrotem Q ?
Pozdrawiam
Kupiłem audi zrobione na rwd... chciałbym przywrócić jej napęd na 4 koła. Obecnie są wyjęte półosie i zaspawany torsen.
Co trzeba zrobić i jakich gratów szukać aby zrobić spowrotem Q ?
Pozdrawiam
Potrzebujesz skrzyni biegów q - tylko musisz dopasować przełożenie główne do tylnego mostu (są wątki na forum). Ewentualnie samego torsena do swojej skrzyni, ale to zależy jak został zrobiony RWD i w jakim stanie jest obecna skrzynia (cała skrzynia pewnie i tak wyjdzie najtaniej).
Do tego brakujące półosie z przodu i przeguby wewnętrzne i zewnętrzne (chyba, że zewnętrzne zostały żeby trzymały łożyska).
Tylko wiesz, zdejmiesz skrzynie to się okaże że sprzęgło wypada wymienić, albo dwumasa też ma dość. Do nowej skrzyni warto wlać nowy olej. Grosz do grosza i się nazbiera.
Ale nie szukaj skrzyni teraz bo ja do swojego muszę i mi konkurencję zrobisz (dobrze że nie mieszkasz w moich okolicach) ;P <taki żart>
Przy okazji - szukałem informacji o kompatybilności skrzyń 01A i 01E - czy są one p&p (tzn pasują na łapy i trzeba przerobić tylko wybierak?). Kilka wątków przetrzepałem ale mogłem przeoczyć. Albo to wiedza tajemna bo kilka osób już pytało i wprost nikt się nie pochwalił
Do tego brakujące półosie z przodu i przeguby wewnętrzne i zewnętrzne (chyba, że zewnętrzne zostały żeby trzymały łożyska).
Tylko wiesz, zdejmiesz skrzynie to się okaże że sprzęgło wypada wymienić, albo dwumasa też ma dość. Do nowej skrzyni warto wlać nowy olej. Grosz do grosza i się nazbiera.
Ale nie szukaj skrzyni teraz bo ja do swojego muszę i mi konkurencję zrobisz (dobrze że nie mieszkasz w moich okolicach) ;P <taki żart>
Przy okazji - szukałem informacji o kompatybilności skrzyń 01A i 01E - czy są one p&p (tzn pasują na łapy i trzeba przerobić tylko wybierak?). Kilka wątków przetrzepałem ale mogłem przeoczyć. Albo to wiedza tajemna bo kilka osób już pytało i wprost nikt się nie pochwalił
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Pewniej byłoby sprawdzić jednak jaki jest dyfer. Skrzynia była rzeźbiona to nie wiadomo czy dyfer jest oryginalny.Leo pisze:który rok tego sedana ?
[ Dodano: 2017-08-24, 07:47 ]
OK , musisz poszukać skrzyni o przełożeniu 3.88 bo taka była oryginalnie w AAH quattro sedan.
W którym miejscu dokładnie jest nabite oznaczenie dyferencjału? U mnie zjadło torsena i wg. wlepy powinienem mieć dyfer CAV i skrzynię CBR (92r). Skrzynia faktycznie jest CBR, ale jeszcze muszę sprawdzić dyfer, żeby po miesiącu znowu nie szukać torsena.
-
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Jak chcesz szybko to ogarnąć to wymień samego torsena. Sprawdź najpierw jakie masz przełożenia w skrzyni i dyfrze, bo się okaże, że kolejnego zmieli. Kup bylejaką skrzynią byle by był ładny torsen i go wymień na aucie, bo tak się da bez problemu. Złóż go tylko na dobrą "uszczelkę w plynie", bo będzie ciec. Wkładasz do tego oczywiście półośki z przodu i jeżdzisz.
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z