[80 B4 ABK] cieknie olej z pod mocowania filtra oleju
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B1
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 6A
[80 B4 ABK] cieknie olej z pod mocowania filtra oleju
panowie mam taki maly problem z silnikiem
zauwazylem ze z pod silnika w miejscu mocowania filtra oleju a dokladnie tej czesci aluminiowej do ktorej wkreca sie filtr cieknie olejum
wyciek jest w miejscu laczenia sie tego aluminiowego mocowania z blokiem silnika
moje pytania sa nastepujace:
czy tam jest jakas uszczelka :?:
czy ktos juz takie cos rozbieral :?:
co moglo to spowodowac :?:
czy ma ktos jakies rysunki pogladowe budowy tej czesci :?:
jak to rozbierac :?:
moze ma ktos zdjecia z takich prac :?:
poradzcie czy da sie rade zrobic to samemu czy dac do warsztatu
zauwazylem ze z pod silnika w miejscu mocowania filtra oleju a dokladnie tej czesci aluminiowej do ktorej wkreca sie filtr cieknie olejum
wyciek jest w miejscu laczenia sie tego aluminiowego mocowania z blokiem silnika
moje pytania sa nastepujace:
czy tam jest jakas uszczelka :?:
czy ktos juz takie cos rozbieral :?:
co moglo to spowodowac :?:
czy ma ktos jakies rysunki pogladowe budowy tej czesci :?:
jak to rozbierac :?:
moze ma ktos zdjecia z takich prac :?:
poradzcie czy da sie rade zrobic to samemu czy dac do warsztatu
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Audi 80 Klub
dzieki za zdjecie Labiel,
z tego co tam pisze to ta uszczelka powinna byc taka sama w kazdym typie silnika :?:
czy to jest tylko do ABK :?:
najgorszy problem to dostep do tego miejsca,gdyby to tak szybko nie uciekalo to poczekal bym do nastepnej wymiany oleju ale tu nie ma zabardzo na co czekac w weekend czas sie za to zabrac
moze jak wykrece filtr oleju zrobi sie tam wiecej miejsca
Labiel, gdybys mogl mi jeszcze sprawdzic czy w kazdym silniku ta uszczelka jest taka sama a jezeli nie to jaki ma dokladnie kod do ABK to bym byl wdzieczny
i jeszcze jak bys dal rade zgrac i przeslac cala ta strone ktora mi wyslales
z tego co tam pisze to ta uszczelka powinna byc taka sama w kazdym typie silnika :?:
czy to jest tylko do ABK :?:
najgorszy problem to dostep do tego miejsca,gdyby to tak szybko nie uciekalo to poczekal bym do nastepnej wymiany oleju ale tu nie ma zabardzo na co czekac w weekend czas sie za to zabrac
moze jak wykrece filtr oleju zrobi sie tam wiecej miejsca
Labiel, gdybys mogl mi jeszcze sprawdzic czy w kazdym silniku ta uszczelka jest taka sama a jezeli nie to jaki ma dokladnie kod do ABK to bym byl wdzieczny
i jeszcze jak bys dal rade zgrac i przeslac cala ta strone ktora mi wyslales
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Audi 80 Klub
bylem w sklepie i wyszedl maly problem bo nie bardzo bylo wiadomo czy to ma byc metalowa czy papierowa
sklepikarz twiewrdzil ze ta z tym kodem jest ktory mi podales jest do dizla i ze ona jest metalowa w dislu a w bezyniaku jest papir
pozniej cos sprawdzil no i stwierdzil ze mam racje i ze u mnie jest metalowa i dal mi taka:026115441A
najgorsze jest to czy jak rozkrece to wzsystko nie okaze sie ze to nie ta uszczelka :?:
wtedy chyba bym panu ze sklepu wjechal radlanderem do srodka :lol:
teraz moje pytanie do panow w temacie czy napewno tam jest metalowa uszczelka :?:
P.S.Labiel, wielkie dzieki za pomoc zdjecia sie przydadza :!:
sklepikarz twiewrdzil ze ta z tym kodem jest ktory mi podales jest do dizla i ze ona jest metalowa w dislu a w bezyniaku jest papir
pozniej cos sprawdzil no i stwierdzil ze mam racje i ze u mnie jest metalowa i dal mi taka:026115441A
najgorsze jest to czy jak rozkrece to wzsystko nie okaze sie ze to nie ta uszczelka :?:
wtedy chyba bym panu ze sklepu wjechal radlanderem do srodka :lol:
teraz moje pytanie do panow w temacie czy napewno tam jest metalowa uszczelka :?:
P.S.Labiel, wielkie dzieki za pomoc zdjecia sie przydadza :!:
-
- Audi 80 Klub
Moja sugestia wynika z faktu że uszczelkę nr 6 wymieniałem już z 5 razy natomiast uszczelki nr 2 nie musiałem jeszcze nikomu wymieniać. Ja w swoim ABK jako nr 2 mam uszczelkę papierową.
Ja na Twoim miejscu podjechałbym na myjnię i umył w tym miejscu dokładnie silnik (osłoń aparat zapłonowy), wytarł do sucha i uruchomił aż do czasu nagrzania. Jeżeli cieknie to po pewnym czasie w miejscu przecieku bedzie wilgotno od oleju. Dopiero wtedy zdecyduj sie na zakup konkretnej uszczelki.
Ja na Twoim miejscu podjechałbym na myjnię i umył w tym miejscu dokładnie silnik (osłoń aparat zapłonowy), wytarł do sucha i uruchomił aż do czasu nagrzania. Jeżeli cieknie to po pewnym czasie w miejscu przecieku bedzie wilgotno od oleju. Dopiero wtedy zdecyduj sie na zakup konkretnej uszczelki.
-
- Audi 80 Klub
a mi ten czlowiek sprzedal metalowa (czyli ze to nie ta ktora potrzebuje)
najgorsze ze nie mam pomyslu jak sie za to zabrac a najchetniej wogole bym tego nie robil
czarekj, ile u ciebie kosztuje taka naprawa zebym wogole mial jakis wybur czy brac sie za to samemu czy dac do warsztatu
masakra i jeszce ta uszczelka-jutro musze ja zamienic (ciekawe do czego on mi dal ta uszczelke)
najgorsze ze nie mam pomyslu jak sie za to zabrac a najchetniej wogole bym tego nie robil
czarekj, ile u ciebie kosztuje taka naprawa zebym wogole mial jakis wybur czy brac sie za to samemu czy dac do warsztatu
masakra i jeszce ta uszczelka-jutro musze ja zamienic (ciekawe do czego on mi dal ta uszczelke)
-
- Audi 80 Klub