[80 B4] Oryginalne radio/radia
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
15W rms nowe maja w porywach 20W rms.Jeżeli dobrze pamiętam to 20W x 2
Zalezy od samych głośników w tym przypadku obojętnie bo 100mm ale w przypadku dużych głośników i subwoofera moc RMS głośnika mniejsza niż wzmacniacza da nam to dobrą kontrolę nad niskimi częstotliwościami.larsik pisze:Nie jestem super znawcą tematu ale pamiętam zasadę, że moc RMS głośników powinna być równa lub większa od mocy wyjściowej na wzmacniaczu.
Witam, panowie, nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się tutaj:
czy ta Beta ma RDS?? Sprzedający się zarzeka, że ma, ale ten wąski wyświetlacz mnie nie przekonuje...
https://www.olx.pl/oferta/radio-vw-alph ... oKljc.html#
czy ta Beta ma RDS?? Sprzedający się zarzeka, że ma, ale ten wąski wyświetlacz mnie nie przekonuje...
https://www.olx.pl/oferta/radio-vw-alph ... oKljc.html#
Panowie, mam tu taką stronkę http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... isooem.htm , generalnie kumam o co chodzi, ale mam pytanie co do kostki C w radiu Gamma CC...
Czy pin 5 i 6 to masa i + do wzmacniaczy tylnych głośników?? a piny 7,8,9,10 to same głośniki??
Czyli, muszę odszukać pod wykładziną, albo gdzieś z tyłu za deską wiązkę od tylnych głośników i powinna się składać z 6 kabli, żeby je podpiąć do radia??
Czy pin 5 i 6 to masa i + do wzmacniaczy tylnych głośników?? a piny 7,8,9,10 to same głośniki??
Czyli, muszę odszukać pod wykładziną, albo gdzieś z tyłu za deską wiązkę od tylnych głośników i powinna się składać z 6 kabli, żeby je podpiąć do radia??
Chodzi o to że tylne głośniki mają wbudowany wzmacniacz (każdy głośnik ma swój wzmacniacz), i sygnał głośnikowy z kostki C to wyjścia przedwzmacniacza....
Najlepiej odkręć z tyłu głośniki i zobacz ile kabli do nich dochodzi...
Tam powinno, ale dokładnie już nie pamiętam, dochodzić chyba 5 kabli, dwa to sygnał, potem zasilanie czyli + i - i dodatkowy plus po zapłonie.
Piny 7,8,9,10 to tak zwany + sygnału audio
Pin 5 to wspólna masa sygnału audio - a więc tą masę podpinasz pod każdy głośnik.
Pin 6 to załączenie wzmacniaczy!!! czyli tylko sterowanie, NIE zasilanie.
Ja założyłem do siebie radio od A4/A6 Concert i używam właśnie wyjść liniowych do podpięcia zewnętrznych wzmacniaczy....
Pozdrawiam
Najlepiej odkręć z tyłu głośniki i zobacz ile kabli do nich dochodzi...
Tam powinno, ale dokładnie już nie pamiętam, dochodzić chyba 5 kabli, dwa to sygnał, potem zasilanie czyli + i - i dodatkowy plus po zapłonie.
Pin 5 to wspólna masa sygnału audio - a więc tą masę podpinasz pod każdy głośnik.
Pin 6 to załączenie wzmacniaczy!!! czyli tylko sterowanie, NIE zasilanie.
Ja założyłem do siebie radio od A4/A6 Concert i używam właśnie wyjść liniowych do podpięcia zewnętrznych wzmacniaczy....
Pozdrawiam
Ok, ale skoro z tyłu są tylko dwa głośniki, to po co 4 plusy sygnałowe do nich..?? to chyba muszą być 2 plusy i 2 minusy te piny 7,8,9,10...Kamikadze pisze:
Pin 6 to załączenie wzmacniaczy!!! czyli tylko sterowanie, NIE zasilanie...
Pozdrawiam
Z radia jak piszesz wychodzi powiedzmy REMOTE i masa do wzmacniaczy tych tylnych głośników i dodatkowo + po zapłonie...
Wtedy to miałoby ręce i nogi...
No niestety tak nie jest.
Radio ma możliwość podpięcia czterech głośników pod osobny wzmacniacz.
Dlatego są 4 piny 7,8,9,10 i na nich opis który idzie do przodu, tyłu, prawy lewy.
Kostka B to podpięcie głośników pod wzmacniacz wbudowany w radiu.
W naszych 80 było tak że przód pod wzmacniacz radia, a tył pod zewnętrzny wzmacniacz przy głośnikach.
Ale radio dawało inne możliwości, czyli przód też mogłeś dać pod zewnętrzny wzmacniacz.
Do tego zobacz, bo plus w kości C pojawia się nie od razu po włączeniu radia, a ma to za zadanie zapobiec "pukanie" w głośnikach
Radio ma możliwość podpięcia czterech głośników pod osobny wzmacniacz.
Dlatego są 4 piny 7,8,9,10 i na nich opis który idzie do przodu, tyłu, prawy lewy.
Kostka B to podpięcie głośników pod wzmacniacz wbudowany w radiu.
W naszych 80 było tak że przód pod wzmacniacz radia, a tył pod zewnętrzny wzmacniacz przy głośnikach.
Ale radio dawało inne możliwości, czyli przód też mogłeś dać pod zewnętrzny wzmacniacz.
Do tego zobacz, bo plus w kości C pojawia się nie od razu po włączeniu radia, a ma to za zadanie zapobiec "pukanie" w głośnikach
Jarewa pisze:Cześć!TheSorrow pisze:
Niestety kabriolety to już nowsze auta 96-2000r i już ze zmieniarką i to co pisałem wyżej jest prawda bo to jedyne oryginalne radia ze zmieniarką i cd i były jeszcze kaseciaki wyżej zdjęcie. Jeszcze delte cc montowali i najzwyklejsze gamma cc do 95r.
Gamma CC
Audi part # 4A0 035 093
Audi part # 4A0 035 192
Delta CC
Audi part # 4D0 035 192
Audi part # 8A0 035 192 (Cabriolet)
Czytam o tych radiach i czytam i dalej nie kumam. Czy jak kupie radio o numerach takich jak w cytacie powyżej to na 100% będą pasować do 80 bez żadnego rezania plastików?
Na przykład takie?
Bo w jednym wątku ktoś pisze że delta ma 22 cm, w innym ze 21... Ewentualnie nie ma ktoś jakiejś Delty na sprzedaż?
Pozdrawiam!