Masz w nim gaz, pompkę obiegową(tą na 12v)?
Nie bardzo wiem jakie węże są twarde, twardość to pojęcie względne. Czasem jest wrażenie, że są za twarde dopóki faktycznie nie puści silnik ciśnienia w układ pokazując, że może być gorzej.
Przy odpaleniu silnika słyszysz jakieś bulgotanie może?
Jeżeli układ jest zapowietrzony to masz opcje:
-jest źle odpowietrzony(bo zamulony, bo korek, bo coś nieumianie, bo jakieś uszkodzenia).
-dostaje powietrze pod ciśnieniem(nawet nie musi cały czas, wystarczy małe pierdnięcie, bo tak bywa, że uszczelka/głowica/blok puszczają bańkę raz na ileś. W zależności od stopnia wygrzania przykładowo)
-stygnąc pobiera powietrze zasysyając je podciśnieniowo(nieszczelności).
Są ubytki płynu? Jeżeli tak to jakie w jakim okresie(ilości kilometrów)?
Próbowałeś odpowietrzać w/g zaleceń o których wspominałem odnośnie Audi A4? Tak serio, bez myślenia fatalistycznego "to się pewnie nie uda"?
Robiłem dawno temu Forda Mondeo -kłopoty ze wspomaganiem. Szarpało, hałasowało. Płynu stan, kolor i aromat norma.
Kilku mechaników kombinowało. I nic.
Zdjąłem pasek, ruszyłem kołem pasowym w te i we wte... zabulgotało i... po problemie.
"Panie Mirku jak pan to zrobił?!" .
Hehehe... nie wiem. Samo się.
Po prostu czasem gdzieś coś jakoś i się dzieje dziwnie. Wszystko w sieci jest zresztą umowne:
twarde, normalnie, mocno, słabo, szybko -pojęcia nie mówiące wiele. Możesz mieć zamuloną chłodnicę, zamięty wąż, niewielką nieszczelność w newralgicznym punkcie.
Do tego opaski -zasadniczo do cieczy zaleca się te sprężynujące, co się cęgami ściska. Chodzi o to, że samozaciskając się reagują na zmiany temperatury, a co ważniejsze na ubijanie gumy węży(jej "klękanie, kucanie" czy jak tam lokalnie mówią). Nie wszędzie się da je założyć ale warto zerknąć na WSZYSTKIE dostępne opaski i dociągać.
Jak w Kendo -cięcia nie wychodzą mimo ciężkiej pracy wracasz do postaw -pracy nóg
Szczelność, odpowietrzenie -książkowe, a nie "bo zawsze się tak robiło"
Poproś moda o wydzielenie postów do działu V6, przecież to niepoważne -unikając nowego wątku robi się bajzel. Sam miałem problem "gdzie to było o tym układzie V6?"