[B4 2.0 ABT] Gaźnik ABT do ABK
[B4 2.0 ABT] Gaźnik ABT do ABK
Witam
Czy gaźnik od silnika 2.0 115km będzie pasował do 2.0 90km (ABK) ?
Czy gaźnik od silnika 2.0 115km będzie pasował do 2.0 90km (ABK) ?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
kolego jeśli twierdzisz że oba mają gaźniki to weź mi to udowodnijAzzun pisze:Obydwa mają gaźniki. Pod tym wielkim talerzem z lewej strony silnika.
Bo ja mam ABK i zapewniam Cię że gaźnika tam na pewno nie ma, nie ma nawet okrągłego filtra powietrza tylko prostokątny, bo jest tam wtryski wielopunktowy Digifant.
A ABT owszem ma okrągły filtr ale pod spodem nie ma gaźnika tylko monowtrysk.
Proszę tu kolega jeden próbował nie wiem na czym się skończyło https://audi80.pl/topics9/b4-20-abt- ... t43800.htm
Właśnie sam przyznałeś że gaźnik tam jest, nie jestem mechanikiem a wiem jak działa monowtrysk - paliwo idzie do gaźnika skąd jest podawany do wtryskiwacza.
Tym bardziej musi tam być, skoro kilka lat temu w samochodzie wymieniano mi część, która nazywa sie podstawa gaźnika.
Nie wiem jak w tym drugim, ale wydaje mi się że również jest, skoro w moim mechanik stwierdził, że gaźnik jest uszkodzony i mam sprowadzić gaźnik, a ja dzwoniąc do osoby, która ma wystawioną audi 80b4 wersje 2.0 115km zaoferowała mi gaźnik, tylko nie wiem czy będzie on pasował do mojego silnika. Stąd to pytanie
A tutaj przykładowa oferta
http://allegro.pl/gaznik-monowtrysk-aud ... ml#thumb/1
Tym bardziej musi tam być, skoro kilka lat temu w samochodzie wymieniano mi część, która nazywa sie podstawa gaźnika.
Nie wiem jak w tym drugim, ale wydaje mi się że również jest, skoro w moim mechanik stwierdził, że gaźnik jest uszkodzony i mam sprowadzić gaźnik, a ja dzwoniąc do osoby, która ma wystawioną audi 80b4 wersje 2.0 115km zaoferowała mi gaźnik, tylko nie wiem czy będzie on pasował do mojego silnika. Stąd to pytanie
A tutaj przykładowa oferta
http://allegro.pl/gaznik-monowtrysk-aud ... ml#thumb/1
Kolego jeśli twoi mechanicy twierdzą że oba typy silników (abt, abk) są na gaźniku to zacząłbym od ich zmiany.
Do przełożenia układu paliwowego z abk do abt wydaje mi się że potrzebne są:kolektor ssący, wtryski, przepustnica, układ dolotowy wraz z przepływomierzem i filtrem powietrza, instalacja elek. i sterownik ECU. Jeśli sir mylę proszę poprawić.
Do przełożenia układu paliwowego z abk do abt wydaje mi się że potrzebne są:kolektor ssący, wtryski, przepustnica, układ dolotowy wraz z przepływomierzem i filtrem powietrza, instalacja elek. i sterownik ECU. Jeśli sir mylę proszę poprawić.
Mam abt 90km, mechanik powiedział jedynie że mogę poszukać gaźnika na własną rękę, ale nie powiedział czy pasują z innych silników, pokazywał jedynie gdzie jest i jak mogę go wykręcić z innego auta.Chasiel pisze:Kolego jeśli twoi mechanicy twierdzą że oba typy silników (abt, abk) są na gaźniku to zacząłbym od ich zmiany.
W takim razie dziękuje wszystkim za pomoc. Osoba która oferuje na sprzedaż audi 80 z silnikiem abk 115km (specjalnie dopytałem o silnik), twierdzi że ma gaźnik. Nigdy nie widziałem tego silnika na oczy i po prostu zgłupiałem, skoro ktoś twierdzi że ma coś dla mnie na sprzedaż to stwierdziłem że widocznie jest tam gaźnik, tylko czy ten sam.
Teraz będę szukał tylko tych z tym samym silnikiem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
Taka zabawa może się źle skończyć dla silnika - ABK ma wyższy stopień sprężania, dlatego Digifant został wyposazony w czujnik spalania stukowego.Chasiel pisze:Kolego jeśli twoi mechanicy twierdzą że oba typy silników (abt, abk) są na gaźniku to zacząłbym od ich zmiany.
Właśnie mi się przypomniało, że prawie rok temu szukając 80tki B4 natknąłem się na ogłoszenie ze 115-konnym autkiem i gość mi mówił, że jest to ABT i kiedyś była zmieniana głowica na typ z ABK - jak dobrze, że tego składaka nie kupiłem. I nie polecam wpadania w takie układy nikomu. Tak naprawdę nie wiadomo jak to będzie pracować.
Chociaż... przypomniało mi się, że tutaj na forum czytałem jak Jarek-LT przerobił ABK na 16V ACE i o dziwo udało się z sukcesem i ponoć bardzo dobrze działało. Tylko że tam nie było żadnej rzeźby i wymienił wszystko jak przykazano.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
no to szukaj, tyle że to nie gaźnik jak już pisaliśmy wyżej tylko monowtrysk(wtrysk jedno punktowy) i zwróć jeszcze uwagę na ile pinów masz silniczek krokowy czy starsza wersja czy nowsza.Azzun pisze:Mam abt 90km, mechanik powiedział jedynie że mogę poszukać gaźnika na własną rękę, ale nie powiedział czy pasują z innych silników, pokazywał jedynie gdzie jest i jak mogę go wykręcić z innego auta.
a to to już trochę inna bajkah/k pisze:Chociaż... przypomniało mi się, że tutaj na forum czytałem jak Jarek-LT przerobił ABK na 16V ACE i o dziwo udało się z sukcesem i ponoć bardzo dobrze działało. Tylko że tam nie było żadnej rzeźby i wymienił wszystko jak przykazano.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Były silniki w Audi 80 B3 jak 1.8 NE na gaźniku (prawdziwym gaźniku) i stopniu sprężania 10:1 bez czujników spalania stukowego i tam producent zalecał lać 98 oktanowe paliwo. Chociaż już od dziesięcioleci w Polsce można latać na 95 a dopiero spalanie stukowe odzywa się przy benzynie 91 przemycanej przez zachodnią granicę.h/k pisze:Taka zabawa może się źle skończyć dla silnika - ABK ma wyższy stopień sprężania, dlatego Digifant został wyposazony w czujnik spalania stukowego.Chasiel pisze:Kolego jeśli twoi mechanicy twierdzą że oba typy silników (abt, abk) są na gaźniku to zacząłbym od ich zmiany.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Tak maćku ale nie bierzesz jednego pod uwagę np. w NE nie było elektrycznego dynamicznego przyspieszenia tylko pneumatyczne a ABT ma elektryczne i tu może być ta owa różnica czemu tam nie było spalania stukowego a tu będzie. Chodzi o max zakres.maciek889 pisze:Były silniki w Audi 80 B3 jak 1.8 NE na gaźniku (prawdziwym gaźniku) i stopniu sprężania 10:1 bez czujników spalania stukowego i tam producent zalecał lać 98 oktanowe paliwo.