Witam,
Odkopuję temat co by, wszytko w jednym miejscu było.
Więc tak, audi b4 wersja abs, nie mogłem odpowietrzyć hamulców (pedał nie pompował był cały czas miękki). Kiedy wcześniej miałem odkręcone zaciski (regenerowałem je) płyn sam grawitacyjnie nie spływał z przewodów. Więc pomysł (nie wiem czy dobry) padł na pompę. Odkręciłem od niej przewody, wkręciłem odpowietrzniki do końca, aby sprawdzić jak działa pompa (nie wiem czy to dobry pomysł) ale na mój rozum, przy zaślepionych ,,odpływach'' pompa powinna pompować, a mimo to pedał nadal był miękki, a i odpowietrzyć też ich się nie dało. Rad więc byłem, gdy ujrzałem ten temat. Rozebrałem pompę, pierwsza sekcja wygląda kontent, ale drugiej nie mogę wyjąć. Kolega ,,vollog'' napisał,że trzeba wyjąć bolczyk pomiędzy dwoma otworami, ale nie wiem jak ?
Więc:
1. Jak wyjąć drugą sekcję ?
2. Głupio zrobiłem rozbierając pompę, bo wina leży w złym sposobie odpowietrzania układu ?
ps. pompę miałem kupować drugą, ale jest weekend więc chciałem pobawić się najpierw z tą, poza tym kupił bym najtańszą, a ta wygląda ładnie i jest od ,,lucasa''
3. Po zdjęciu zbiorniczka i zalaniu płynu (w miejscu mocowania zbiorniczka), kiedy przycisnąłem pompę, pierwsza sekcja zassała płyn, a po odpuszczaniu oddała go z powrotem, a w drugiej zaś troszeczkę zassało, poszedł jakiś bąbelek powietrza i w sumie nic się nie działo więcej ciekawego - jak by jej się nic nie chciało robić.
[b3] Regeneracja pompy hamulcowej z model B3 bez ABS.
A długi on jest ? walcowy czy stożkowaty ? Bo jak rzekłeś, tak też zrobiłem. Wciskałem i przechylałem, uderzałem, a nawet prosiłem i nic. Więc może go do środka wepchnąć ?
A przy okazji, czym można to przemyć, co by dobrze wyczyściło, a i szkód żadnych nie wyrządziło ? Może jakiś brud zblokował sekcję numer 2 .
A przy okazji, czym można to przemyć, co by dobrze wyczyściło, a i szkód żadnych nie wyrządziło ? Może jakiś brud zblokował sekcję numer 2 .
Nie wiem co może być nie tak z tą pompą. Wyjąłem 2 sekcję, dzięki za poradę ! Bolczyk wypadł i później pomogłem sobie sprężarką. Wszystko ładnie wygląda, zmieniłem uszczelniacze, poprzednie były albo za duże albo tak spuchły. I nic się nie zmieniło, po zalaniu płynem zbiorniczka, przy odkręconych przewodach nic się nie wydostaje, jakby tłoczek zasłaniał otwór. Może jakis magik wcześniej rozbierał ją i czegoś nie włożył ? Brak mi juz pomysłów .