[b4] Gdzie w B4 znajduje się filtr kabiny?
[b4] Gdzie w B4 znajduje się filtr kabiny?
Jak w temacie, gdzie w B4 znajduje się filtr kabiny?
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2018-04-02, 19:40 ]
Pamiętaj o tagu w temacie na przyszłość!
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2018-04-02, 19:40 ]
Pamiętaj o tagu w temacie na przyszłość!
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2018, 19:39 przez blondi20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
A ja nie mam klimy i filtr też jest. W Golfie miałem tak samo.Jarewa pisze:W podszybiu ale nie wszedzie była tylko auta z klima
W B4 są dwa rodzaje filtrów. Przed kupnem trzeba go zmierzyć albo sprawdzić oznaczenie.
Tak przy okazji - orientuje się ktoś, czy do zespołu ogrzewania z klimą podejdzie mi stara podstawa filtru do wersji bez klimy, czy muszę to wymieniać? Myślę o założeniu klimatyzacji, najprędzej w przyszłym roku.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Nie było takiej możliwości bo podstawa filtra nie pasuje zbytnio do nadmuchu bez klimy. Wiem że to są szczegóły ale producent raczej by to dopasował jak by miało tak być.h/k pisze:A ja nie mam klimy i filtr też jest
Stara bardziej pasuje niż nowsza filtr bez ramki główne różnice to system montażu i uszczelnień stary tym 2 śruby nowy typ 3 śruby a bez filtra dwie śruby i klips.
Dlatego istnieje możliwosć montarzu ale raczej trzeba silikonu użyć inaczej może być nieszczelne. A niewyobrażam sobie by producent tubkę silikonu zurzył na to bo nie pasuje.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Ostatnio jak cały nadmuch zrzucałem do wymiany nagrzewnicy to wszystko wyglądało na fabrykę. 😊 nawet taka piankowa uszczelka pomiędzy podstawę filtra a nadmuch. Z tego, co kojarzę to mam 2 śruby i żadnego otworu na trzecią oraz zatrzask.Jarewa pisze:Nie było takiej możliwości bo podstawa filtra nie pasuje zbytnio do nadmuchu bez klimy. Wiem że to są szczegóły ale producent raczej by to dopasował jak by miało tak być.
No tutaj faktycznie silikonu nie mam ani kropli, a przy okazji mówiąc łatwo pewnie zauważysz, że po zdjęciu tej plastikowej osłonki na filtr masz na krawędzi przy szybie mnóstwo Auto Kitu, tak jest zarówno w B3, jak i w B4. Usunięcie tego kitu skutkuje laniem wody w filtr, o tym przy jego wymianie też należy pamiętać i nie zdzierać kitu, a nawet czasem warto go poprawić.Dlatego istnieje możliwosć montarzu ale raczej trzeba silikonu użyć inaczej może być nieszczelne. A niewyobrażam sobie by producent tubkę silikonu zurzył na to bo nie pasuje.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Wiem o czym mówisz to nazywa się masa butylowa dość powszechnie stosowana w w lampach tylnych ale ona nie była stosowana w podsawe filtra gdzie jest własnie mus szczelnosci była tylko uszczelkah/k pisze:No tutaj faktycznie silikonu nie mam ani kropli, a przy okazji mówiąc łatwo pewnie zauważysz, że po zdjęciu tej plastikowej osłonki na filtr masz na krawędzi przy szybie mnóstwo Auto Kitu
Ja tylko takie obudowy znam chyba ze sa jeszcze inne które nie znam i wprowadzam w bład
Dla filtra bez ramki mocowanie 3 śróby
Dla filtra z ramką mocowanie 2 śróby niestety klips nie wchodzi nie ma miejsca tak jak to jest w przypadku obudowy kratkowej