[B4 2.8 AAH] Wariujące oświetlenie wnętrza
[B4 2.8 AAH] Wariujące oświetlenie wnętrza
Od jakiegoś czasu w mojej 80 występuje problem z samoistnym zapalaniem się oświetlenia wnętrza w czasie jazdy/postoju przy zamkniętych drzwiach. Lampki zapalają się co jakiś czas na ułamek sekundy albo nawet 2-3 sekundy. Czasem zapalają się co parę minut a czasami przez całą kilkugodzinną trasę nie ma z tym problemu. Zdarza się też, że przy otwieraniu drzwi lampki zapalą się na ułamek sekundy i gasną. Przy naciskaniu czujnika w którychkolwiek drzwiach lampki jedynie mrugają na ułamek sekundy. Jest to B4 sedan z 91r.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2018, 15:22 przez Pathar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tengrik
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B2
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.6 JU
Może jest problem ze stykiem np. zaśniedziałe kabelki. Warto sprawdzić czy bezpiecznik odpowiadający za oświetlenie wewnętrzne jest w normie.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2018, 21:29 przez Tengrik, łącznie zmieniany 2 razy.
Kiedy światła są włączone na stałe to po prostu świecą i jest git. Kiedy wyłączone jest przednie, a tylne są ustawione na zapalanie przy otwartych drzwiach to tylko tylne wariują. Co do włączników, zastanawia mnie ,że światło wariuje jednakowo niezależnie od otwartych drzwi. Oczywiście w wolnym czasie je sprawdzę, ale wydaje mi się, że przyczyna może leżeć gdzieś dalej.
Pompka jest sucha, ostatnio tam patrzyłem. Z centralnym jednak też mam małe problemy. Czasami nie chce otwierać tylnych drzwi. Zamykać zamyka zawsze wszystkie ale otwierając drzwi od kierowcy albo pasażera zdarza się, że tylne drzwi zostają zamknięte. Co ciekawe otwierając auto z bagażnika za każdym razem otwiera się wszystko jak należy. Początkowo całkowicie nie działał centralny. Rozebrałem pompkę i poprawiłem kilka moim zdaniem podejrzanych lutów. Zamek zaczął działać, ale czasami odwala mi opisanego wyżej psikusa.
Sprawdź kable pod gumowymi przelotkami w drzwiach - dla pewności we wszystkich. W zeszłym roku miałem jeden przetarty i przez to pompka centralnego inaczej pracowała. Może to mieć też wpływ właśnie na oświetlenie, tym bardziej jeśli mówisz że problem dotyczy tylko tyłu. Poza tym nie zaszkodzi wyczyścić krańcówek przy drzwiach.