Salut forumowicze,
Od 2 lat w garażu zalega mi skrzynia od Competition o kodzie AXN. Jest ona uszkodzona i objawami uszkodzenia był brak napędu na którąkolwiek półoś/wał.
Jak jeszcze skrzynia była w aucie, to po wbiciu któregokolwiek biegu i puszczeniu sprzęgła auto zaczynało ruszać, natomiast po przetoczeniu się ok. 10 cm stawało w miejscu i pojawiało się głośne rzężenie dobiegające ze skrzyni.
Co według was tam mogło się zadziać? Mechanizm różnicowy padł? Torsen się ukręcił? Jak poodkręcałem półosie i wał to po wbiciu biegu i puszczeniu sprzęgła flansze obracały się, wystarczyło złapać ręką i wszystko stawało i znowu rzężenie.
Nie wiem czy od razu tą skrzynie wywieźć na złom czy może spróbować ją reanimować w celach zarobkowych
[B4 2.0 ACE] Popsuta skrzynia quattro AXN
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
U mnie było podobnie jak zmieliło torsena (ktoś założył dyfer ze złym przełożeniem). Jego stan akurat łatwo zweryfikować, bo i dostęp jest łatwy. Jeśli to torsen to może uda się Tobie coś dopasować z innej skrzyni np. z b5 (ja taką kupiłem z uszkodzonym synchronizatorem). Wtedy może coś za nią dostaniesz. A jak coś innego to już chyba średnio się opłaca to reanimować chyba, że masz dostęp do części i lubisz dłubać w skrzyniach.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z