b3 w quattro 87' będzie swap + wnętrze polift
b3 w quattro 87' będzie swap + wnętrze polift
Siemka, po kilku latach wracam do Was na forum jeździłem b4 8 lat i musiałem się z nią rozstać. Po 5 latach szukając silnika do "buggy" trafiła się b3 w quattro z 87 roku za 1700 zł z przebiegiem 350 tys.
Mam dylemat, chciałem ją na dawcę - silnik i skrzynia do buggy "barracuda" ( teraz jest tam maluch ) Ale okazuje się, że nie jest w złym stanie, dziadzio jeździł w te i wewte na Niemcy, pomimo wieku nie jest wewnątrz zużyta. Szybkie pytanie, jakiego swapa można by jej zrobić pod skrzynię oryginalną od 1.8 85KW ? 2.6 ? 2.8 ?
Wizualnie doprowadziłbym ją do stanu oryginalnego + jakieś dokładki - zender. Bo chyba pakować zderzaki od cabrio to przypał Aż żal to na złom oddawać po przekładce silnika do ruraka
Podpowiedzcie coś
Fotki z dnia zakupu
Najgorsza sprawa - pikowana podsufitka
no i te naklejki .. i odblaski
Mam dylemat, chciałem ją na dawcę - silnik i skrzynia do buggy "barracuda" ( teraz jest tam maluch ) Ale okazuje się, że nie jest w złym stanie, dziadzio jeździł w te i wewte na Niemcy, pomimo wieku nie jest wewnątrz zużyta. Szybkie pytanie, jakiego swapa można by jej zrobić pod skrzynię oryginalną od 1.8 85KW ? 2.6 ? 2.8 ?
Wizualnie doprowadziłbym ją do stanu oryginalnego + jakieś dokładki - zender. Bo chyba pakować zderzaki od cabrio to przypał Aż żal to na złom oddawać po przekładce silnika do ruraka
Podpowiedzcie coś
Fotki z dnia zakupu
Najgorsza sprawa - pikowana podsufitka
no i te naklejki .. i odblaski
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2018, 09:44 przez MaXuS, łącznie zmieniany 4 razy.
1.8t czego dokładnie szukać w sensie jakie oznaczenie ? Podejdzie pod tą skrzynię ?
Ogarnę ją pomału do oryginalnego stanu, mam z poprzedniej 80tki 17stki jeszcze to się je założy Quattro tak nisko siedziały czy to zmęczone sprężyny ??
Co do 1.8t to bym potrzebował całą elektrykę pewnie ? Od razu szybkie pytanie, klimę założę ???
Ogarnę ją pomału do oryginalnego stanu, mam z poprzedniej 80tki 17stki jeszcze to się je założy Quattro tak nisko siedziały czy to zmęczone sprężyny ??
Co do 1.8t to bym potrzebował całą elektrykę pewnie ? Od razu szybkie pytanie, klimę założę ???
Dzięki WIELKIE [/quote]PieterB pisze:MaXuS, https://audi80.pl/top...faq-vt74698.htm
[ Dodano: 2018-06-06, 01:24 ]
Miałem chwilę żeby w końcu zajrzeć pod maskę nowego nabytku. Silnik 1.9 83kW z tym swapem na 1.8t poczytałem trochę i jedyne co mnie przeraża to rzeźba nowych łap do sanek. Nie udało mi się znaleźć info na temat klimatyzacji, czy takową dam radę założyć jeśli dawca będzie posiadał a w b3 jest jej brak
Niebawem wstawię fotki autka A na razie zastanawiam się czy wyciągać to 1.9 i pakować do Buggy czy nie
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Ja chciałem tylko silnik z tej b3 wyjąć a w zamian wrzucić 1.8t Buggy jest na tył napęd więc i tak automat skrzynie do tego silnika bym szukał. Tylko teraz problem bo jak wyjmę 1.9 to co z całą elektryką? Jak ja to w buggy odpalę skoro wszystko by musiało zostać na miejscu pod 1.8TAudi Sport pisze:Jeśli buda zadbana to nie widzę sensu pakować napędów do buggy. Łapy silnika to nie problem, klima też nie. Podpasuje z B4 po małych przeróbkach. Jeśli tak Ci jednak to buggy męczy to chętnie ogarnę CI napędy wzamian za auto, bo naprawdę mi go szkoda.
Byłem na szrocie po przewody klimy do golfa4 i trafiły się skóry do b3 więc 80tka zostanie tylko kwestia z jakim serduchem
Dodałem trochę fotek w 1 poście, zaraz strzele zdjęcia skór Tutaj daje fotkę siedzenia kierowcy
Dopiero na dotarciu albo od zawsze pokrowce
[ Dodano: 2018-06-07, 22:01 ]
Skóry - cały komplet wytargowałem za 60 zł
Fotel kierowcy do naprawy
[ Dodano: 2018-06-07, 22:06 ]
Umyłem i wywaliłem odblaski ledy i naklejki ... Zaczyna wyglądać
Niestety albo na szczęście, auto jest dosłownie całe w "zaprawkach" albo ZAPRAWACH ktoś pędzlem zabezpieczał, jak myślicie pasta polerska i jazda? czy na mokro papierkiem ? i wosk ?
Dopiero na dotarciu albo od zawsze pokrowce
[ Dodano: 2018-06-07, 22:01 ]
Skóry - cały komplet wytargowałem za 60 zł
Fotel kierowcy do naprawy
[ Dodano: 2018-06-07, 22:06 ]
Umyłem i wywaliłem odblaski ledy i naklejki ... Zaczyna wyglądać
Niestety albo na szczęście, auto jest dosłownie całe w "zaprawkach" albo ZAPRAWACH ktoś pędzlem zabezpieczał, jak myślicie pasta polerska i jazda? czy na mokro papierkiem ? i wosk ?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2018, 22:06 przez MaXuS, łącznie zmieniany 2 razy.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Chyba, że tak. NIe widzę w czym problem, targaj silnik z wiążką i tak do 1.8t trzeba nową strugać. Ogólnie w tym całym swapie to wiązka jest najbardziej czasochłonna jak ma być zrobione porządnie. No chyba, że zrobisz na odczepnego.MaXuS pisze:Ja chciałem tylko silnik z tej b3 wyjąć a w zamian wrzucić 1.8t Buggy jest na tył napęd więc i tak automat skrzynie do tego silnika bym szukał. Tylko teraz problem bo jak wyjmę 1.9 to co z całą elektryką? Jak ja to w buggy odpalę skoro wszystko by musiało zostać na miejscu pod 1.8T
Ostatnio zmieniony 08 cze 2018, 22:46 przez Audi Sport, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak ale 1.8t bym w całości kupił jakieś paseratti to chyba nieco mniej zabawy ? Na razie jestem mocno zdziwiony, że ie pasują do b3 moje fele od b4 stare przód wystaje za błotnikChyba, że tak. NIe widzę w czym problem, targaj silnik z wiążką i tak do 1.8t trzeba nową strugać. Ogólnie w tym całym swapie to wiązka jest najbardziej czasochłonna jak ma być zrobione porządnie. No chyba, że zrobisz na odczepnego.
[ Dodano: 2018-07-16, 17:13 ]
Pojeździłem trochę audiczką i niestety jest problem z silnikiem, jak się rozgrzeje to strasznie falują obroty i zaczyna tracić moc
jak zimny na ssaniu to odpala to jest kilka minut ok.
Przekopie forum może znajdę jakieś podpowiedzi ale podobno 1.9 SD silnik jest mało popularny
Jak ktoś coś ma na myśli to pisać, na początek wymienię świece i przewody bo są jakieś class C
[ Dodano: 2018-07-17, 19:30 ]
Dziś wymieniłem świece, i czujnik wody ten mały w króćcu i problem z utratą mocy ustąpił obroty jednak nadal jeszcze minimalnie falują.
Powiedzcie mi czy w każdej b3 śmierdzi benzyną ? zbiornik za siedzeniem wygląda na suchy ale czuć benzynę w kabinie
Ostatnio zmieniony 16 lip 2018, 17:27 przez MaXuS, łącznie zmieniany 1 raz.